Tot ce trebuie să știi despre riscul consumului abuziv de medicamente

0
330
Tot ce trebuie să știi despre riscul consumului abuziv de medicamente

În prezent oamenii sunt prea legați de consumul de medicamente pentru a preveni, ameliora și ușura vindecarea bolilor. Ei ajung astfel să facă exces de medicamente fără să țină cont de interacțiunile medicamentoase sau de aspectele dăunătoare ale acestor produse din farmacii. Ei au credința și speranța că aceste medicamente reprezintă o formulă chimică ce îi poate scăpa de anumite suferințe.

Niciun medicament nu este perfect, se spune că au două tăișuri, că sunt obținute pe baza unor formule bune dar pot crea și efecte secundare. Oamenii pot fi pur și simplu fascinați de medicamente și le iau cu încredere, sau din contra, pot fi împotriva acestor tratamente cu medicamente și nu se duc deloc la medic.

Principalele acuzații pe care oamenii ajung să le aducă medicamentelor sunt: majoritatea sunt ineficiente sau periculoase, multe dau dependență sau incită la supraconsum, aproape toate sunt costisitoare. Medicamentele nu trebuie administrate fără prescripție medicală. Fiecare bolnav are propria boală, o evoluție a acesteia diferențiată și deci în realitate este vorba despre bolnavi și nu despre boli.

Întotdeauna medicamentul se va prescrie bolnavului în funcție de simptomele pe care le are și nu doar bolii. Ideea este de a evita excesul de medicamente și nu de a renunța complet la medicamente. Oamenii au tendința de a consuma abuziv medicamente chiar și atunci când nu sunt bolnavi (și nu au tratamente recomandate de medici) și astfel iau singuri într-un mod absurd produse medicamentoase la cele mai ușoare simptome.

Omul zilelor noastre, care trăiește în țările dezvoltate, are un anumit standard de viață dar din păcate ajunge să fie mai puțin sănătos deoarece alimentația sa este diversificată, bogată dar neechilibrată, realizează o muncă sedentară, se deplasează mai puțin prin mersul pe jos și mai mult cu mijloace de transport rapide, suferă de stres și alți factori care îi solicită prea mult sistemul nervos.

Cei care trăiesc în colectivități mai puțin dezvoltate sunt mai sănătoși deoarece sunt mai activi și mai lipsiți de medicamente. Automedicația este răspândită mai mult în zilele acestea, oamenii ajung să suporte consecințele negative ale consumului de medicamente care pot interacționa între ele și pot fi incompatibile. Efectele create de mai multe medicamente administrate la aceeași persoană pot fi indiferente, antagonice și sinergice.

somnifere

Interacțiunile dintre substanțe

  • De exemplu sunt medicamente laxative care se iau pentru accelerarea tranzitului intestinal dar acestea au efect negativ asupra vitaminelor, compromit absorbția acestora în organism.
  • Nu se bea alcool dacă se iau somnifere deoarece acesta va accelera metabolismul medicamentelor.
  • Tutunul poate crește metabolizarea unor substanțe din mendicamentele antireumatice sau antinevralgice (este vorba despre fenacetina).
  • Berea, vinul, alcoolul nu sunt indicate dacă se iau medicamente antidepresive deoarece pot crește tensiunea arterială și bătăile inimii.
  • Calciul din lapte, iaurt și brânză poate reduce absorbția tetraciclinei, deoarece interacționează cu aceasta.
  • Dacă se iau medicamente anticuagulante trebuie să nu se consume alimente ce conțin multă vitamina K (ex. legume verzi).
  • Indiferent ce tip de medicament se administrează alcoolul este contraindicat. În cazul antibioticelor el trebuie complet eliminat.
  • Sucul de grapefruit nu trebuie băut dacă se ia nifidipin, verapamil sau felodipină. Acest suc nu trebuie asociat cu medicamente de tipul blocantelor canalelor de calciu, cu ciclosporina și cofeina. El poate crește absorbția de fluor și concentrația plasmatică.
Citește și:  Alimente bogate în potasiu necesare sănătății organismului

Una din cele mai controversate probleme din zilele noastre este insomnia. Aceasta apare datorită mai multor factori, iar cea mai întâlnită formă este insomnia banală. La școlari și persoanele în vârstă este mai răspândită insomnia tardivă. În prezent problema insomiei este rezolvată cu tranchilizante și somnifere.

Totuși oamenii trebuie să fie conștienți de faptul că problema somnului nu poate fi rezolvată doar cu medicamente sau preparate chimice, această soluție nu poate deveni permanentă deoarece afectează sănătatea. Prin administrarea excesivă a medicamentelor se ajunge la dependență și respectiv la un tip de toxicomanie care cu siguranță va deteriora starea de sănătate a organismului.

Majoritatea somniferelor sunt preparate toxice și pot produce intoxicații (mai ales dacă se consumă în doză mare, regulat). În prezent oamenii suferă de insomnie, au frecvent această problemă deosebit de serioasă și nu ar trebui să ia somnifere, ci să recurgă la metode naturale, mai simple, la remedii pe bază de plante.

Recomandări pentru insomnie sunt: ceaiul de plante cu lămâie și miere, alimentele ce conțin vitamina B, uleiul de levănțică, alunele, ceapa, curmalele, usturoiul, laptele cald, pătrunjelul, mărarul, strugurii, bananele. Cele mai indicate plante contra insomniei sunt: lămâița, florile de tei, floarea pasiunii, maghiranul, mușețelul, levănțica (prin aromaterapie), valeriana, talpa-gâștii, fructele de păducel, conurile de hamei.

Cel mai folosit drog de către om este nicotina. Îmbolnăvirea fumătorilor a crescut dar și a fumătorilor pasivi care inhalează o cantitate prea mare de fum de la tutunul consumat de alții în preajma lor, timp îndelungat. Cei care stau într-o încăpere îmbâcsită de fum de țigară ajung să aibă efecte asemănătoare cu cei care fumează activ deoarece și ei inhalează fumul nociv al țigarilor. Fumătorii care susțin că țigara îi calmează se înșeală deoarece în realitate nicotina stimulează sistemul nervos, ridică tensiunea arterială și crește pulsul.

Fumatul este cauza principală a cancerului pulmonar, bronșitelor cronice și a bolilor cardiovasculare. Cei care suferă de anxietate își pot agrava această afecțiune prin fumat. Fumatul este interzis femeilor însărcinate sau care alăptează, copiilor, adolescenților, bolnavilor de boli de artere, boli de inimă, boli digestive, boli nervoase, boli pulmonare, deoarece pot agrava aceste suferințe și le pot intensifica simptomele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.