Acest exercitiu este cunoscut inca din copilarie, el fiind destul de distractiv pentru orice fetita. La fel de distractiv poate fi si acum, dar si util avand in vedere faptul ca te ajuta sa iti recapeti silueta. Cei care sar coarda macar 15 minute in fiecare zi, realizand salturi de intensitate moderata, pot pierde pana la 200 de calorii.
Beneficiile acestui exercitiu fizic sunt mari, desi la prima vedere pare doar un simplu joc al copilariei. Saritul corzii ajuta la corectarea posturii corpului si tonifierea muschilor corpului. Prin salturi cu ajutorul coardei iti imbunatatesti circulatia sangelui si a limfei, previi formarea varicelor, iti stimulezi sistemul cardiovascular, iti reduci rata piederii osoase si riscul de osteoporoza. Doar 15 minute pe zi de antrenament sunt suficiente pentru a-ti imbunatati starea de spirit. De asemenea iti elimini toxinele din organism, iti reduci apetitul alimentar si scapi de kilogramele in plus.
Acest exercitiu il poti realiza acasa, nu trebuie sa mergi la o sala de fitness. La inceput este indicat sa incepi cu sarituri pe loc mai lente, timp de 60 de secunde si abia apoi sa le realizezi cu o intensitate moderata. Daca obosesti repede si incepi sa respiri greu este bine sa faci pauze scurte de jumatate de minut si apoi sa repeti exercitiul.
In timp vei reusi sa faci exercitiul complet, timp de 15 minute, fara sa te opresti. Ca sa obtii rezultatele dorite totul depinde de vointa si tenacitatea ta. Daca sari coarda in fiecare zi, timp de 15 minute, vei vedea ca dupa o saptamana corpul se obisnuieste cu acest efort si incepi sa pierzi in greutate. Recomandat ar fi sa incepi ziua cu un astfel de antrenament, cu 30 minute inainte de micul dejun.
Daca vrei sa te mentii in forma, saritul coardei este cel mai simplu exercitiu pe care il poti alege. Acest antrenament este foarte eficient pentru mentinerea greutatii normale si este complet pentru organism, iti imbunatateste agilitatea, puterea si viteza. Se poate realiza la domiciliu, nu necesita mult spatiu, iar pretul de achizitie al unei corzi este destul de mic. Desi este un exercitiu distractiv, daca ai o greutate corporala mare nu trebuie sa exagerezi cu un astfel de antrenament, deoarece prea mult efort mai ales cand povara corpului e mare nu este indicat.
Desi pare un exercitiu usor trebuie sa ai grija sa-ti protejezi articulatiile. De aceea trebuie sa eviti suprafetele dure, cel mai bine este sa sari coarda pe iarba, in aer liber, sau acasa pe podea. Capetele corzii sau mai bine spus manerele nu se tin foarte jos, ci aproximativ la inaltimea pieptului. Lungimea corzii trebuie sa fie in functie de inaltimea corpului. Cand tii manerele corzii in dreptul pieptului, cablul din spatele picioarelor trebuie sa fie pe sol. De asemenea, coatele se tin aproape de corp si antebratele indoite.
Daca intrebi un antrenor, cu siguranta iti va spune ca inainte de un astfel de antrenament trebuie sa faci cateva exercitii de incalzire. Intotdeauna la inceput nu este indicat sa te obosesti foarte tare. Daca nu reusesti sa-ti economisesti energia si simti ca ai facut efort intens, este bine sa faci pauza si apoi sa reiei sariturile. In acest fel iti protejezi corpul si eviti stresul care devine excesiv asupra muschilor. Cele mai cunoscute exercitii de saritul coardei sunt: saritul de pe loc, saritul in revers, saritul intr-un picior, saritul din alergare, saritul cu bratele incrucisate.
Video – Exercitii de sarit coarda: