Top 10 moduri de protejare a ligamentelor

0
549
Top 10 moduri de protejare a ligamentelor

Cu totii incercam sa ne protejam picioarele de accidente, asa ca poate ar trebui sa aflam care sunt top 10 moduri de protejare a ligamentelor! Acestea sunt zonele care leaga oasele intre ele, fiind imbogatite cu fibre care ajuta la o mobilitate mai mare. Ligamentele permit miscarile verticale, orizontale, se intind, se rotesc si aluneca in asa fel incat sa va permita sa alergati, sa sariti si sa va miscati fara constrangeri.

Ligamentele sunt diferite in functie de locul in care se afla, insa toate sunt sensibile la accidente, rupturi, uzura si artrite. Fie ca suferiti de probleme la ligamente sau nu, trebuie sa aveti grija de ele pentru a nu avea surprize neplacute in viitor. Daca veti urma pasii simpli de mai jos, veti avea mai multe sanse de a va scapa ligamentele de probleme in anii ce vor urma.

In top 10 moduri de protejare a ligamentelor se afla pozitia corecta la locul de munca. Multi oameni petrec timp indelungat la calculator, la birou, in pozitia sezut pe scaun, astfel ca si pozitia corpului este una mai rigida. Pentru a lucra mai bine, fara a va foi, gasiti-va pozitia cea mai buna in scaun: nici prea sus nici prea jos spun specialistii, pentru a nu avea mai tarziu probleme cu spatele. Daca lucrati la calculator aveti grija sa nu trebuiasca sa va aplecati pentru a scrie si citi, pentru ca va veti deteriora muschii, ochii si ligamentele picioarelor si spatelui. Folositi si bancute speciale pentru picioare, asa incat acestea sa nu fie deloc intr-o pozitie inconfortabila.

Pe locul 9 in top 10 moduri de protejare a ligamentelor se afla postura. Desi corpul se misca in numeroae feluri, acesta ramane sensibil la efort si ar trebui sa se afle intr-o pozitie usor de intretinut cand se odihneste. Pozitia perfecta este cea dreaota, in care umerii se afla in aliniament cu soldurile si genunchii. Prin mentinerea unei posturi corecte, muschii si oasele vor contribui la eliminarea tensiunii de pe ligamente. Desi dureaza ceva timp pana reusiti sa va obisnuiti cu pozitia corecta, aceasta este cea mai buna daca va intereseaza sa aveti o sanatate de invidiat si niste oase sanatoase, legate de articulatii sanatoase.

Luati lucrurile unul cate unul si nu va stresati este sfatul cu numarul opt din top 10 moduri de protejare a ligamentelor. Daca nu vreti sa va folositi prea mult ligamentele, asta inseamna ca nu vreti nici sa le folositi prea mult. Daca munciti prea mult, fara sa luati pauza, va veti surescita ligamentele, ceea ce poate duce la colaps. Daca nu sunt abuzate timp indelungat si aveti grija de ele, nu veti avea de-a face cu problemele in efectuarea efortului fizic cotidian.

Locul sapte in top 10 moduri de protejare a ligamentelor apartine unei vieti linistite, fara griji. Luati fiecare zi ca atare si nu exagerati cu grijile. Veti vedea ca, daca aveti o atitudine mai relaxata, veti avea de castigat. Baile relaxante, o carte buna sau, de ce nu, alta activitate artistica, va va relaxa atat sufletul cat si mintea, insa si ligamentele si muschii in acelasi timp. Baile terapeutice fierbinti, cu jet la ligamentele superuzate, masajul profesional si acupunctura ajuta foarte mult la bunul mers al articulatiilor si al oaselor. Durerea ameliorata ajuta la relaxarea care preia intregul corp.

Pozitia sase in top 10 moduri de protejare a ligamentelor apartine folosirii ligamentelor mai mari si, in consecinta, mai puternice. Daca aveti de efectuat lucru fizic, incercati sa folositi ligamentele mai mari si mai puternice. La ridicarea cumparaturilor grele spre exemplu, incercati sa va folositi de coate si nu de ligamentele degetelor, care sunt mai slabe. Si cand ridicati ceva de jos va puteti ajuta de indoirea soldurilor si genunchilor pentru a proteja vertebrele coloanei. Daca nu va puteti folosi de ligamentele mai puternice din corp, incercati sa folositi ustensile care sa va ajute.  Nu lasati toata treaba pe forta degetelor pentru ca ati putea foarte bine sa ramaneti fara ele!

protejare a ligamentelor

Mancati sanatos pentru a avea un corp sanatos spune sfatul cu numarul cinci din top 10 metode de a proteja ligamentele. Greutatea joaca un rol imens in sanatatea ligamentelor. Pe masura ce cantariti mai putin veti avea mai putina tensiune de pus pe articulatii. Oricand mergeti, ligamentele picioarelor au de suferit daca trebuie sa miste o greutate prea mare. Daca sunteti bautor de cafea inrait, ar trebui sa o lasati mai moale cu cafeina pentru ca aceasta mananca oasele, iar niste oase slabite duc la ligamente slabite.

