Tamarindul (Tamarindus indica), fructele sale cresc pofta de mancare

0
2292
Tamarindul (Tamarindus indica), fructele sale cresc pofta de mancare

In regiunile din estul Africii creste copacul tamarindul inalt de cel mult 25 m, ce are florile atat de frumoase ca la orhidee. Acesta este cunsocut cu denumirea stiintifica de Tamarindus indica si apartine familiei Caesalpiniaceae.

Copacul are scoarta dura in nuante de culori gri sau gri-inchis spre negru in perioada cand este mai mic de inaltime, apoi nuantele devin maronii sau negre. Frunzele sunt mici si ovale, cu varful rotunjit, iar inflorescentele mari de pana la 15 cm, uneori si mai mult, alcatuite din flori galbui si boboci rosii. Fructele sunt de forma unor pastai maronii, curbate foarte putin, lungi de 3-15 cm si groase de 2-3 cm, bogate in celuloza, in interior cu pulpa tare (cand nu este coapta) si 10 seminte.

De la acest copac se folosesc in scop medicinal mai ales pulpa pastailor sale care are un continut bogat de minerale si vitamine, zaharuri si acizi organici. Dintre mineralele care se gasesc in cantitate mai mare amintim calciu, potasiu si fier, iar dintre acizii organici se remarca acidul malic, tartric si mai ales acidul citric.

tamarind

Cum este si de asteptat gustul este acrisor. Pulpa se foloseste atat in tratamentul unor afectiuni cat si drept condiment in preparatele culinare cu sosuri si pe baza de carne, in deserturi, gustari, siropuri si alte bauturi. Aceasta este apreciata si de pasari dar si de maimutele din Africa.

Citește și:  Slabesti 5 kg in 7 zile cu ajutorul dietei cu castraveti

Tamarindo este recomandat mai ales persoanelor care sufera de afectiuni digestive sau stomacale, de balonare sau constipatie. De asemenea este un bun remediu in cresterea poftei de mancare.

Cele mai importante proprietati ale pulpei pastailor de tamarindo sunt cele laxative, antiinfectioase si antibacteriene create de acizii organici din compozitia sa si alte elemente active. Frunzele si scoarta copacului sunt si ele folosite in scop terapeutic. Infuzia din frunze ajuta in tratamentul malariei, afectiunilor gastrice, digestive si calmarea durerilor de dinti.

Frunzele de tamarind sunt folosite si in medicina ayurvedica, in India si ca hrana pentru viermii de matase. De asemenea in India copacul acesta este cultivat pe marginea drumurilor atat in scop ornamental cat si pentru a oferi umbra cu coroana sa mare si deasa. Lemnul dur al acestui copac este folosit pentru productia de cherestea si la fabricarea diferitelor obiecte de mobilier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.