Top 10 surse de proteine pentru cei care nu vor sa consume carne

0
367

Pentru cei care au o dieta fara carne dar si pentru persoanele care doresc sa consume proteine ce sunt mai bine absorbite de organism si mai sanatoase prezentam un top 10 surse de proteine care reda o lista de legume si produse bogate in proteine si care aduc un beneficiu suplimentar organismului.

Proteinele sunt foarte importante pentru organism pentru ca ajuta la cresterea tesutului muscular, la recuperarea dupa efort (necesara persoanelor sportive), sustin functia inimii, ajuta la consolidarea sistemului imunitar.

1. Spirulina comparativ cu alte alimente traditionale are un continut mai mare de proteine, de aproximativ 60-70% si este asimilata de organism in procent de 87% deoarece peretii celulelor de spirulina au mucopolizaharide. Spirulina contine putin colesterol (doar 32 mg la 100 g), deci este recomandata persoanelor care doresc sa-si reduca nivelul colesterolului din organism. De asemenea spirulina are doar 8% grasimi, o cantitate semnificativa de micro si macroelemente care ajuta procesele metabolice, un complex de vitamine B, A1, C, E si PP, acid folic, biotina, toate foarte importante pentru organism si intarirea sistemului imunitar.

2. Semintele de canepa sunt foarte indicate in prevenirea cancerului la stomac deoarece contin sulfura de diatil – o substanta miraculoasa ce distruge stratul mucos care este secretat de anumite tipuri de bacterii ce in mod normal le apara de actiunea antibioticelor. O cana de seminte de canepa contine 2 g proteine. Boabele de canepa pot inlocui cu succes semintele de soia de catre oamenii alergici la acestea. Dupa cum se stie boabele de soia sunt o sursa buna de proteine, doar jumatate de cana de soia contine 27 g proteine, 16 g carbohidrati, reprezinta un sfert din necesarul zilnic de vitamina B6.

3. Semintele de Chia sunt o sursa excelenta de proteine pentru vegetarieni. Semintele sunt mici, au aroma placuta de alune, contin proteine, acizi omega-3 si omega-6, minerale si vitamine. Aceste seminte sunt recomandate in dietele de slabire pentru ca dau energie, senzatia de satietate, sunt usor digerabile, ajuta la scaderea in greutate. Proteina din semintele de Chia este de calitate superioara, are in compozitia sa toti aminoacizii esentiali.

Citește și:  Descopera dieta pentru par frumos, ce alimente nutritive sunt necesare mentinerii sanatatii firelor de par!

4. Quinoa este bogata in proteine, in aminoacizi esentiali sanatatii organismului si nu are deloc gluten. Doar 200 g Quinoa are 9 g proteine.

quinoa
quinoa

5. Tempeh este un produs din soia care are un continut semnificativ de proteine. O cantitate de aproximativ 250 g Tempeh contine 15 g proteine.

6. Legumele verzi (precum sunt broccoli, spanac) au un continut mare de proteine. Doar 100 g broccoli contine 2,8 g proteine, 89 g apa, 4 g glucide, 2,6 g grasimi, 0,4 g lipide, vitamine (A, B, C, E, K, PP) si minerale (sodiu, mangan, fosfor, zinc, magneziu, fier, iod, cupru). O jumatate de ceasca de spanac contine 100 g proteine.

7. Lintea are un continut mare de proteine, vitamine B din care foarte importanta este vitamina B3 pentru ca sustine starea de sanatate a sistemului digestiv si nervos. Doar o jumatate de cana de linte contine 9 g proteine, 9 g fibre, 20 g carbohidrati si are 115 calorii.

8. Iaurtul este o importanta sursa de proteine. Se recomanda la micul dejun un iaurt amestecat cu nuci si alune pentru ca asigura necesarul de proteine zilnic inca de dimineata. La fel de bun este iaurtul amestecat cu zmeura sau afine pentru ca ofera calciu, proteine si antioxidanti organsimului. Doar 85 g iaurt contine 10 g proteine. Cel mai indicat este iaurtul natural, fara continut de aditivi. Iaurtul grecesc este cel mai bun, sanatos si hranitor, apreciat in intreaga lume.

9. Migdalele sunt o buna sursa de proteine vegetale. Au un continut de proteine asemanator cu cel din alune si din carnea slaba, insa calitatea acestora este mai superioara. Untul de migdale provoaca mai putine alergii decat untul de alune, este sanatos si hranitor, ofera o stare buna de spirit. Doar o mana de migdale ofera 7-9 g de proteine.

10. Ouale intregi sau doar albusurile de oua sunt bogate in proteine ce contin si aminoacizi care ajuta la cresterea masei musculare. Un ou intreg contine aproximativ 5 g grasimi, 7 g proteine si ajunge la 75 calorii. Albusul de ou are un continut semnificativ de vitamina B12 atat de importanta pentru organism pentru ca ajuta in prevenirea bolii Alzheimer, tulburarilor de memorie si altor afectiuni grave.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.