Citește și:  Ateroscleroza - Boala arterelor

La dezinflamarea ligamentelor un rol mare il au mancarurile bogate in acizi grasi omega 3 si 6 precum pestele, spanacul si nucile. Si calciul ajuta foarte mult oasele, spanacul si brocolli – legumele verzi in general – ajuta la pastrarea unor oase sanatoase si puternice. Vitamina D ajuta la absorbtia calciului in oase asa ca nici aceasta nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica.

Pe locul patru in top 10 metode de a proteja ligamentele se afla miscarea! Poate parea ciudat la prima citire, insa efortul ligamentelor le ajuta sa fie mai puternice! Daca nu le veti folosi, acestea nu vor fi mobile si isi vor pierde din flexibilitate. Fara sa fie extinse, ligamentele nu vor mai oferi flexibilitatea encesara in anumite situatii. Incercati exercitii simple de stretching in fiecare zi! In acest fel le veti aminti ligamentelor ca isi mai au rostul si ca trebuie sa fie in forma pentru momentele critice in care veti avea nevoie de ele.

Pozitia trei in top 190 metode de a proteja ligamentele apartine exercitiilor cu muschii. Incercati sa obtineti muschi bine definiti, care pot sa reziste stresului. Nu veti putea avea ligamente puternice fara muschi care sa ajute la mentinerea lor in forma! Muschii si tesuturile din jurul ligamentelor aduc ajutor, stabilitate si protectie acestora.

Daca veti incepe sa faceti exercitii cu greutati, oasele vor incerca sa intervina, devenind mai puternice in incercarea de a anticipa greutatile cu care au de-a face. Si tonifierea organismului ajuta la sanatate si la ligamente, astfel ca acestea vor avea posibilitatea de a rezista mai usor socurilor.  Echilibrul va fi si el mai dezvoltat daca faceti miscare zilnica si daca va antrenati intregul corp in vederea sustinerii si rezistentei in momente critice.

Pe locul doi in top 10 metode de a proteja ligamentele se afla protectia acestora! Daca iesiti afara la sporturi cu potential periculos, folositi echipamentul de protectie pentru a nu avea mai tarziu probleme. Nimeni nu intinereste, astfel ca trebuie sa avem grija tot mai mare de corpul nostru pe masura ce inaintam in varsta. Daca unele activitati aventuroase sunt deja amintiri, trebuie sa aveti grija sa nu va surescitati sau sa va folositi prea mult ligamentele si a va lovi. Nu va aruncati spre sporturile aventuroase precum aerobica, mersul pe bicicleta sau cataratul, pentru ca va puteti rani pe parcurs. Nu porniti de la efectuarea unor exercitii complicate, pentru a nu va rani si a pune o presiune prea mare pe organism. Nu uitati sa purtati echipament de protectie acolo unde este cazul, pentru a nu fi nevoie sa chemati salvarea mai tarziu!

Pozitia finala in top 10 metode de a va proteja ligamentele este luata de inteligenta! Cea mai buna metoda de a proteja organismul este daca va ganditi inainte de a va aventura intr-o actiune ceva mai periculoasa. Daca o actiune va produce durere la nivelul ligamentelor, este mai bine sa va opriti si sa va reganditi situatia, odihnindu-va in acelasi timp. Planificati-va ziua in asa fel incat sa nu faceti prea multe actiuni unele dupa altele, iar daca avet mai multe lucruri de indeplinit, planificati-le in asa fel incat cele mai grele sa fie urmate de activitati usoare care sa nu va streseze si mai mult.

Daca trebuie sa purtati un obiect pe distante lungi, aveti grija sa faceti pauze pentru a va odihni. Decideti-va daca activitatea pe care trebuie sa o sustineti este imperios necesara, iar daca aceasta poate astepta sau puteti apela la serviciul unui prieten, nu ezitati! Sanatatea dumneavoastra este in joc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.