Achalazia este o boala rara a esofagului care se caracterizeaza prin faptul ca nu permite alimentelor sa ajunga in stomac. Diferite tulburari de deglutitie pot aparea frecvent accidental fara consecinte mari pe o perioada lunga de timp. In cazul acestei boli de achalazie se ajunge la o suferinta a pacientului fiind necesara chiar interventia chirurgicala.
Esofagul poate fi asemanat cu un tub vertical prin care trec alimentele datorita activitatii sistemului de propulsie ce se face prin miscarile specifice ale esofagului in timpul inghitirii. Partea anterioara a esofagului are musculatura de tip scheletal, iar partea posterioara are musculatura de tip intestinal neteda.
In prima parte ne puteam forta sa inghitim insa in a doua parte posibilitatile de comanda ale creierului sunt zero. Astfel in partea cu musculatura neteda a esofagului nu se poate manifesta un control voluntar ca in partea scheletala. Alimentele sunt inghitite si impinse cu ajutorul muschilor esofagului din prima parte impreuna cu forta gravitationala si astfel ajung inspre cardia care trebuie sa se deschida si sa se relaxeze.
Daca acest muschi cardia nu se relaxeaza se instaleaza achalazia. In cazul in care muschiul cardia se relaxeaza prea mult nu este de asemenea bine, deoarece apare refluxul gastroesofagian, o alta boala prin care alimentele revin in esofag fara sa se faca nici un efort.
Simptomele achalaziei
Apare dificultate in timpul procesului de inghitire, intai a alimentelor lichide si apoi a celor solide. In cazul in care este prezenta o tumora, deci un obstacol in esofag, apare senzatia de dificultate de inghitire a alimentelor solide, apoi a celor semilichide si lichide.
Alimentatia nu se mai face normal si bolnavul pierde in greutate.
La aparitia acestor simptome trebuie sa se consulte un medic gastroenterolog. Pentru stabilirea diagnosticului se vor face analize de laborator, examen cu bariu, endoscopie pentru vizualizarea leziunii si prelevarea unor probe microscopice. Astfel se pot depista si alte boli, daca acestea exista, cum ar fi de exemplu un cancer sau o sclerozare a muschiului cardia. De asemenea se va verifica presiunea de inchidere a cardiei si de propulsie a esofagului cu ajutorul unui dispozitiv special numit manometru esofagian.
Metode de tratament ale achalaziei
Medicul specialist in boli digestive va recomanda medicamente care ajuta la relaxarea muschiului cardia, pentru relaxarea spasmului coronarian din zona pectorala cum sunt de exemplu Nifedipina, nitrati retard si Nitroglicerina. Domperidonul si Metoclopramida ajuta in cazuri de reflux gastroesofagian si tulburari de inghitire, insa provoaca accentuarea contractiei cardiei de aceea nu sunt recomandate pentru achalazie.
Pentru vindecarea partiala a bolii se foloseste endoscopia digestiva superioara prin care cu ajutorul endoscopului se introduce in esofag un balon ce este umflat si poate cauza ruptura fibrelor musculare ce s-au blocat prin contractie.
Injectarea toxinei botulinice cu ajutorul endoscopului este o alta metoda de tratament. Aceasta toxina se injecteaza local si in doze mici, controlate, poate produce o relaxare a muschiului cardia a esofagului si poate sa tina o perioada de jumatate de an sau chiar pana la un an si sase luni. In acest timp bolnavul duce o viata normala.
In cazuri grave se recurge la operatia chirurgicala prin care este sectionat muschiul de la nivelul esofagului, care este blocat. O astfel de operatie este de tip laparascopic, foloseste aparate chirurgicale foarte mici care sunt manipulate si vizualizate pe o camera video.
ma numesc Nita Mihai si sufar de o acalagie de esofag cu tulburari functionale accentuate.Sufar de aceasta boala de la virsta de 7 ani.Cum as pute a lua legatura cu domnul doctor .Vreau sa stiu daca se poate opera si cit costa operatia.Va multumesc!
As dori si eu o interventie chirurgicala la domnun doctor .