Mai multe studii ale cercetătorilor arată că activitatea fizică regulată și moderată îmbunătățește funcția sistemului imunitar și scade riscul de infecții respiratorii. Nu este recomandat însă efortul susținut și intens, pentru că ar putea avea un efect opus. Sportivii care se antrenează excesiv își pot crește riscul de infecție. Supraantrenamentul este contraindicat. Ideea pe care o promovează oamenii de știință este aceea de a trece de la un stil de viață sedentar la un stil de viață activ, astfel riscul de infecție respiratorie scade.
Află în acest articol ce au concluzionat cercetătorii în urma studiilor lor despre viața sedentară, activitatea fizică moderată, dieta semi-vegetariană și hidratarea organismului cu apă simplă?
Navigare rapidă în articol:
- Nu ai nevoie de medicamente, ci doar de apă simplă
- Exercițiile fizice îmbunătățesc imunitatea organismului
1. Nu ai nevoie de medicamente, ci doar de apă simplă
Apa simplă – Beneficii dovedite prin studii științifice
Apa simplă poate îmbunătăți performanța cognitivă la școlari.
Un studiu din 2012 de pe PulLMed.gov arată beneficiile consumului de apă în timpul zilei, la școală, asupra performanței cognitive la copii. Apa elimină oboseala copiilor și le îmbunătățește capacitatea de gândire. Studiul s-a realizat pe un număr de 168 de copii, care aveau vârsta cuprinsă între 9-11 ani. Aceștia trăiau în sudul Italiei, în Sardinia, unde clima este caldă.
Cercetătorii au observat că 84% dintre copii ajung la școală într-o stare de deshidratare ușoară. Dacă ei ar fi încurajați să bea o cană cu apă la școală, atunci capacitatea lor de gândire ar fi îmbunătățită. Consumul de apă are efect bun asupra memoriei pe termen scurt, au mai spus cercetătorii.
Gargara cu apă simplă este eficientă pentru a preveni infecțiile tractului respirator superior.
Conform unui studiu științific de pe PubLMed.gov, prevenirea infecțiilor tractului respirator superior se poate face prin gargară cu apă. Studiul s-a realizat timp de 60 de zile, pe un număr de 387 de persoane sănătoase, care aveau vârsta cuprinsă între 18-65 de ani. Rezultatele studiului au arătat că gargara simplă cu apă este eficientă în prevenirea infecțiilor tractului respirator superior în rândul persoanelor sănătoase. Această modalitate de tratament este simplă, fără costuri și poate fi aplicată de oricine, acasă.
2. Exercițiile fizice îmbunătățesc imunitatea organismului
Studiile cercetătorilor demonstrează că exercițiile fizice pot îmbunătăți imunitatea și pot reduce ratele de îmbolnăvire cauzate de infecții respiratorii. În jurnals.sagepub.com, oamenii de știință au concluzionat că antrenamentul fizic moderat are efect bun asupra imunității și în reducerea incidenței bolilor tractului respirator superior. Prin exerciții fizice moderate se îmbunătățește activitatea celulelor sistemului imunitar împotriva agenților patogeni. Studiul a arătat că exercițiile fizice moderate realizate pe parcursul a 12-15 săptămâni au redus cu 25-50% zilele de boală cauzate de infecții respiratorii. Niciun medicament nu poate face asta. În plus, exercițiile fizice pot fi realizate de oricine, la domiciliu.
De asemenea, cercetătorii au precizat că un stil de viață activ fizic poate reduce inflamația sistemică (ce poate crește riscul de boli cronice) la adulți. Activitatea fizică poate reduce inflamațiile din organism. În acest fel se reduce riscul de boli grave, cum ar fi: boli cardiovasculare, diabet de tip 2, demență, sarcopenie (pierderea masei musculare) și cancer.
Exercițiile fizice cresc imunitatea copiilor și le influențează sănătatea.
Un alt studiu arată că la copiii care aleargă 6 minute pe zi, numărul de celule imunitare din fluxul lor sanguin crește cu mai mult de o treime. Cu ajutorul exercițiilor fizice, copiii au un risc redus de ateroscleroză pe termen lung. Activitatea fizică poate influența sănătatea copiilor în mod benefic.
