Trateaza hemoroizii, varicele si alte afectiuni cu Castanul-porcesc!

0
504
Trateaza hemoroizii, varicele si alte afectiuni cu Castanul-porcesc!

Castanul-porcesc este un arbore inalt de pana la 25 m care are scoarta cenusie, de multe ori crapata si creste in soluri argiloase si bine drenate in regiunile din Balcani si vestul Asiei. Este cunoscut si cu numele de castanul-salbatic, are denumirea stiintifica de Aesculus hippocastanum si face parte din familia Hippocastanacea.

Castanul-porcesc are frunzele mari, opuse, cu petiol lung, alcatuite din 5-7 foliole ce au marginile dintate. In varful ramurilor apar inflorescentele mari ce sunt alcatuite din mai multe flori albe. Fiecare floare are cate 5 petale si 5 sepale, 7 stamine si un ovar. La inceput florile sunt albe, apoi au pete galbene si mai tarziu rosiatice. In lunile de toamna apar fructele, fiecare din ele se dezvolta din ovar, are forma unei capsule spinoase ce adaposteste doua seminte cu coaja bruna, lucioasa.

In scop terapeutic de la castanul-porcesc se recolteaza semintele, florile, frunzele si coaja. Primavara se recolteaza coaja, chiar in momentul in care mugurii copacului sunt lipiciosi. Coaja se taie doar de pe ramurile care au deja varsta de 2-5 ani. Cand inflorescentele sunt inflorite in procent de 60% se recolteaza florile si se pun la uscat. Pana in luna iunie se recolteaza frunzele, dar intotdeauna fara petiol.

Acestea prin uscare isi schimba culoarea in brun-maroniu. Toamna tarziu se aduna semintele, respectiv fructele care se deschid din capsula spinoasa uscata si cad. Castanele au gust amar si neplacut. Uscarea se face in locuri uscate, curate si bine aerisite, de exemplu in podul casei. Nu sunt bune produsele care s-au uscat necorespunzator, care sunt negricioase, mucegaite sau arata ciudat datorita altor cauze.

Citește și:  Vezi ce au descoperit cercetatorii despre uleiul de oregano folosit pentru uz intern si extern

Preparate industriale si farmaceutice din castanul-porcesc

Extractul din castane este folosit la prepararea unor creme si lotiuni care ajuta in tratamentul hemoroizilor si al varicelor.

Castanele au proprietati antiinflamatorii, astringente si ajuta la imbunatatirea peretilor vaselor capilare. De asemenea cresc permeabilitatea capilarelor si reduc retentia de lichide. 

Castanul-porcesc

Sunt recomandate in tratamentul ranilor pentru ca promoveaza vindecarea rapida a acestora.

Scoarta arborelui este apreciata pentru proprietatile astringente, antipiretice, tonice, diuretice si antiinflamatoare. 

Lotiunile din scoarta de castan-porcesc dar si alte preparate in doze mici ajuta in tratamentul unor afectiuni ale venelor varicoase, ale arterelor dar si in cazuri de ulcer la picioare, de hemoroizi, flebite si degeraturi.

Uleiul din seminte de castan ajuta in tratamentul reumatismului. De asemenea semintele au proprietati tonice si expectorante de aceea sunt recomandate persoanelor care sufera de tuse convulsiva, nevralgii, hemoroizi si reumatism.

Infuzia din coaja de castane este indicata in tratamentul dezinteriei, malariei si lupusului.

Ceaiul din frunze de castan este eficient in cazuri de raceala, febra si tuse.

Castanul-porcesc este folosit in scop farmaceutic la realizarea unor preparate folosite pentru uz inten in ameliorarea simptomelor de tipul mancarimilor, durerilor, crampelor musculare, insuficientei venoase, senzatiei de greutate la nivelul picioarelor. De asemenea este utilizat sub forma de preparate destinate uzului extern in vindecarea vanatailor, entorselor si insuficientei venoase.

In medicina populara cremele din castan-salbatic ajuta in diverse afectiuni ale piele, au proprietati hemostatice, analgezice si vindecatoare.

Castanul-salbatic nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza, dar nici persoanelor care sufera de boli de rinichi si ficat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.