Top 6 plante medicinale pentru îmbunătățirea memoriei și prevenirea demenței

0
1591

Folosirea plantelor medicinale și a unor produse naturale pentru îmbunătățirea memoriei a devenit un obicei pentru oamenii care vor să renunțe la medicamentele moderne de prevenirea pierderilor de memorie și de atenție (ce pot avea și efecte adverse). Există plante medicinale care au substanțe bioactive cu efecte mentale pozitive, care acționează în asociere cu chimia creierului. Acestea îmbunătățesc capacitatea de memorare și previn o boală gravă – demența. Află în acest articol care sunt cele mai eficiente 5 „stimulatoare de memorie” – plante medicinale valoroase – pe care le poți cumpăra și folosi sub formă de ceai sau supliment alimentar.

Navigare rapidă în articol:

  1. Ginkgo Biloba
  2. Bacopa Monnieri
  3. Ceai verde
  4. Vinpocetina
  5. Gotu Kola
  6. Ciupercile Lion’s Mane

1. Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba este un arbore din China, ale cărui frunze sunt apreciate pentru proprietățile de îmbunătățire a memoriei. Frunzele au proprietăți antioxidante, substanțe bioflavonide, efecte medicinale importante pentru sănătatea organismului.

Conform studiilor cercetătorilor, Ginkgo Biloba crește absorbția acetilcolinei în hipocamp. Neurotransmițătorul acetilcolina menține și îmbunătățește conexiunile neuronale, fapt ce ajută la menținerea unei memorii bune.

O minte ascuțită poate stoca o cantitate mare de informații și face asta prin neurotransmițătorul acetilcolina. Prin urmare, este important ca nivelul de acetilcolină să fie bun, pentru a nu afecta capacitatea căilor neuronale de a prelua informațiile. Din cauza îmbătrânirii organismului se produce o scădere a acetilcolinei în organism, de aceea sunt recomandate suplimentele de Ginkgo Biloba.

Dacă extractul de Ginkgo Biloba este administrat împreună cu planta Bacopa Monnieri, se îmbunătățesc și mai mult capacitățile cognitive.

Ginkgo Biloba este un aliment prețios în tratarea bolii Alzheimer. De asemenea, Ginkgo Biloba ajută și în prevenirea bolii Parkinson, nu doar a demenței senile. Există Ginkgo Biloba la farmacii, se iau 3 capsule de 60 mg pe zi.

Un alt stimulent al acetilcolinei este dimetilaminoetanolul (DMAE) – care este produs și de organism. Acest supliment alimentar este recomandat persoanelor care  au probleme cu memoria sau atenția. Dimetilaminoetanolul traversează bariera sânge-creier, ajunge la neuroni, stimulează funcția cognitivă, ajută în tratamentul tulburărilor de neatenție la copii și adulți.

2. Bacopa Monnieri

Bacopa Monnieri este o plantă medicinală din India, care este denumită Brahmi sau „planta grației”. Această plantă este bună pentru memorie deoarece îmbunătățește eficiența căilor neuronale de a prelua și stoca informațiile. Bacopa Monnieri ajută în combaterea anxietății, stresului, tensiunilor nervoase, astfel ea facilitează capacitatea de învățare pentru că mintea este mai relaxată.

Mulți oameni nu pot învăța din cauza stresului și a stărilor de nervi. Bacopa Monnieri este un bun remediu și împotriva bolilor degenerative, poate preveni dezvoltarea bolii Alzheimer.

3. Ceai verde

Ceaiul verde realizat din frunzele plantei Camellia sinensis, ajută la creșterea memoriei. În plus, ceaiul verde are efect benefic și asupra sănătății. Potrivit specialiștilor în domeniul medical, L-Theanina din ceaiul verde reduce efectele secundare provocate de cofeină și deci, ameliorează stările de anxietate, nervozitate, tremurături. Studiile cercetătorilor au arătat faptul că acest ceai stimulează memoria, capacitatea de învățare și previne pierderea memoriei.

4. Vinpocetina

Acest stimulent al memoriei se obține din semințele plantei Vinca Minor. Vinpocetina are efect bun asupra creierului, îmbunătățește fluxul de oxigen și de sânge, crește capacitatea neuronilor de a realiza sinapse, protejează celulele creierului de leziuni, îmbunătățește puterea de concentrare și memoria.

