Stiati ca papadia, urzicile si caisele au un continut semnificativ de fier si ajuta in stimularea ficatului? Ei bine, din aceste ingrediente in principal se realizeaza o bautura naturista tonica foarte eficienta in tratamentul anemiei.
Tonic de caise pentru tratamentul anemiei
Acest preparat se realizeaza din urmatoarele ingrediente:
- 500 ml apa
- 250 g caise proaspete bine copate
- 50 ml tinctura din radacina de papadie
- 100 mg suc de urzici
- 250 g zahar (sau 250 g miere de albine)
- un litru de vin rosu.
Mod de preparare: se spala sub jet de apa caisele si se pun la fiert intr-o oala, in 500 ml apa, la foc mic; dupa ce au fiert, se lasa sa se raceasca si se scot samburii; se pun caisele intr-un blender si se paseaza pana se obtine o pasta; urzicile trebuie sa fie proaspete si fragede, se spala bine in apa, se scurg de excesul de apa si se maruntesc intr-un blender sau in masina de tocat carne; sucul astfel obtinut se strecoara printr-un tifon si astfel se obtine sucul proaspat din urzica ce se foloseste la preparatul nostru tonic pentru combaterea anemiei.
Tinctura din radacina de papadie este realizata prin adaugarea unui ingredient ce are actiune conservanta timp de pana la 2 ani si anume alcoolul; intr-un vas se pune 500 g radacina de papadie (curatata, spalata si taiata marunt), se adauga 550 ml alcool si 250 ml apa, apoi se amesteca bine si se pune intr-un borcan care se inchide ermetic; tinctura va fi gata dupa o perioada de 2 saptamani.
La final acest lichid se strecoara prin tifon, se tine in sticlute de culoare inchisa, inchise etans si astfel tinctura se poate folosi de cate ori este nevoie; pentru preparatul tonic realizat in cazuri de anemie se amesteca 50 ml tinctura din radacina de papadie cu 100 mg suc de urzici, 250 g zahar (sau miere de albine), un litru de vin rosu si pasta din caise; se depoziteaza in recipiente din sticla de culoare inchisa care trebuie inchise ermetic.
Tratamentul se face timp de o saptamana sau mai mult, se iau cate 10 ml de tonic de caise de 2 ori pe zi.
Caisele sunt carnoase si suculente, bogate in zaharuri, proteine, acizi organici, vitamina A, B, E si C, dar si in minerale ca de exemplu: potasiu, fier, sodiu, fosfor, magneziu, zinc, cupru, iod, fluor, cobalt, mangan. Aceste fructe sunt eficiente persoanelor care sufera de anemie, de apetit scazut, de afectiuni ale ficatului si rinichilor, tuberculoza, si altele. De asemenea caisele ajuta in prevenirea cancerului de esofag, gat, plamani, stomac si vezica urinara.
Sucul de urzici este bogat in minerale, vitamine si oligoelemente si deci ajuta in combaterea anemiei. De asemenea are efect de detoxifiere a organismului, de curatare a ficatului, rinichilor si intestinelor, ajuta in consolidarea sistemului imunitar. Calmeaza starile de nervi, intensifica metabolismul, combate obezitatea, normalizeaza activitatea tractului gasto-intestinal, combate simptomele ce apar in cazuri de boli grave: ateroscleroza, hemoroizi, reumatism si guta.
Tinctura din radacina de papadie ajuta in tratamentul anemiei, artritei, reumatismului, bolilor cailor urinare, afectiunilor ficatului, starilor de oboseala, afectiunilor sistemului cardiovascular, etc.
Mierea de albine ajuta in combaterea anemiei, are proprietati vitaminizante, curative, mineralizante, ajuta in combaterea multor afectiuni si boli, normalizeaza functia ficatului, rinichilor, sistemului respirator, digestiv si gastro-intestinal.