Zmeura este apreciata de oameni pentru gustul ei minunat dar si pentru elementele sale active care fac sa fie considerata un fruct foarte bun pentru sanatate. In medicina populara se folosesc atat fructele, cat si radacina, frunzele si florile arbustului.
Din punct de vedere terapeutic fructele sunt benefice pentru organism deoarece au in compozitia lor: vitamine (A, B1, B2, B9, C, PP), pectina, acid malic, acid tartric, acid salicilic, tanin, zaharuri, ulei esential, celuloza, minerale si oligoelemente, substante antioxidante.
Zmeura este considerata un panaceu cosmetic, are un efect benefic asupra pielii dar si asupra parului, ajuta in prevenirea imbatranirii premature a pielii datorita continutului de substante active, dar mai ales de vitamine, minerale si aminoacizi.
Principalele retete de masti cosmetice cu zmeura
- Masca cu zmeura pentru tenul gras: Se foloseste o cana de zmeura, se strivesc boabele astfel incat sa se obtina un suc gros sau un terci de zmeura. Se aplica in strat gros pe piele, se sta timp de jumatate de ora, apoi se clateste fata cu apa rece. Acest tratament are efect de tonifiere, de uscare si eliminare a pistruilor si petelor de pe fata.
- Masca cu zmeura pentru tenul uscat: Se strivesc boabele de zmeura astfel incat sa se obtina un suc de zmeura. Se poate folosi si un blender. Se sterge fata cu putin ulei de masline folosind un tampon de bumbac folosit pentru demachiere. Apoi se aplica un strat de suc de zmeura, se sta timp de un sfert de ora, la final se clateste cu apa calduta. Tenul va fi revitalizat, fin, catifelat, tonifiat, bine hidratat.
- Masca cu zmeura si lapte pentru purificarea si hranirea tenului: Se amesteca 4 linguri suc de zmeura cu 3 linguri lapte. Se aplica pe piele si se sta timp de un sfert de ora, apoi se clateste cu apa rece.
- Masca cu zmeura pentru hranirea si hidratarea tenului: Se amesteca 3 linguri suc de zmeura cu un galbenus de ou, o lingurita de miere de albine, o lingurita de ulei de masline, 2 linguri terci de ovaz si un varf de cutit de sare. Se aplica pe piele in strat gros, se sta timp de douazeci de minute, apoi se clateste cu apa calduta.
- Masca cu zmeura pentru tenul uscat: Se amesteca 3 lingurite suc de zmeura cu un galbenus de ou. Se aplica pe fata in strat subtire, se lasa sa actioneze timp de un sfert de ora, apoi se clateste cu apa rece. Acest tratament se face in fiecare zi, ajuta la hranirea, calmarea si intinerirea tenului.
- Masca cu zmeura pentru tenul sensibil: Se amesteca o lingura suc de zmeura cu o lingura smantana sau ulei de masline. Se aplica pe fata, se sta timp de un sfert de ora, apoi se clateste cu apa calduta. Aceasta reteta este hranitoare, revigoranta si tonifianta pentru piele. Poate fi utilizata pentru toate tipurile de ten.
- Cuburi de gheata cu zmeura pentru tonifierea tenului: Se amesteca o parte suc de zmeura cu trei parti apa, se pune in forme de gheata si se congeleaza. Se aplica cate un cub de gheata cu zmeura pe piele, se plimba usor pe toata suprafata pielii. Tratamentul ajuta la albirea pielii, la strangerea porilor si tonifierea tenului.