Tricomonaza, o infectie transmisa prin contact sexual

0
496
Tricomonaza, o infectie transmisa prin contact sexual

Tricomonaza reprezinta o infectie parazitara contagioasa care se transmite prin contact sexual. Nu este o infectie grava insa de obicei (cam la 70% din cazuri) ea nu are anumite simptome, ceea ce face sa fie destul de greu de diagnosticat. In cazul in care simptomele sunt prezente, acestea persista o perioada ce variaza de la o saptamana la cateva luni si sunt mai pronuntate in timpul sarcinii sau dupa menstruatie.

Tricomonaza este provocata de un parazit care prospera intr-un mediu alcalin, de aceea riscul aparitiei bolii este mai mare la femeile care sunt insarcinate, la cele care folosesc contraceptivele orale, sau la cele care isi fac spalaturi vaginale cu diferite solutii achizitionate din comert. In toate aceste situatii nivelul alcalinitatii din organism este marit.

Parazitul care cauzeaza aceasta infectie se numeste Trichomonas vaginalis. Acest parazit se transmite prin contact sexual, prin prosoape si costume de baie folosite la comun, prin scaunele sau bancutele din vestiarele publice, sau prin intermediul scaunelor de toaleta.

Simptomele tricomonazei:

  • Apar dureri in timpul contactului sexual.
  • Femeia are dureri in partea inferioara a abdomenului.
  • Are mancarimi si iritatii vaginale.
  • Prezinta o secretie vaginala de culoare galbena-verzuie, cu miros pronuntat si aspect spumos.
  • In cazuri grave au loc sangerari vaginale.
  • In cazul barbatilor nu apar simptome caracteristice acestei boli, ei resimt doar un anume disconfort atunci cand urineaza.

Indiferent care din aceste simptome apare este necesar sa se faca o consultatie la un medic de specialitate. La femei apare tendinta sa presupuna ca este doar o simpla vaginita, de aceea ele trebuie sa fie atente la simptome, sa tina cont de faptul ca aceasta boala este contagioasa si exista probabilitatea sa duca la anumite complicatii.

Daca nu se merge la medic si nu se face un tratament prescris de acesta, acest parazit care provoaca tricomonaza poate infecta tesuturile din intregul sistem reproducator si de asemenea caile urinare. In cazul barbatilor infectia va cuprinde prostata, uretra, epididimul din spatele testiculelor si veziculele seminale. In cazul femeilor infectia se va localiza in uretra, vagin, vezica urinara, col uterin si alte glande.

In concluzie cel mai bun lucru pe care il poate face o persoana care resimte una din simptomele prezentate mai sus este sa mearga la medic. Acesta ii va face o consultatie medicala, care consta in examinarea microscopica a secretiei vaginale sau uretrale, precum si in analiza urinei.

In cazul femeilor asimptomatice, daca acestea au oarecum o banuiala ca ar fi putut fi expuse la acest parzit care provoaca tricomonaza, ele pot verifica acest lucru in momentul cand isi fac controlul medical ginecologic anual, deoarece aceasta infectie apare in testul diagnostic Papanicolau.

Tricomonaza

Metode de tratament

In general, infectia tricomonaza se vindeca dupa o singura cura de antibiotice. Medicamenul care este recomandat de doctori mai frecvent in cazul acestei infectii este metronidazolul care se gaseste in farmacie sub forma de comprimate. Acest medicament este considerat cel mai eficient, insa unii medici sunt rezervati fata de el deoarece exista niste teste care au aratat ca provoaca cancer si malformatii congenitale la animale. Insa dintre studiile facute la om nici unul nu a aratat ca ar fi nociv pentru acesta.

Citește și:  Cum se transmite infecția cu tuberculoză și care sunt metodele de tratament?

Persoanele care iau metronidazol pot resimti urmatoarele efecte secundare: gust metalic in gura, greata, varsaturi. Pentru a reduce cat mai mult din acest disconfort el poate fi luat dupa ce se mananca. Este important cand se ia acest medicament sa nu se bea deloc alcool timp de 24 de ore de la luarea lui, in caz contrar exista riscul aparitiei varsaturilor si durerilor abdominale.

In cazurile mai grave de tricomonaza medicii recomanda doze mai mari de antibiotice, administrate mai mult timp.

Exista si o serie de metode de tratament ce tin de medicina alternativa care alaturi de antibiotice grabesc vindecarea. Astfel se poate folosi uleiul de bergamota (Citrus bergamia) care ajuta la uscarea secretiilor vaginale iritante. Acesta se poate adauga in apa de baie sau se poate folosi sub forma de spalaturi vaginale.

Deoarece antibioticele distrug atat microorganismele patogene cat si pe cele benefice organismului, pentru a le readuce in corp pe acestea din urma se bea de 3 ori/ zi un pahar cu apa in care s-a pus o lingurita de iaurt cu culturi vii Lactobacillus acidophilus si o lingurita de Bofidobacterium. De asemenea, pentru a grabi vindecarea si pentru a creste imunitatea organismului trebuie sa se administreze vitamina A, C, E si zinc.

Un bun remediu in combaterea acestei infectii este ceaiul dintr-un amestec de plante chinezesti: radacina de degetel chinezesc (Rehmannia glutinosa), gentiana (Gentiana scabra) si radacina de angelica (Angelica pubescens).

Medicul fitoterapeut recomanda femeilor care sufera de aceasta infectie sa faca spalaturi vaginale cu ceai din galbenele, tuia si smirna, pentru ca acestea ajuta la reducerea inflamatiei si diminuarea secretiilor vaginale.

Daca o femeie a contactat deja aceasta infectie poate folosi urmatoarele spalaturi naturale: se realizeaza un amestec dintr-o lingurita de otet si o lingurita de apa calda, sau la o cana de apa calda se pune o jumatate de lingurita de iaurt cu culturi vii, sau Lactobacillus acidophilus.

Prin presopunctura se poate curata organismul de toxine si anume prin masarea unor puncte, de cateva ori pe zi: Ficat 3, Ficat 8 si Rinichi 3. Punctul de presopunctura Ficat 3 se afla intre degetul mare si al doilea deget de la picior. Punctul de presopunctura Ficat 8 se gaseste deasupra genunchiului, pe fata interna a coapsei. Punctul de presopunctura Rinichi 3 este intre osul tendonul lui Ahile si osul gleznei, pe fata interna a gambei.

Pentru prevenirea acestei infectii medicii recomanda sa se faca dus inainte dar si dupa contactul sexual, sa se foloseasca prezervativul la fiecare contact sexual, sa se faca dus imediat dupa ce s-a inotat intr-o piscina publica, sa nu se utilizeze la comun prosoapele sau costumele de baie. La femeile care folosesc spalaturi cu produse chimice din comert creste riscul ca ele sa faca tricomonaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.