Toxinele din alimente, cauza intoleranței alimentare la unii oameni

0
278
Toxinele din alimente, cauza intoleranței alimentare la unii oameni

Consumul de alimente nu este niciodată complet fără riscuri pentru sănătate. Nu ne referim aici la alergii, pentru că acestea sunt doar o cauză a intoleranței alimentare. Specialiștii în domeniul sănătății spun ca toate alimentele au contități mai mici sau mai mari de molecule ce ajung la un moment dat să fie toxice pentru organismul nostru. Interesant este faptul că nu toți oamenii se îmbolnăvesc din cauza acestor toxine din alimente, nu tot timpul, ci doar câteodată. Cu alte cuvinte oamenii pot avea reacții individuale la substanțele din alimente, ce țin de structura lor genetică și care să producă intoleranță alimentară.

Știați că morcovul are o neurotoxină numită carotatoxina? Știați că în India apare un fel de paralizie numită latirism care este o boală provocată la unii oameni din cauza consumului de mazăre furajeră? Lista poate continua, un lucru sigur este că natura a făcut ca plantele să sintetizeze și substanțe care sunt toxice pentru oameni. Desigur unele plante sunt mai toxice, iar altele foarte puțin. Dacă amintim și de ciuperci, despre toxinele acestora se cunosc deja multe lucruri și se știe că în fiecare an apare un număr mare de cazuri de toxiinfecții alimentare.

Specialiștii spun și despre plantele comestibile pe care le servim frecvent că ar fi toxice. Este vorba despre cele din familia Solanaceae și anume de: ardei iuți, cartofi, roșii, ardei grași. Solanina din cartofi este toxică. Această substanță otrăvitoare (ce dă culoarea verde a cojii, dar și gustul amar) apare la cartofi, dar și la vinete și roșii. În cantitate mică este toxică, iar în cantitate mare poate fi chiar fatală. Poate da simptome de greață, vărsături și diaree. De asemenea, tomatina din roșii poate produce toxiinfecție alimentară. Leguminoasele, piperul și varza sunt și ele considerate ca ar avea toxine.

Citește și:  Care sunt principalele cauze ce fac ca dieta de eliminare să nu dea rezultate bune?

Faptul că alimentele obișnuite conțin substanțe toxice ne face să înțelegem faptul că nu trebuie să le consumăm în exces. De asemenea, este clar că la acest lucru se adaugă și anumite practici culinare pe care le au mulți dintre noi, în sensul că ne place să conservăm alimentele și acest lucru poate duce la acumularea de toxine, de bacterii, de micotoxine, etc.

Cel mai grav lucru este folosirea pesticidelor, nitraților, hormonilor în crescătoriile de animale, coloranților și altor substanțe chimice toxice în practicile agricole. Acestea cresc riscul de apariție a toxinelor în alimente și de intoleranță alimentară la unii oameni, deoarece ajung in mâncare în mod indirect, sau din neglijența noastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.