Tipul mezomorf – Sfaturi în alcătuirea programului de antrenament

0
1131
Tipul mezomorf – Sfaturi în alcătuirea programului de antrenament

Cu siguranță ai avut momente când ai analizat oamenii din jur din punct de fizic și ai observat că sunt atât de diverși. Ei se pot încadra în cele trei tipuri somatice: ectomorf, endomorf și mezomorf. În culturism cel mai mare avantaj de a ajunge la performanță îl are mezomorful. Este important ca un sportiv să fie încadrat într-un anume tip somatic deoarece astfel poate alege și urma anumite programe de antrenament și poate avea o anumită alimentație. Tipul mezomorf este cel care acumulează masă musculară, care are puțină grăsime și este cel mai potrivit pentru culturism intens.

Foarte mulți culturiști de performanță fac parte din această categorie, dar și staruri internaționale. Câteva exemple de femei care au caracteristicile mezomorfe sunt: Tina Turner, Sarah Jessica Parker, Madonna, Gloria Estefan, Jerry Hall. Exemple de bărbați care se încadrează în această categorie sunt: Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Sylvester Stallone, George Clooney.

Caracteristicile pentru tipul mezomorf

Mezomorful își dezvoltă ușor masa musculară în culturism și are posibilitatea de a obține o definire mare a acesteia. Un astfel de tip are scheletul proporțional, masa musculară mare, șoldurile înguste, umerii lați, articulațiile puternic legate, mari și mijlocii, picioarele musculoase. Poate acumula masă musculară aproape fără a fi nevoie să facă un efort intens, iar în plus are și avantajul de a nu depune grăsime în exces, sau de a-și diminua stratul de țesut adipos mai ușor.

Are un metabolism eficient, poate slăbi rapid și se poate îngrășa în funcție alimentația aleasă. Își poate reduce cantitatea de grăsime subcutanată la minim prin faptul că are rata metabolică ridicată. Potrivit statisticilor aproximativ 10-15% din oamenii planetei au caracteristici mezomorfe. De asemenea se spune că un mezomorf este cel mai atletic. Ideea este însă să nu ducă o viață sedentară, să nu fie apatic, letargic, să facă sport, antrenamente fizice regulate.

Sfaturi în alcătuirea programului de antrenament pentru tipul mezomorf

Antrenamentul trebuie să cuprindă exerciții pentru o singură articulație dar și exerciții pentru mai multe articulații. Un astfel de sportiv poate obține rezultate bune în scurt timp, dar asta nu înseamnă că trebuie să exagereze, riscul este destul de mare să ajungă la supraantrenament.

Citește și:  Beneficiile rodiei pentru sănătate - Află de ce este bine să consumi acest fruct cât mai des

mezomorf

Indiferent de tipul somatic în care se încadrează un sportiv, acesta trebuie să evite supraantrenamentul. În caz contrar, dezavantajele sunt mari, se ajunge la oboseală cronică, scăderea performanței, la simptome fizice și psihice. Principalele simptome sunt: greutate în mușchi, stări depresive, scăderea puterii de concentrare, diminuarea libidoului, senzație de picioare grele, labilitate emoțională, etc.

Câteva sfaturi cu privire la programul de antrenament al tipului mezomorf sunt: să urmeze exerciții fizice diversificate; la un exercițiu să facă 3-4 seturi cu 10 repetări și câte 2-4 exerciții pentru fiecare grupă musculară; să facă exerciții aerobice timp de jumătate de oră, de 3-4 ori pe săptămână; să execute alternativ antrenamente ușoare cu antrenamente intense. La astfel de sportivi cam orice tip de antrenament este eficient.

Un rol important îl are intensitatea antrenamentelor și alternarea acestora. Scopul antrenamenteor este de a construi masa musculară dar și de a întreține starea de sănătate, de a menține buna funcționare a inimii. Persoanele care au fizicul mezomorf pot face orice sport și pot obține rezultate semnificative. Sunt buni în sporturile de rezistență, forță și dezvoltarea musculaturii. Cei mai mulți culturiști profesioniști fac parte din categoria mezomorfilor.

Alimentația trebuie să fie bogată în proteine dar și în carbohidrați. În mod normal dieta va avea 30-40% proteine, 40-50% carbohidrați și 10-20% grăsime. Se recomandă 2 g proteine la 1 kg greutate corporală. Se pot alege alimente precum sunt: carnea de pui, ouăle, peștele, brânza, legumele.

Deși sportivii mezomorfi au avantajul unui metabolism rapid nu înseamnă că nu se pot îngrășa dacă duc o viață sedentară și au o dietă necorespunzătoare (cu un exces de carbohidrați și grăsimi). Pentru a avea rezultatele dorite (creșterea forței și a masei musculare), sportivii trebuie să utilizeze și suplimente alimentare, de acizi grași Omega-3, calciu, zinc, creatină. De asemenea trebuie să bea foarte multă apă, minim 2,5 litri apă pe zi, trebuie să se hidrateze corespunzător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.