Cu singuranta ati observat la supermarket un produs natural foarte bun pentru sanatate – germenii de mustar. Acesti germeni au gust usor picant si se servesc cruzi, in combinatie cu putina miere de albine, in amestec cu alte verdeturi in salate, sau ca ingredient in supe si preparate culinare din legume.
Sunt obtinuti prin umezirea semintelor de mustar si incoltirea lor. Se pun semintele de mustar la macerat intr-un pahar cu apa rece si se lasa peste noapte, se scurg de apa dimineata, apoi se clatesc cu apa rece si se pun umede la incoltit. Se clatesc cu apa de 2 ori pe zi si se tin la lumina, dar nu direct la soare.
In aproximativ 6-8 ore semintele vor incolti, iar in 4 zile are loc germinarea completa (ajung sa creasca cca. 3-4 cm). Temperatura de germinare este de 20-21 grade Celsius. Cei care doresc un gust mai bogat pot folosi un amestec din seminte germinate de linte, creson, ridiche si mustar.
Proprietatile germenilor de mustar
Germenii de mustar au un continut bogat de vitamine (A, B1, B2, B12, C), enzime, proteine, clorofila si minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, fier, siliciu). Concentratia acestor elemente active din semnitele de mustar creste in urma procesului de incoltire, astfel vitamina B12 este marita foarte mult, iar cea de enzime creste de aproximativ 20 de ori.
Proprietatile valoroase pentru organism ale acestor germeni sunt cunoscute de mii de ani in medicina chineza. Ei erau considerati ,,energia vietii” si folositi in revitalizarea corpului si a mintii.
Acesti germeni de mustar ajuta in combaterea bolilor de piele, regenerarea florei intestinale, in cazuri de convalescenta la refacerea organismului, consolidarea sistemului imunitar, cresterea poftei de mancare, combaterea asteniei de primavara, starilor de slabiciune si depresie.
Sunt un remediu excelent pentru combaterea bolilor si afectiunilor digestive, balonarii, constipatiei, gastritei cronice, colitei, afectiunilor si bolilor de ficat si rinichi. Ajuta la detoxifierea corpului, la prevenirea tumorilor si stimularea circulatiei sanguine.
Cei care sufera de afectiuni respiratorii (raceala, gripa) pot face o cura cu germeni de mustar deoarece au proprietati antivirale, antiiflamatorii si de revitalizare. La fel de eficienti sunt si in reducerea trigliceridelor, colesterolului rau din organism, in combaterea viermilor intestinali (au efect deparazitar).