Tortelul este o planta cunoscuta si cu numele popular de borangic, intortel, inita sau cuscuta. Are denumirea stiintifica de Cuscuta epithymum, face parte din familia Convolvulaceae si creste in diferite regiuni de campie, muntoase sau de coasta din Europa, Africa de Sud si Asia.
Aceasta planta erbacee creste inalta de pana la 60 cm, are tulpina subtire de culoare putin rosiatica sau galbena, de obicei ramificata. Frunzele nu sunt dezvoltate, raman la forma de solzi. Florile sunt mici, hermafrodite, cu petale triunghiulare rozii si destul de parfumate, in forma de clopot, cu lungimi care nu depasesc 2-3 mm si sepale scurte, intotdeauna grupate cate 8-12 bucati in frumoase inflorescente.
Fructele sunt de forma a mici capsule alungite care se deschid lateral. Perioada de inflorire este in timpul lunilor aprilie-septembrie. Tortelul este considerata o planta parazitara care produce clorofila si traieste pe alte plante cum este de exemplu iarba-neagra sau Calluna vulgaris.
In scop medicinal se folosesc tulpinile fragede ale plantei deoarece au proprietati diaforetice, carminative, tonice, diuretice, calmante, afrodisiace, antiscorbutice, diuretice si nu in ultimul rand aperitive. De asemenea de la tortel se utilizeaza si semintele tot in preprate medicinale pentru ca au efect tonic excelent.
Decoctul din tulpina plantei ajuta in stimularea functiei biliare, este usor purgativ. Astazi planta este folosita destul de rar si numai in homeopatie. Orice preparat obtinut din tortel trebuie utilizat la recomandarea unui medic specialist si strict in doza stabilita de acesta.