Femeile dar și bărbații trebuie să se ocupe cu mare atenție de sănătatea pielii lor. Deseori ei pot avea pielea aspră și crăpată, mai ales pe coate, mâini, picioare, față și corp. Acest lucru este ceva obișnuit având în vedere faptul că pielea se deshidratează de la frig, săpun (care nu este suficient de gras), vânt, în ciuda îngrijirilor adecvate. Pielea are nevoie de protecție și de anumite tratamente pentru îngrijirea ei mai ales în ceea ce privește zonele expuse la factorii de mediu (mâini, față). Dacă astfel de fisuri de la nivelul pielii nu țin de probleme de sănătate, înseamnă că sunt alte motive ale asprimii și crăpăturilor ce trebuie depistate.
Care ar putea fi cauzele posibile ale pielii uscate și crăpate? Obiceiul de a purta timp îndelungat haine sintetice nu este bun deoarece acestea pot avea un efect iritant asupra pielii. Munca la birou poate fi un factor al înăspririi pielii coatelor deoarece apare un impact mecanic între pielea coatelor și suprafața de impact (a mesei, a scaunului). Băile în apa care are un conținut semnificativ de clor poate usca piele coatelor, mâinilor, picioarelor, de aceea în apa de baie trebuie să se adauge câteva picături de uleiuri aromatice sau puțin spumant de baie.
Diferențele de temperatură (frig-cald) pot duce la astfel de inconveniente. Lipsa de vitamine și minerale în organism (mai ales de siliciu, calciu, sulf, vitamine A, B, E și D) reprezintă alte cauze ale pielii aspre și uscate. Tulburările sistemului endocrin sunt factori de risc ai fisurilor de la nivelul pielii dar și ai schimbării culorii ei într-o nuanță mai închisă. Când apar probleme hormonale ale pancreasului sau ale glandelor suprarenale în general trebuie apelat la ajutorul unui medic, pentru a urma un tratament.
Metode de tratament pentru pielea aspră și crăpată
Având în vedere că pielea deshidrată are un aspect uscat trebuie să avem grijă în ceea ce privește menținerea echilibrului lipidic-hidric în organism. Mai mult decât atât, orice semn bizar care indică că pielea are un aspect anormal poate indica o boală sau o afecțiune a sistemului endocrin ce trebuie tratată.
Pielea poate fi agresată de săpun de aceea este bine să alegem un săpun foarte gras, de bună calitate. Spălatul mâinilor nu se face agresiv, iar la final mâinile trebuie tamponate cu prosopul și nu frecate energic cu acesta. Uleiul de măsline este indicat pentru hidratarea pielii, mai ales a feței, mâinilor și buzelor.
Pielea uscată, crăpată, îngroșată poate fi tratată cu o cremă de exfoliere și apoi cu o cremă hidratantă. De asemenea, o bună metodă de tratament este baia în apă caldă în care s-a adăugat sare de mare. Foarte bune pentru piele sunt cremele naturale care conțin: lecitină, glicerină, mușețel, lanolină.
Uleiul de măsline are acizi grași esențiali ce sunt un bun remediu pentru piele, de aceea nu ezitați să-l folosiți în loc de crema de mâini. Acest ulei se aplică seara și astfel el va acționa asupra pielii pe timp de noapte. Pentru tratamentul coatelor uscate este recomandată varza, pur și simplu se aplică frunze de varză pe coate, se lasă să stea toată noaptea, iar dimineața pielea se răsfață cu o cremă grasă și hidratantă.
Specialiștii în cosmetică recomandă cremele cicatrizante cu vitamine A, B5, C și E, dar și untul de Shea. Pentru extremitățile membrelor superioare și inferioare sunt bune pansamentele hidrocoloide (sau de tip pansament lichid) ce se aplică direct pe piele și care se pot achiziționa din farmacii.
Alimentația echilibrată este foarte importantă pentru menținerea sănătății pielii, ea trebuie să conțină pește gras (somon, macrou), avocado, ulei de măsline, fructe, legume, etc. Crema de gălbenele este cicatrizantă pentru piele, iar uleiul de sunătoare de asemenea. Produsele homeopatice sunt și ele de ajutor în tratamentul pielii aspre și crăpate, se pot folosi: Petroleum 7 CH, Natrum muriaticum 7 CH, Graphites 7 CH.