Exercitiile de automasaj facial sunt recomandate pentru toate grupele de muschi ai fatei. Este bine sa fie executate incet, corect si cu pauza intre ele. In articol va prezentam exercitii pentru musculatura fruntii, a maxilarelor, a limbii si a globilor oculari. Pentru ca astfel de exercitii sa se faca cat mai bine si mai usor se recomanda sa se realizeze in fata oglinzii.
Exercitii pentru tonifierea musculaturii fetei
1. Se sta intr-o pozitie foarte comoda, pe un fotoliu si cu mainile relaxate. Se ridica privirea in sus, apoi se coboara in jos, se orienteaza spre stanga si spre dreapta. Miscarea ochilor se face incet, in aceasta ordine si apoi invers. Se fac pauze de cateva secunde, timp in care se tin ochii inchisi, iar pe pleoape se face un masaj usor, fin, cu ajutorul degetelor. La fel se atinge si zona de sub ochi.
Masajul se realizeaza cu buricele degetelor mijlocii, se incepe din zona exterioara, respectiv de la coada ochiului si se fac miscari usoare in zona de sub ochi, pleoapele fiind inchise si privirea in sus, incet se ajunge deasupra pleoapelor, iar privirea se tine in jos. Acest exercitiu se repeta de 5 ori si are efect benefic asupra muschilor de la orbite dar si pentru globii oculari.
2. Se apleaca incet capul spre spate, maxilarul inferior se impinge inainte, se pronunta litera î, se tine buza de jos peste cea de sus. La fel se procedeaza cand se misca capul alternativ de la stanga spre dreapta si invers. Exercitiul se repeta de 5 ori si are rolul de a tonifia musculatura zonei de sub barbie, de a elimina cutele de la barbie, asa numita ,,gusa”.
3. Se sta in picioare cu mainile sprijinite pe sold, se realizeaza o miscare a urechilor in sus si in jos astfel incat sa se faca o tractiune a pavilioanelor urechilor de catre muschii occipitali, prin contractarea usoara a musculaturii craniene. Prin acest exercitiu se extind muschii frontali si astfel se combat ridurile. In timpul miscarilor se tin ochii larg deschisi. Cand se face pauza se inchid ochii, se relaxeaza si astfel fata se destinde. Exercitiul se repeta de cateva ori. Ajuta la tonifierea muschilor din zona occipitala, frontala si parietala.
4. Se sta relaxat, se mimeaza litera O sau se incearca pronuntia acestei litere astfel incat sa se mentina pielea intinsa, fara a forma riduri. Se face pauza, apoi se mimeaza litera A incet, fara a intinde prea mult colturile gurii. Exercitiul se repeta de cateva ori, nu trebuie uitat de pauzele de cateva secunde intre aceste reprize. Aceasta metoda ajuta la tonifierea muschilor masticatori si ai muschilor de la gura.
5. Se deschide usor gura, se tine maxilarul de jos putin tras inapoi, iar buzele apropiate intre ele. Se misca limba in arc de cerc in zona maxilarului de sus, se incepe de la ultimul molar de sus din partea dreapta si se continua pe curbura dintilor ajungand in partea stanga sus. Apoi miscarea se realizeaza in sens invers, de la stanga spre dreapta. Se face o pauza de cateva secunde si se repeta. Urmeaza aceeasi miscare dar pe deasupra gingiei maxilarului superior, la fel, de la dreapta spre stanga si invers. Se face o pauza de cateva secunde pentru relaxare si apoi se executa acelasi exercitiu si pe maxilarul de jos, pe curbura dintilor dar si pe cea a gingiilor. Acest masaj are rolul de a tonifia musculatura limbii.
6. Se sta relaxat, se strang maxilarele prin apasarea dintilor, se ridica usor pavilioanele urechilor in sus si in jos, fata se mentine senina si nu incruntata, apoi se relaxeaza maxilarele prin departarea lor usoara si mentinand buzele lipite. La sfarsit se departeaza usor buzele si se pronunta printre dinti litera X. Exercitiul se repeta de mai multe ori, se face pauza si are rolul de a tonifia musculatura maxilarelor si a gatului.
7. Se realizeaza un automasaj in zona fruntii cu degetele (mijlociu, aratator si inelar), prin apasari usoare pe piele. Se incepe din zona dintre sprancene, se face un arc de cerc in sus si spre frunte, apoi se coboara in curba spre tampla. Acest exercitiu se repeta de cinci ori si ajuta la calmarea durerilor de cap frontale si la tonifierea muschilor fruntii. De asemenea se realizeaza un automasaj si de-a lungul fruntii pentru combaterea ridurilor din acea zona.
8. Se executa o miscare circulara a maxilarului de jos, din partea dreapta spre cea stanga. Aceasta miscare se realizeaza usor, gura se tine inchisa, ar putea fi comparata cu o actiune de ,,rumegare”. Exercitiul se repeta de cateva ori si ajuta la tonifierea musculaturii maxilarelor.