Stiati ca supa de ceapa este una din cele mai delicioase preparate culinare de acest fel din Franta? Aceasta supa este preferata de francezi deoarece gustul ei este minunat dar mai mult decat atat ingredientele folosite pentru realizarea ei sunt perfecte pentru incalzirea corpului si tratamentul unor afectiuni.
Aceasta supa este cunoscuta de foarte multe secole in Franta, ea era considerata un deliciu si in epoca romana. In secolul al XVII-lea a aparut varianta moderna a acestui preparat si astfel gust ei a fost mai bogat, completat de supa de carne si crutoane (felii de paine prajita in unt proaspat).
Supa de ceapa, reteta din Franta:
Pentru realizarea acestei supe delicioase se folosesc urmatoarele ingrediente:
- 1-1,2 litri supa de pui sau supa de legume
- 6 cepe
- o lingura ulei de masline sau 40 g unt
- o lingura cu faina alba
- o lingura cu zahar
- 4 catei de usturoi
- o lingura cu rozmarin proaspat
- o lingura cu cimbru proaspat
- 150 g cascaval
- o bagheta frantuzeasca
- condimente (sare si piper proaspat macinat dupa gust).
Mod de realizare: se curata ceapa de coaja, se spala sub jet de apa si se taie in rondele subtiri; se curata cateii de usturoi de coaja, se spala sub jet de apa si se taie in bucatele mici; se preprata 1-1,2 litri de supa de pui sau supa de legume (dupa cum doreste fiecare, ambele variante sunt delicioase); se ia o tigaie intinsa si se topeste untul sau se incinge uleiul de masline; se adauga ceapa taiata fin si se caleste la foc mic, amestecand constant, timp de 15 minute; se adauga peste ceapa cam 2-4 linguri de supa.
Se acopera cu un capac si se tine la foc mic timp de 10-15 minute; se adauga usturoiul si se fierbe la foc timp de 1-2 minute; se adauga o lingura de faina si o lingura de zahar si se amesteca bine pentru a se omogeniza ingredientele, se lasa sa fiarba timp de 5 minute avand grija sa nu se lipeasca, amestecand constant cu o lingura de lemn; ceapa va avea o culoare aurie, iar acest sos va fi foarte delicios; se adauga supa fierbinte si condimentele (un pic de sare si piper.
Se lasa sa fiarba timp de 30-45 minute; apoi se presara o lingura de cimbru si o lingura de rozmarin (care au fost taiate marunt in prealabil) si se amesteca; din bagheta frantuzeasca se taie felii groase de 2,5 cm si se rumenesc in cuptorul incins; intr-o caserola (incapatoare care este speciala pentru preparate la cuptor) se pun cateva felii aurii de paine prajita, se toarna supa de ceapa peste ele astfel incat sa nu le acopere complet, se rade cascavalul deasupra si se tine in cuptor pana ce cascavalul prinde o culoare aurie si incepe sa sfaraie, fara a tine prea mult astfel incat sa nu se arda.
Aceasta supa se serveste calda, este foarte gustoasa. Proprietatile sale sunt excelente pentru sanatate, ceapa fiind ingredientul principal care ajuta la scaderea tensiunii arteriale si incalzirea corpului. De asemenea ceapa ajuta la combaterea infectiilor provocate de bacterii, stimuleaza circulatia sanguina, decongestioneaza caile respiratorii, ajuta la purificarea sangelui, la detoxifierea organismului, combate oboseala si epuizarea. Calitatile sale antiseptice sunt extraordinare. Este deja cunoscut faptul ca ceapa ajuta in tratamentul bolilor infectioase si afectiunilor respiratorii.