Rujeola – boala copiilor, apărută datorită unei imunizări incomplete

0
248
Rujeola – boala copiilor, apărută datorită unei imunizări incomplete

Copilul preșcolar și școlar poate suferi frecvent de boli infecțioase. Acestea apar datorită unei imunizări incomplete, în același timp mama nemaifiind preocupată să-și supună fiul sau fiica unui control de rutină, cum făcea în perioada când copilul era mic, la vârsta sugarului.

Rujeola face parte din categoria bolilor copilăriei și poate avea o manifestare mai puțin agresivă dacă se observă simptomele bolii la timp, se merge la medic și se aplică un tratament corespunzător precoce.

Orice boală infecțioasă are anumite simptome specifice și este cauzată de virusuri sau microbi. O astfel de boală apare la copii în urma contaminării cu agentul patogen, acesta este luat de la alte persoane infectate prin contact direct, sau prin intermediul picăturilor împrăștiate de bolnav în jur prin strănut sau tuse.

Germenii patogeni sunt transmiși și prin intermediu obiectelor sau în timpul vorbirii, dar chiar și prin aer. În acest mod germenii ajung în organismul copilului sănătos și dacă acesta are un sistem imunitar bine consolidat reușește să facă față infecției. În caz contrar, dacă imunizarea este incompletă, în organismul copilului se dezvoltă infecția.

rujeola boala copiilor

În cazul rujeolei, perioada de incubație a germenilor este de 10-11 zile. În cazul oreionului, perioada de incubație este de 14-21 zile, iar în cazul scarlatinei, perioada de incubație este de 3-5 zile. Rujeola este o boală infecțioasă foarte contagioasă, copilul care are deja erupții pe piele poate infecta alți copii sănătoși dacă ajunge în preajma lor. Un lucru este cert, după ce a făcut această boală, copilul va avea imunitate solidă toată viața.

Citește și:  Encefalomielita acută diseminată - Inflamarea creierului

După ce germenul a ajuns în organism, la aproximativ 11 zile apar primele simptome ale rujeolei, care constau în: stări febrile, mici pete albe pe mucoasa obrajilor ca niște gămălii de ac, inflamația conjunctivelor oculare, nazale, ale căilor aeriene superioare.

Rujeola se manifestă și prin erupții carateristice (mici, roz-deschis, ca niște boabe de linte) care apar pe piele, mai ales la urechi, gât, pielea capului și față, iar apoi pe abdomen, brațe, piept, spate și fese. Astfel de erupții se observă cam la 13-14 zile după contagiune, iar uneori pot produce și o descuamare cutanată.

Rujeola necesită un tratament pentru ameliorarea simptomelor și prevenirea complicațiilor. Bolnavul are nevoie de odihnă, repaus la pat, aer curat (camera trebuie să fie bine aerisită). În cazuri grave se poate dezvolta encefalita rujeolică, otita medie sau bronhopneumonia, care sunt complicații grave ale acestei boli infecțioase. Copiii care au o imunizare incompletă pot face vaccin împotriva rujeolei spre a preveni îmbolnăvirea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.