Tratamentul incorect al sinuzitei poate să ducă la dureri de cap persistente – Iată ce trebuie să știi despre sinuzită

0
528
Tratamentul incorect al sinuzitei poate să ducă la dureri de cap persistente – Iată ce trebuie să știi despre sinuzită

Tratamentul sinuzitei trebuie să fie aplicat cât mai precoce și să fie corect. Apariția sinuzitei sau a inflamației sinusurilor paranazale, încă din copilărie, face ca această boală să aibă o evoluție continuă, care, dacă nu este oprită prin medicamentație adecvată, poate produce complicații sau recidive pe toată perioada de dezvoltare a copilului. La adult sinuzitele sunt la fel de periculoase, simptomele de dureri persistente apar mai ales dacă tratamentul care s-a administrat nu este corect.

Sinuzitele se produc datorită unor cauze infecțioase, alergice, de stază. Pot apărea în urma unor infecții dentare, nazale, traumatice. Inflamațiile pot fi localizate în partea anterioară a sinusurilor, în zona posterioară, deci poate fi vorba despre procese inflamatoare la nivelul sinusului maxilar, sinusului frontal, celulelor etmoidale anterioare, sinusului sfenoidal sau celulelor etmoidale posterioare.

În copilărie se poate produce sinuzita acută catarală sau exteriorizată. Cauzele sinuzitei acute catarală sunt: rinita, adenoidita acută, varicela, rujeola, gripa, corpii străini, vegetațiile adenoide, suflatul rău și puternic al nasului, tuberculoza, rahitismul, aspirarea secrețiilor pe nas, bolile infecțioase. Copilul cu o astfel de sinuzită are stări febrile, obstrucție nazală, cefalee, rinoree, nevralgie la nivel maxilodentar, edem la obraz, dureri la cap.

Prin administrarea unui tratament adecvat, sinuzita se vindecă în 3 săptămâni. Dacă tratamentul nu se aplică la timp sau dacă este incorect, copilul poate ajunge să sufere anumite complicații din care fac parte: durerile de cap persistente, otită medie supurată, laringotraheobronșită, faringoamigdalită, rinită, adenoidită și alte afecțiuni de acest fel.

Medicul are în vedere prin intermediul tratamentului recomandat să dezinfecteze mucoasa nazală, să contribuie la decongestionarea acesteia, să elimine secrețiile nazale și să restabilească starea de sănătate a sinusurilor și foselor nazale.

tratamentul incorect al sinuzitei provoaca dureri de cap

Sinuzita acută exteriorizată este provocată de infecția cu germeni patogeni, cu stafilococ. Astfel se produce hipervascularizația procesului alveolar de la nivelul maxilarului superior dar și traumatisme faciale. Prin căile nazale, infecția va ajunge la maxilare și treptat se cronicizează, duce la suprainfecția unei rinite acute virotice care se poate extinde pe cale sanguină și provoca septicemie.

Citește și:  Care sunt cauzele hiperlordozei și prin ce exerciții se corectează?

Simptomele sunt: stări febrile de 39-40 grade Celsius, hipersalivație, rinoree purulentă, edem la nivelul obrazului și pleoapei inferioare, secreții purulente, stare de agitație în timpul nopții. Aceste simptome trebuie ameliorate prin tratament corect. În caz contrar se produc complicații grave: bronhopneumonie, toxicoză, sindrom de hipertensiune. Prin medicamente antibiotice se îndepărtează starea toxicoseptică. Unul din cele mai folosite medicamente este eritromicina.

Uneori sunt necesare intervențiile chirurgicale, mai ales dacă procesul inflamator s-a extins și la nivelul osului. Această formă de sinuzită exteriorizată este periculoasă deoarece poate da o etmoidă purulentă cronică. Se poate produce deformația permanentă la nivelul feței, ca de exemplu lățirea nasului, iar alte complicații care nu întârzie să apară sunt: durerile de cap permanente, flegmon orbital, meningita.

Complicațiile de acest gen ajung la nivelul maxilarului și a frunții. Tratamentul trebuie să fie corect, complet și la timp administrat. Antibioticele sunt indicate pentru combaterea infecției. Aceste medicamente sunt completate de o serie de suplimente de vitamine, minerale, pastile antialergice, mai ales de calciu, vitamina B și C. Intervenția chirurgicală se face pentru drenajul în stadiul supurativ al etmoidei.

La adolescenți poate să apară polisinuzita acută exteriorizată osteomielitică din cauza infecției cu stroptococi sau stafilococi, sau din cauza rinitei acute gripale, bolilor contagioase, traumatismelor la nivelul frunții. O astfel de boală creează simptome de cefalee supraorbitală, stări febrile de 39-40 grade Celsius, durere, rinoree purulentă, edem palpebral și umflarea arcadei sprâncenelor. În cazul în care nu se aplică un tratament corect și la timp are loc extinderea edemului pe toată regiunea frontală. În caz de infecție sunt necesare medicamentele antibiotice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.