Transpiratia si rolul sau

0
303
Transpiratia si rolul sau

Te afli in fata unui eveniment important (un interviu pentru o slujba, o prima intalnire sau chiar nunta ta), cand observi ca palmele si zona axilara au inceput sa transpire. Sau poate tocmai ai mers la sala de sport si ai transpirat din cap pana in picioare. Cum pot niste activitati atat de diferite sa aiba acelasi efect asupra corpului tau?

Ce este transpiratia si cum este ea produsa de corpul nostru? Transpiratia sau sudoarea este felul in care corpul uman se raceste atunci cand se supraincalzeste, indiferent ca aceasta caldura suplimentara provine de la muschi sau de la nervii suprasolicitati. O persoana are in medie 2,6 milioane de glande sudoripare localizate in piele. Glandele sudoripare sunt distribuite pe tot corpul, in afara de buze, organele genitale si sfarcuri. Aceste glande se afla in stratul de piele numit derma, alaturi de terminatiile nervoase si foliculii de par.

In principiu, glanda sudoripara este un tub de celule, lung, spiralat si gol. Partea incolacita, aflata in derma, este cea in care se produce transpiratia, iar partea lunga este un canal care conecteaza glandele cu porii aflati pe suprafata pielii. Celulele nervoase din sistemul nervos simpatic sunt conectate la glandele sudoripare.

Exista doua tipuri de glande sudoripare: ecrine (care sunt cele mai numeroase, putand fi gasite peste tot pe suprafata corpului, in special pe palme, talpi si frunte) si apocrine (acestea fiind gasite in special in zona axilara, zona anala si cea genitala, si sfarsesc de obicei in foliculii de par, nu in pori). Cele doua glande difera intre ele prin marime, varsta la care devin active si compozitia transpiratiei pe care o produc. Comparativ cu glandele apocrine, cele ecrine sunt: mai mici, sunt active de la nastere (cele apocrine sunt activate la pubertate), iar transpiratia pe care o produc este lipsita de proteine si acizi grasi.

O persoana transpira constant, chiar daca nu-si da seama. Transpiratia este felul in care corpul uman scapa de excesul de caldura produs de metabolism sau de muschii aflati in lucru. Cantitatea de transpiratie produsa depinde de starea noastra emotionala si de activitatea fizica. Sudoarea poate fi produsa ca raspuns la stimularea nervilor, temperatura ridicata sau ca raspuns la efortul fizic in urma exercitiilor.

Atunci cand glanda sudoripara este stimulata, celulele secreta un lichid care este similar cu plasma, din care insa lipsesc proteinele si acizii grasi care se gasesc de regula in plasma. Acest lichid este in cea mai mare parte apa in care se gasesc concentratii mari de sodium si clorura, si o concentratie scazuta de potasiu. Sursa acestui lichid se afla in spatiile interstitiale (spatiile dintre celule), care primesc lichidul din vasele de sange aflate in derma (capilarele). Acest lichid circula apoi din portiunea incolacita, in sus prin canalul drept. Ce se intampla in acel canal depinde de rata de productie a sudorii sau de debitul sau. Astfel avem doua niveluri de productie a transpiratiei:

  • nivelul scazut de producere a transpiratiei (cand ne aflam in repaus si cand temperatura este rece) – celulele din canalul drept reabsorb mare parte din sodiul si clorul din lichid. Aceasta se intampla deoarece exista suficient timp pentru ca reabsorbtia sa se petreaca. In plus apa este reabsorbita osmotic, deci cantitatea de sudoare care ajunge afara este mica. De asemenea, compozitia acestei sudori este destul de diferita fata de secretia principala. Aceasta nu contine la fel de mult sodiu si clor, continand mai mult potasiu.
  • nivelul ridicat de producere al transpiratiei (cand facem efort fizic si cand temperatura este ridicata) – celulele din canalul drept nu au indeajuns timp pentru reabsorbirea intregii cantitati de sodiu si clor din secretia principala. Prin urmare, la suprafata pielii ajunge foarte multa sudoare, a carei compozitie este asemanatoare cu cea a secretiei principale. Concentratiile de sodiu si clor sunt la aproximativ jumatate fata de cat sunt in secretia principala, iar concentratia de potasiu este cu aproximativ 20% mai mare.
Citește și:  Ce tulburari cauzeaza gusa sau boala tiroidei in organism?