Citește și:  Stiati ca rozmarinul imbunatateste cu 15% memoria pe termen lung?

Prin folosirea de Vinpocetină se eliberează adenozina trifosfat (ATP), care are efect benefic asupra metabolismului cerebral. În acest fel, se crește vigilența, memoria, atenția, acuitatea mentală.

5. Gotu Kola

Această plantă este excelentă pentru memorie pentru că are proprietăți antiinflamatorii, reduce inflamațiile din creier și scade hipertensiunea arterială. Planta Gotu Kola este utilizată în medicina Ayurvedică și este numită și Centella asiatica.

Gotu Kola este folosită în multe regiuni și țări de pe glob, în India, China, Sri Lanka, Pacificul de Sud, Indonezia, Africa de Sud. Are efect pozitiv asupra sistemului circulator, ajută și în combaterea obezității și celulitei. Planta îmbunătățește circulația sângelui în creier și în tot organismul.

6. Ciupercile Lion’s Mane

Extractul de ciuperci Lion’s Mane ajută la creșterea acetilcolinei și deci la îmbunătățirea memoriei. Oamenii pot folosi acest extract de ciuperci medicinale pentru a preveni demența. Din păcate, majoritatea oamenilor pot suferi de această boală, din cauza îmbătrânirii organismului.

Ciupercile Lion’s Mane sunt comestibile, pot fi utilizate fără probleme. Ele au substanțe bioactive care pot îmbunătăți anumite funcții ale organismului, în ceea ce privește creierul, inima și tractul intestinal. Ciupercile se pot folosi crude, uscate, gătite sau în ceai.

Studiile cercetătorilor au arătat beneficiile ciupercilor Lion’s Mane:

  • Protejează împotriva bolii Alzheimer
  • Stimulează celulele creierului
  • Scad riscul de pierdere a memoriei
  • Stimulează funcția mentală și capacitatea cognitivă
  • Reduc stările de iritabilitate și nervozitate
  • Au efect bun în cazuri de diabet, scad nivelul de zahăr din sânge și reduc durerile cauzate de această boală
  • Scad inflamațiile de la nivelul creierului
  • Stimulează regenerarea neuronilor; conform unui studiu al cercetătorilor extractul de ciuperci poate reduce cu 23-41% timpul de reparare al leziunilor sistemului nervos la șoarecii de laborator
  • Combat inflamațiile intestinale și previn bolile intestinale (colită ulceroasă, infecții, ulcer stomacal, boala Crohn)
  • Reduc simptomele de anxietate și depresie
  • Combat bolile de inimă, scad nivelul trigliceridelor
  • Previn oxidarea colesterolului în fluxul sangvin și îmbunătățesc metabolismul grăsimilor.

Extractul de ciuperci Lion’s Mane se găsește la farmaciile naturiste; este un produs ce oferă beneficiile prezentate mai sus, fiind apreciat mai ales pentru faptul că îmbunătățește funcțiile creierului. Are proprietăți antitumorale.

Concluzie

Toate aceste produse naturale sunt recomandate pentru persoanele care își pierd concentrarea, atenția, din cauza înaintării în vârstă. Ele se pot administra sub formă de ceai sau supliment alimentar, au beneficii în reducerea bolilor neurovegetative – demență, Parkinson, Alzheimer și altele.

Cu ajutorul lor se îmbunătățește memoria, acuitatea mentală, capacitatea de atenție și de concentrare. Acest lucru se datorează ingredientelor naturale, benefice asupra funcțiilor creierului, în restabilirea echilibrului de promovare a acetilcolinei în organism.

Persoanele care le-au folosit au spus că sunt excelente și că le iau zilnic, ca suplimente alimentare. Ele au observat o îmbunătățirea a funcțiilor cognitive, ceea ce este important mai ales când vârsta este peste 50 de ani. Aceste produse nu prezintă riscuri pentru sănătate și se remarcă prin eficacitatea îndelungată. Recomandat este să cereți și sfatul unui medic, dacă aveți probleme de sănătate grave.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.