Tu știi care sunt principalele măsuri de prim ajutor în caz de criză de diabet zaharat?

0
3081
Tu știi care sunt principalele măsuri de prim ajutor în caz de criză de diabet zaharat

Dacă ne referim la diabet zaharat trebuie să spunem că boala reprezintă scăderea accentuată a secreției de insulină de către pancreas. Acest hormon are rolul de a favoriza intrarea glucozei în celule și sinteza glicogenului. Dacă organismul nu produce suficientă insulină cu ajutorul pancreasului, înseamnă că persoana respectivă suferă de diabet. Insulina reglează nivelul de glucoză din sânge, dacă acesta este mare, peste valorile normale, se produce hiperglicemia, iar dacă este sub valorile normale este cazul hipoglicemiei.

În cazul diabetului de tip 1 care este insulino-dependent, pancreasul produce foarte puțină insulină, sau chiar deloc. Astfel de bolnavi trebuie să facă injecții cu insulină toată viața. Majoritatea bolnavilor diagnosticați sunt tineri, la vârsta copilăriei sau adolescenței.

Simptomele sunt de scădere în greutate, stări de greață și vărsături, sete excesivă, senzație de urinare frecventă, stare de oboseală, nervozitate și slăbiciune generală. Pentru a ține sub control această boală se face un tratament cu insulină, care se administrează zilnic prin injectare cu seringa sau stilou pentru insulină.

În cazul diabetului de tip 2 sau non-insulino-dependent organismul nu este capabil de a produce suficientă insulină prin intermediul pancreasului sau nu o poate utiliza corect. Astfel de pacienți sunt cu vârsta peste 40 de ani și au o predispoziție ereditară la această boală. Simptomele principale sunt: amorțeala mâinilor, oboseala, furnicăturile în picioare, pofta de mâncare accentuată, apariția punctelor negre în câmpul vizual, senzația de sete, tulburări ale metabolismului, mâncărimi la nivelul pielii.

Pentru menținerea funcțiilor normale ale organismului, trebuie să se asigure o glicemie cât mai apropiată de valoarea normalului. Dieta trebuie să fie adecvată, stabilită de către medic. Se iau medicamente prescrise de un cadru medical de specialitate și se fac exerciții fizice pentru menținerea stării de sănătate în cadrul acestei boli.

Măsuri de prim ajutor în caz de hiperglicemie

criza de diabet zaharat

Un nivel ridicat de glucoză în sânge poate duce la complicații grave și chiar la comă diabetică dacă nu se aplică un tratament la timp. Victima care suferă de hiperglicemie are pulsul rapid, pielea uscată și caldă, respirațiile rapide, senzație de sete și stare de somnolență care poate duce la leșin. În astfel de cazuri victima trebuie transportată de urgență la spital deoarece are nevoie de ajutor medical de specialitate.

Citește și:  Care sunt tulburările ce pot sugera diagnosticul diabetului și ce complicații pot să apară dacă nu se recurge la tratament

Măsuri de prim ajutor în caz de hipoglicemie

În acest caz, victima are o concentrație scăzută de glucoză în sânge și simptome specifice de amețeală, slăbiciune, senzație de foame, transpirații intense, puls rapid, pielea umedă și rece, tremur muscular, palpitații, nivel de reacție slab, anxietate, paloare, tahicardie sau creșterea frecvenței bătăilor inimii, dorința de a mânca ceva dulce, oboseală generală.

Cauzele pot fi: diabetul, tulburările glandelor suprarenale, tulburările tractului gastro-intestinal, bolile de ficat, pancreas sau sistem nervos, realizarea unui antrenament prea intens de exerciții fizice, perioada de post prelungit. Dacă victima este conștientă trebuie ajutată să stea jos, comod, pe un scaun.

Apoi este necesar să bea o băutură dulce sau să ia gelul de glucoză dacă-l are la ea. De regulă astfel de pacienți care suferă de diabet au la ei truse de verificare a concentrației de glucoză din sânge, sunt pregătiți pentru situații de criză când trebuie să recurgă la astfel de mijloace rapide în scopul de a-și reveni la starea normală.

Odihna este importantă pentru victima cu hipoglicemie, de aceea nu trebuie agitată, din contra trebuie ajutată să folosească trusa, să-și verifice concentrația de glucoză după ce a mâncat ceva dulce și apoi supravegheată până în momentul în care și-a recăpătat forțele. În cazul în care iși pierde conștiența sau nu-și poate reveni, trebuie sunat la 112 și chemat ambulanța pentru a fi transportată la spital.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.