In glandele sudoripare apocrine, transpiratia este produsa in acelasi fel. Singura deosebire intre sudoarea produsa de glandele ecrine si cele apocrine este ca, cea produsa de glandele apocrine contine si proteine si acizi grasi, care ii confera o consistenta mai groasa si culoarea alb-galbuie. Acesta este motivul pentru care petele de pe haine in zona subratului sunt de culoare galbuie. Transpiratia in sine nu are miros, insa atunci cand bacteriile de pe piele si par metabolizeaza proteinele si acizii grasi, acestea produc un miros neplacut.

Transpiratia

Acesta este motivul pentru care antiperspirantele si deodeorantele sunt aplicate la subrat, si nu pe suprafata intregului corp. Volumul maxim de sudoare pe care il poate produce o persoana care nu este adaptata la un climat cald, este de 1 litru pe ora. In mod uimitor, daca o persoana s-ar muta in desert sau la tropice, capacitatea sa de a produce sudoare va creste la 2-3 litri pe ora, in numai 6 saptamani. Aceasta se pare ca este cantitatea maxima de sudoare pe care o poate produce o persoana.

Sudoarea poate fi produsa si ca raspuns la starea emotionala a unei persoane. Atunci cand esti nervos, anxios, sau iti este frica de ceva, exista o crestere a activitatii celulelor nervoase din sistemul nervos simpatic, precum si o crestere a secretiei de adrenalina de la glanda suprarenala. Aceste substante actioneaza asupra glandelor sudoripare, in special asupra celor localizate in palme si in zona axilelor, pentru a produce sudoare.

Atunci persoana respectiva simte o sudoare rece. De asemenea, cresterea activitatii celulelor nervoase din sistemul nervos simaptic, schimba rezistenta electrica, care este baza raspunsului galvanic al pielii utilizat in testele cu detectorul de minciuni. Atunci cand palmele si zona axilelor transpire in exces, cauza nefiind activitatea fizica sau starea emotionala, avem de-a face cu o conditie numita hiperhidroza. Adeseori, aceasta conditie este jenanta pentru cel care o are.

Cauza sau cauzele hiperhidrozei sunt necunoscute, insa se crede ca hiperhidroza are legatura cu urmatorii factori: dezechilibrele hormonale (menopauza la femei de exemplu), glanda tiroida hiperactiva (hormonal tiroidian creste metabolismul organismului si productia de energie termica), anumite alimente si medicamente (de exemplu cafeaua), sau hiperactivitatea sistemului nervos simpatic. Din fericire, aceasta conditie poate fi tratata cu medicamente, injectii cu toxina botulinica sau prin tratament chirurgical.

Atunci cand sudoarea se evapora de la suprafata pielii, aceasta indeparteaza excesul de caldura si raceste corpul uman. Acest lucru se datoreaza unui principiu foarte interesant din fizica. Prin urmare, daca produci un litru de sudoare intr-o ora, atunci vor fi eliminate 540 000 de calorii de caldura din organismul tau. De obicei insa, nu toata sudoarea se evapora, ci mai degraba se scurge pe pielea unui om. In afara de aceasta, nu toata energia produsa de corpul tau se pierde prin transpiratie.

O parte din caldura se pierde direct prin piele in aer, iar alta parte se pierde prin suprafetele respiratorii ale plamanilor. Un factor major care influenteaza rata de evaporare, este umiditatea relativa care se afla in aerul din jurul tau. Daca aerul este umed, atunci acesta deja are vapori de apa in el, se afla aproape de saturatie si prin urmare nu mai poate absorbi vapori in plus. De aceea, transpiratia nu se evapora si nu raceste corpul uman la fel de eficient ca atunci cand aerul este uscat.

Cand sudoarea se evapora in cele din urma, in urma sa ramane sarea (sodiul, clorul si potasiul) pe piele, motiv pentru care pielea are gustul sarat in urma transpiratiei. Pierderea unor cantitati excesive de sare si apa din organism te poate deshidrata rapid, ceea ce poate duce la probleme circulatorii, insuficienta renala si accident vascular cerebral de caldura. De aceea este important sa beti multe lichide atunci cand faceti sport sau cand va aflati afara pe timp de canicula. De asemenea, bauturile pentru sportivi sunt indicate, intrucat contin unele saruri care le inlocuiesc pe cele pierdute prin transpiratie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.