Tamarindul (Tamarindus indica), arbore tropical cu fructe comestibile

0
1168
Tamarindul (Tamarindus indica), arbore tropical cu fructe comestibile

Tamarindul este un arbore vesnic verde, inalt de 25 m, originar din estul Africii, din regiunile cu paduri de foioase din Insula Madagascar. De asemenea creste in salbaticie in Caribe si regiunile tropicale din America Latina. Ca specie face parte din familia Caesalpiniaceae a leguminoaselor si are denumirea stiintifica de Tamarindus indica.

Ca aspect general tamarindul impresioneaza prin coroasa sa frumoasa si florile asemanatoare orhideelor, cu petale galbene, grupate in inflorescente in forma de stea. Fructele arborelui sunt comestibile si apreciate atat in gastronomie cat si din punct de vedere terapeutic.

Tamarindul este cultivat in Africa, Asia de Sud-est si India pentru fructele sale deosebite dar si in scop ornamental. Inmultirea se face prin seminte, acestea daca sunt putin taiate germineaza mai repede.

Fructele sunt de forma unor boabe (ce sunt adapostite intr-o pastaie lunga de 15 cm, usor curbata, de culoare maro). Au pulpa suculenta, gustul este dulce-acrisor, cu seminte dure si suprafata neteda. Pot fi consumate proaspete sau uscate. In gastronomie sunt folosite la prepararea dulciurilor, gemurilor, bauturilor si in general la produselor de patiserie.

Tamarindul

De asemenea fructele sunt considerate foarte bune condimente mai ales in bucataria indiana pentru mancaruri pe baza de carne si diferite sosuri. Sucul are rol de medicament cu efect laxativ si de imbunatatire a procesului digestiv. Sucul se obtine din pulpa fructelor, se elimina semintele, se fierbe in apa pana se evapora mare parte din aceasta si se adauga putin zahar.

Citește și:  Plante medicinale și aromatice pentru combaterea stresului

In medicina, pulpa fructului este apreciata pentru proprietatile sale laxative, antiinfectioase, antiinflamatorii, antibacteriene, de fortificare a inimii, de calmare a durerilor de gat, de stimulare a digestiei si apetitului, de combatere a balonarii si a crampelor de la nivelul stomacului. Fructele nu trebuie consumate in exces deoarece pot provoca diaree.

In Egipt fructele sunt folosite in ceaiuri pe baza de flori de hibiscus. In America Latina si Mexic se folosesc pentru realizarea bomboanelor dulci-acrisoare si usor condimentate. De asemenea se prepara un suc gros sau sirop cu aroma si gust specific. Fructele sunt ingrediente folosite in mancaruri si sosuri calde in gastronomia unor tari precum sunt Cambodgia si Thailanda.

In Brazilia fructele se consuma la fel ca alunele dar fara seminte. In Senegal se fac gemuri, siropuri si rom. In Iran fructele sunt un ingredient pentru preparate culinare pe baza de peste. In Maurice fructele sunt asociate cu mango, menta, coriandru si folosite la diferite sosuri pentru mancaruri cu peste. Pulpa fructului este folosita si pentru lustruirea unor obiecte realizate din cupru.

Lemnul de tamarind este folosit in realizarea obiectelor de mobilier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.