Te-ai întrebat vreodată cum se înnegrește pielea atunci când te bronzezi?

0
332
Pielea bronzată, Foto: blog.ceciliascloset.com

Vara, oamenii merg la plajă pentru a dobândi o nuanță de bronz auriu pe piele. Soarele acționează asupra pielii, iar corpul ca răspuns la aceasta va produce o cantitate mai mare de melanină, care absoarbe radiațiile ultraviolete și are efect de protejare a celulelor de atacul acestora.

Ce este melanina? Un pigment care înnegrește pielea. El se produce în timp, de aceea oamenii nu se bronzează imediat, ci după câteva ședințe de stat la plajă.

Pielea bronzată, Foto: blog.ceciliascloset.com

Vara este anotimpul când se produce o cantitate mare de melanină din cauza soarelui puternic, pigment care formează culoarea închisă a pielii. Acest pigment este produs prin melanogeneză, proces stimulat de către hormonul melanocitostimulator MSH care este produs în lobul intermediar al glandei hipofiză. Această glandă se mai numește și glanda pituitară și este situată la baza creierului, într-o ,,lojă˝ formată pe zona superioară a osului sfenoid. Hipofiza are trei lobi și anume: anterior, intermediar și posterior. În cel intermediar se produce hormonul melanocitostimulator MSH ce are ca efect formarea de pigment de melanină care colorează pielea. Lipsa acestui hormon explică decolorarea pielii. Lobul anterior se numește adenohipofiza si produce hormonii: somatotrop STH, corticotropina ACTH, tirotropina TSH, prolactina, gonadotropinele (hormonul luteinizant LH și foliculo-stimulant FSH). Lobul posterior se numește neurohipofiza (este alcătuit din țesut nervos) și secretă hormonul antidiuretic ADH și ocitocina.

Citește și:  Ulei de sunătoare cu efect cicatrizant, calmant și antidepresiv

În timpul verii, radiațiile solare sunt mai mari, acest lucru poate duce la apariția petelor întunecate pe piele. Acest lucru face ca mâinile să fie acoperite cu pistrui sau pete pigmentate de diferite forme și mărimi. Iarna, pielea are o cantitate mai redusă de melanină.

Activitatea melaninei depinde de radiațiile UV, secreția de hormoni melanocitostimulator MSH, vârstă, deficitul de vitamina B12, menopauză, stres, sarcină, procedurile cosmetice, predispoziția genetică, tratamentele cu vitamina A sau cu medicamente (antibiotice).

Melanina în exces este ,,vinovată˝ de apariția petelor pe piele, mai ales la nivelul mâinilor, umerilor, feței și gâtului.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.