Tratamente pentru caderea parului

0
173
Free public domain CC0 photo.

Caderea parului a devenit in ultimii ani o problema cu solutii pentru remedierea si tratarea ei, existand o gama foarte diversa de tratamente pentru a preveni caderea parului, dar si pentru stoparea ei. Ceea ce pana nu demult reprezenta o problema estetica fara solutii eficiente, tehnica si medicina au evoluat atat de mult incat exista o gama foarte diversa de solutii, mergand la interventii precum grefele de par.

Insa este caderea parului un proces natural? Cand devine cu adevarat o problema si trebuie sa apelam la specialisti pentru a stopa sau ameliora acest proces?

Caderea parului este, pana la un punct, un fenomen natural, avand menirea de a regenera podoaba capilara. Parul creste in medie cu un centimetru pe luna, fiecare fir de par avand perioade de crestere, dar si de stagnare si in final urmata de caderea acelui fir de par. Omul poate pierde in jur de 30-100 de fire pe zi, in functie de varsta, sex, etc. Aceasta este o valoare normala.

Asa cum am spus, firul este, plastic vorbind, un organ viu. In prima parte a vietii firului de par, care dureaza in jur de 3 ani se manifesta prin cresterea acestuia, urmand apoi o perioada de stagnare de circa 2-3 saptamani. In final din cauza greutatii firului de par urmeaza ascensiunea bulbului sau a radacinii spre suprafata epidermei si in final caderea firului de par.

Pentru un tratament eficient este important sa cunoastem cauzele care au declansat caderea intr-o cantitate anormala a firelor de par. Stresul, ritmul de viata dezechilibrat, dereglari hormonale, dar si predispunere genetica sau un soc emotional puternic pot determina caderea anormala a firelor de par. In foarte putine situatii caderea parului se manifesta brusc sau intr-o perioada foarte scurta de timp. De obicei ea evolueaza pe parcursul a mai multor ani, evolutia fiind lenta.

Caderea brusca si pierderea rapida a firelor de par se datoreaza fie unei nasteri naturale dificile, a unei interventii chirurgicale, in urma unei infectii puternice, a unui soc emotional deosebit de puternic sau ca urmare a administrarii unor medicamente sau tramatente medicale, cum ar fi chimioterapia. Insa in cazul acestei situatii, dupa eliminarea factorului de stres si reatingerea unui echilibru intern, totul reintra in normal.

Caderea parului nu este o afectiune medicala cu urmari grave asupra sanatatii organismului, ci este mai degraba o problema de estetica.

Tratamentele pentru caderea parului difera in functie de cauza care genereaza caderea de par, in functie de varsta, de sex, etc.

In cazul barbatilor tratamentul este destul de limitat. El consta in administrarea de vitamine din complexul B, la nivel local cu scopul de a stimula circulatia sangvina la nivelul foliculilor pilosi si stimularea cresterii parului. Cel mai des utilizat tratament, cu rezultatele cele mai bune este aplicarea locala a minoxidil, in concentratie de 2%, care aplicat de doua ori pe zi are un efect benefic asupra podoabei capilare.

Atentie: efectele nu se observa imediat. Tratamentul este unul de lunga durata, durata medie a tratamentului fiind de 12 luni. Primele semne ale efectelor benefice a tratamentului apar la cateva luni de la inceperea tratamentului. Este interzis a opri tratamentul atunci cand apar primele semne ale revenirii podoapei capilare. De asemenea, nu va opriti daca efectele nu le vedeti imediat. Asa cum am subliniat anterior, efectele se vad dupa cateva luni de la inceperea tratamentului.

tratamente pentru par

De asemenea, exista si tratament medicamentos administrat pe cale orala care favorizeaza stoparea fenomenului de cadere a parului si de regenerare. Este vorba de finasterid. Acest medicament administrat fara a exista recomandare din partea unui medic de specialitate are consecinte negative, medicamentul recomandandu-se doar in cazul calvitiei androgenetica.

Citește și:  Ce este aparatul auditiv si cum se poate procura?

De acest medicament se gaseste doar in farmacii si se elibereaza doar pe baza de reteta. Specialistii din domeniu nu recomanda achizitionarea medicamentului de pe internet. Efectele medicamentului se regasesc prin stoparea caderii parului (80% sanse de reusita) si cresterea parului (60% sanse de reusita).

Insa metoda cu cele mai mari sanse de reusita sunt grefele de par. Grefele de par nu sunt o notiune noua in medicina actuala. Ele se folosesc de mai bine de 30 de ani. Operatia se face sub anestezie locala si consta in prelevarea din zona cefei a unei mici portiuni de piele ce contin 5-6 fire de par. Aceste portiuni de piele se grefeaza pe portiunea pregatita in prealabil, pe tampla sau in alta zona a scalpului.

Dupa operatie zona cu grefa de par se protejeaza prin pansamente, in aceasta perioada urmarindu-se „prinderea grefei’ si cresterea unei lungimi acceptabile a firelor de par. Dupa aceasta operatie se pot aplica minigrefe de par, 1-2 fire, plasate intr-o incizie foarte mica realizata cu un varf de bisturiu. Microgrefele sunt operate ambulatoriu, in nenumarate clinici de infrumusetare. Operatia nu este dureroasa.

Exista si cateva leacuri babesti, cu ajutorul carora se pot obtine rezultate bune.

Este vorba de diverse plante medicinale si anume:

  • Ceaiul verde.
  • Graul germinat: aceasta are efect doar daca in dieta alimentara avem carente, altfel nu are nici un efect.
  • Meiul.

In cazul caderii parului la femei, tratamentul este in functie de factorul sau factorii care determina pierderea poboabei capilare. In primul rand, daca factorul declansator este o anumita afectiune, inainte de toate se va elimina cauza si apoi se vor aplica tratamentele menite sa opreasca sau sa stimuleze cresterea parului.

De exemplu, daca pierderea parului este datorata lipsei fierului sau zincului, o cura cu vitamine si minerale va echilibra organismului, stopand fenomenul. Tratamentele care se aplica la barbati, ne referim la minoxidil, poate avea efecte pozitive si in cazul femeilor. Atentie: fiecare organism reactioneaza diferit la tratamente, astfel ca nu exista un tratament universal valabil pentru toti.

De asemenea, grefele de par se pot practica si in cazul reprezentantelor sexului frumos. Insa pana la solutionarea problemei se poate apela la utilizarea perucilor. Stiinta si tehnologia au evoluat atat de mult, incat astazi exista peruci care nu pot fi diferentiate de parul natural. Si cum caderea parului este o problema de estetica, pentru femeie problema este mult mai grava decat in cazul barbatului.

Insa cel mai bine este sa preveniti. Pentru cei care caderea parului nu se datoreaza unor factori interni sau genetici, o politica de prevenire ii poate ajuta sa isi pastreze intacta podoaba capilara. Un regim de viata echilibrat, cu o dieta sanatoasa, efectuarea unor analize generale regulate, etc poate sa va ajute sa preveniti caderea parului. Desigur nu trebuie uitate leacurile naturiste, gen uleiul de ricin, fiertura de brusture, etc care va vor fi de un real folos.

Nu uitati, chiar daca aspectul fizic este important, in cazul in care suferiti de o calvitie ireversibila viata dvs nu se sfarseste. Pana la urma cu ajutorul unui hair stilist puteti masca sau puteti opta pentru o frizura care sa va scoata in evidenta punctele tari si nu neaparat faptul ca aveti un par rar sau chiar lipsa!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.