Exercițiile fizice pot ajuta la prevenirea declinului imun legat de vârstă, arată autoarea unui studiu medical pe nume Suzi Hong, care a scris despre asta și în cartea sa: „Can we jog our way to a younger-looking immune system?” Suzi Hong spune despre femeile care duc o viață sedentară și care au vârsta de 70 de ani că au aproximativ 50% șanse de a face o boală respiratorie superioară în fiecare an, în anotimpul de toamnă. Dacă ele ar merge 30 de minute pe zi pe jos, și-ar putea reduce riscul de boli respiratorii la 20%.
Persoanele de 70 de ani care aleargă câte puțin în fiecare zi și-ar putea reduce riscul de boli respiratorii la 10%. Concluzia a fost că exercițiile fizice pot face sistemul nostru imunitar să fie de 5 ori mai eficient.
Consumul de drojdie nutrițională la sportivi ajută în păstrarea funcției imune
Sportivii hardcore au un risc de infecți respiratorii din cauza supraantrenamentului. Pentru a-și reduce acest risc de îmbolnăvire, alergătorii de maraton consumă o linguriță de drojdie nutritivă pe zi. Aceasta ajută la scăderea oboselii, a stresului, a stărilor de furie, tensiune și confuzie. În acest fel sportivii se simt mai bine, au mai multă energie.
Exercițiul moderat îmbunătățește imunitatea și scade rata de îmbolnăvire.
Studiile imunologice arată că exercițiile fizice au efecte pozitive asupra sistemului imunitar al organismului. Este indicată activitatea fizică moderată, nu intensă. Asta aduce o serie de beneficii, cum ar fi de exemplu mai puține zile de boală, de răceală comună, de infecții ale căilor respiratorii superioare.
Tratamente pentru boli autoimune
Un studiu realizat de cercetători arată că dieta pe bază de plante ajută în tratarea bolilor autoimune. Prin studiul de pe NCBI s-a dovedit că o dietă semi-vegetariană poate trata cu succes boala Crohn (care este o boală autoimună) și chiar ar putea înlocui altă intervenție medicală. Dieta semi-vegetariană oferă cele mai bune rezultate în prevenirea recidivelor, în cazul acestei boli, au mai precizat cercetătorii.
Scleroza multiplă
O altă boală autoimună cronică, gravă este scleroza multiplă, care afectează chiar și adulții cu vârsta peste 35 de ani. Boala provoacă dizabilități grave. Un studiu din 2012 arată că în scleroza multiplă se folosește cel mai scump medicament și anume interferonul beta, care din păcate nu previne și nu întârzie invaliditatea pe termen lung.
Alt tratament este cel cu chimio-medicamente cum este mitoxantrona (Novantrone), arată un alt studiu de pe NCBI; despre acest medicament s-a spus că reduce simptomele și progresia bolii, însă s-a descoperit că provoacă leziuni cardiace ireversibile. Aceste probleme de sănătate ale inimii apar la una din 8 persoane care fac tratamentul cu acest medicament. Pacienții pot suferi disfuncții sistolice, insuficiență cardiacă congestivă. De asemenea și leucemia este o consecință a acestui tratament, spun cercetătorii în acest studiu. Medicamentul provoacă leucemie la aproape 1% dintre pacienții care iau mitoxantrona.
O soluție simplă și fără efecte secundare pentru a trata scleroza multiplă este dieta cu conținut scăzut de grăsimi animale saturate. Această soluție este dată de Dr.neurolog Roy Swank, care a publicat peste 170 de lucrări științifice. El a spus că: „Scleroza multiplă este cauzată în mare măsură de consumul de grăsimi animale saturate.” Grăsimile animale au efect negativ asupra vaselor capilare, ele au și alte efecte adverse, ce includ și producerea de inflamație în organism.
Dr. Roy Swank a spus că: „La pacienții diagnosticați cu boala de scleroză multiplă în stadiu incipient, 95% au fost fără progresie a bolii 34 de ani mai târziu, după adoptarea programului său de dietă cu un conținut scăzut de grăsimi saturate„.