Sunătoarea, planta medicinală care tratează depresia

0
178

Sunătoarea este una dintre cele mai folosite plante medicinale pentru combaterea depresiei. Are denumirea științifică de Hypericum perforatum și este numită popular pojarniță sau planta Sfântului Ioan Botezătorul. Află în acest articol despre eficacitatea acestei plante în tratamentul afecțiunilor mentale, precum este depresia.

Navigare rapidă în articol:

  1. Plantele medicinale și depresia
  2. Sunătoarea combate depresia

1. Plantele medicinale și depresia

Conform statisticilor și datelor OMS (Organizația Mondială a Sănătății), depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări mentale la nivel mondial:

  • În 2020, peste 264 milioane de oameni din întreaga lume sufereau de depresie
  • Depresia este principala cauză de handicap la oameni
  • În America 7,1% dintre adulți au avut cel puțin o criză de depresie majoră în 2020
  • S-a constatat că femeile sunt mai predispuse la depresie decât bărbații.

Depresia afectează oamenii din mai multe puncte de vedere. Le provoacă insomnie, tulburări ale poftei de mâncare, le schimbă în rău starea de spirit, le scade nivelul de energie, le afectează sănătatea fizică, mentală și viața socială.

Principalele semne că suferi de depresie sunt:

  • Ai stări de tristețe intensă și de oboseală
  • Simți o durere în suflet și îți lipsește motivația
  • Ai sentimente neplăcute care persistă, cum sunt cele de disperare
  • Dormi mai mult ca de obicei sau ai probleme cu somnul – insomnie
  • Ți-ai pierdut interesul pentru anumite activități care îți plăceau înainte
  • Plângi des și ai stări de anxietate și iritabilitate
  • Ai sentimente de vinovăție, ți-ai pierdut stima de sine sau te simți lipsit de valoare
  • Ai gânduri negative și probleme de concentrare
  • Ai dureri inexplicabile în corp, cum ar fi dureri de spate sau migrene.

Femeile plâng mai des atunci când sunt depresive. Bărbații își manifestă tristețea altfel:

  • Au stări de apatie, agresiune, oboseală
  • Au probleme sexuale sau libidou scăzut
  • Își pierd interesul pentru muncă
  • Au tulburări de apetit alimentar
  • Consumă alcool și tutun în mod excesiv.

Simptomele afecțiunii și severitatea ei diferă de la un om la altul.

Pentru tratamentul depresiei sunt recomandate psihoterapii și medicamente antidepresive. Acestea însă pot fi înlocuite cu ceaiuri din plante medicinale, care au proprietăți antidepresive. Dintre acestea fac parte:

  • Ceaiul de sunătoarea sau de pojarniță
  • Ceaiul verde
  • Ceaiul de roiniță.

Ceaiul verde

Acest ceai are proprietăți antidepresive și antistres. Este recomandat și pentru combaterea obezității și pentru detoxifierea organismului. Pentru că are cofeină, nu se recomandă consumul de ceai verde seara, deoarece poate strica somnul.

Ceaiul de roiniță

Roinița este o plantă medicinală care ajută în tratamentul depresiei și a nevrozelor cardiace. Ceaiul de roiniță este un remediu bun pentru stările de anxietate, migrene și insomnie. Ajută în calmarea sistemului nervos și scăderea tensiunii arteriale. Ajută și în eliminarea stresului, a stărilor tensionate și a tulburărilor digestive.

Alte sugestii care elimină cauzele depresiei

Pentru a scăpa de depresie este recomandat să faceți un sport, sau să aveți o activitate plăcută în timpul liber, cum ar fi un hobby. Găsiți un parc în apropiere de casă și faceți câte o plimbare în fiecare zi. Jucați tennis, faceți jogging sau alt sport interesant. Sunt foarte multe exerciții fizice care se pot efectua în aer liber, cum ar fi cele de yoga, aerobic și altele.

Citește și:  Citrulina stimulează sistemul imunitar al organismului

Mergeți la picnic sau la un grătar în weekend cu familia sau cu prietenii și astfel vă veți distra un pic, uitând de stările rele, de depresie. Călătoriți, mergeți cu bicicleta sau plecați în vacanță când aveți timp și simțiți că aveți nevoie de o schimbare de peisaj.

2. Sunătoarea combate depresia

Această plantă medicinală este folosită în medicina populară de mii de ani. Ea are proprietăți deosebite și ajută în tratamentul afecțiunilor mentale, cum este depresia. Există studii care confirmă eficacitatea acestei plante pentru depresie, dar și pentru alte probleme de sănătate.

Cercetătorii au descoperit că sunătoarea poate ajuta în tratamentul depresiei ușoare și nu are efecte secundare precum medicamentele antidepresive prescrise pentru această afecțiune. Conform studiilor:

  • Sunătoarea reduce simptomele pacienților cu depresie ușoară și moderată
  • În cazuri de depresie severă este indicat un tratament medical
  • Sunătoarea poate stimula serotonina în organism și poate îmbunătăți starea de dispoziție.

Sunătoarea are și proprietăți antibacteriene, antivirale, antiinflamatorii, antioxidante. Poate ajuta la vindecarea rănilor și arsurilor dacă este aplicată direct pe piele.

Extractul din sunătoare

Acest preparat natural din florile plantei are substanțe flavonoide, rutin, hipericină, hiperozide, quercitină. Atât extractul uscat cât și tinctura lichidă din plantă sunt apreciate pentru proprietățile antidepresive.

Sunătoarea este cunoscută și pentru capacitatea de stimulare a serotoninei.

Această plantă este eficientă în tratamentul sărilor depresive care pot fi însoțite și de alte probleme de sănătate, cum ar fi atacuri de panică, insomnie, tulburări gastrointestinale, stări de anxietate.

Sunătoarea are hipericină – o substanță care poate opri acțiunea anumitor enzime (ce anihilează mediatorii sistemului nervos – serotonina, noradrenalina, dopamina).

Ceaiul de sunătoare se poate bea seara pentru că are efect calmant, stimulează secreția de melatonină și poate preveni tulburările de somn.

Sunătoarea ajută în ameliorarea simptomelor unor afecțiuni, legate de depresie

Studiile cercetătorilor sugerează că această plantă reduce cu 50% severitatea simptomelor sindromului premenstrual, cum ar fi crampele, stările de iritabilitate, sensibilitatea sânilor, apetitul alimentar.

Ceaiul de sunătoare este recomandat în timpul menopauzei, deoarece îmbunătățește starea de spirit și combate anxietatea. De asemenea, ceaiul de sunătoare poate îmbunătăți starea persoanelor care suferă de tulburări afective sezoniere, cum ar fi în perioada anotimpului rece, iarna, din cauza lipsei de lumină solară.

Sunătoarea este recomandată și în tratametul fobiei sociale sau a tulburării obsesiv-convulsive. Se recomandă 450 mg extract de sunătoare, de 2 ori pe zi, timp de 3 luni.

Masca facială din flori de sunătoare are proprietăți antiinflamatoare, astringente, antiseptice și cicatrizante pentru piele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.