Te confrunți cu spondilita anchilozantă – Vezi care sunt principalele cauze și ce tratament este recomandat sa urmezi

0
757
Te confrunți cu spondilita anchilozantă – Vezi care sunt principalele cauze și ce tratament este recomandat sa urmezi

Una din bolile inflamatorii cronice ale coloanei vertebrate este spondilita anchilozantă. Această afecțiune autoimună apare din cauza faptului că sistemul de apărare a organismului atacă propriile țesuturi, produce inflamarea și sudarea treptată a vertebrelor. Spondilita anchilozantă afectează sistemul osos, în sensul că apar modificări distructive ale ligamentelor și oaselor. În cazul în care s-a dezvoltată această afecțiune trebuie obligatoriu urmat un tratament care să amelioreze simptomele și să permită bolnavului să ducă o viață cât de cât normală.

Spondilita anchilozantă afectează în special coloana vertebrală, inflamarea cronică face ca ligamentele să devină osoase și astfel în timp are loc o rigidizare a acestora și o sudare a vertebrelor din zona inferioară a spatelui. Afecțiunea se caracterizează prin curbura coloanei spre înainte, vertebrele de la baza coloanei fiind sudate.

Simptomele principale sunt: durerile de spate (care sunt mai intense dimineața și pot fi simțite și în zona cefei sau a feselor, nu doar la nivelul coloanei), senzația de anchilozare sau rigiditate a spatelui, inflamațiile la nivelul ligamentelor și articulațiilor, transpirații în timpul nopții, oboseală generală în organism.

Persoanele care suferă de spondilită anchilozantă pot avea stări de durere în zona cefei deoarece această zonă devine mai fragilă și predispusă la fracturi în caz de mici traumatisme. Afecțiunea este moștenită și apare mai frecvent la bărbați decât la femei. În opinia medicilor spondilita anchilozantă apare din cauza unui handicap în creștere la nivelul coloanei și este semnalată prin durerile de spate. Poate să se producă la vărsta de 20-30 de ani, dar poate debuta și în copilărie.

Citește și:  Vinoterapia - sanatate si frumuste

La cele mai mici simptome trebuie mers la medic pentru a face anumite analize (de sânge, teste de factori genetici, radiografie, RMN) și pentru a depista afecțiunea în fază incipientă. Cu cât spondilita este mai avansată cu atât simptomele sunt mai severe, durerea mai mare și rigiditatea mai accentuată.

În cazuri grave pot fi afectate și organele interne, printre care și inima, afecțiunea se manifestă nu doar la nivelul coloanei vertebrale, ci și la articulațiile șoldurilor, genunchilor, coatelor, umerilor. De multe ori bolile de inimă și bolile renale au fost asociate cu spondilita anchilozantă.

Durerea apare îndeosebi în zonele lombară și sacrală a coloanei, deoarece la acestea se produc ușor inflamații. Prin aplicarea unui tratament corespunzător se pot ameliora simptomele, mai ales cele de durere care sunt greu de suportat. Medicul va prescrie medicamente antiinflamatoare, analgezice, antireumatice, injecții cu cortizon și exerciții care țin de fizioterapie (pentru consolidarea mușchilor și corectarea posturii corporale).

Afecțiunea nu se poate preveni însă se poate duce un stil de viață activ pentru a îmbunătăți prognosticul acesteia. Este foarte important să se doarmă pe un pat tare, să se mențină o poziție corectă a spatelui pe scaun la locul de muncă, să nu se ridice greutăți prea mari care să solicite excesiv coloana vertebrală, să se facă exerciții de relaxare pentru spate, cum sunt de exemplu exercițiile pilates sau yoga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.