Tu știi ce trebuie să faci pentru a preveni grețurile și vărsăturile? Care sunt principalele cauze ale afecțiunii?

1
170

Greața și vărsăturile pot indica diverse afecțiuni. Consumul exagerat de alcool sau administrarea de droguri sunt cauze frecvente ale acestor simptome. Orice ingestie a unei substanțe toxice poate duce la tulburări stomacale și intestinale, poate produce inflamația mucoasei peretelui acestor organe. Alimentația necorespunzătoare și aportul de anumite medicamente pot declanșa indigestia și vărsăturile.

Femeile însărcinate

Pot suferi de greață și vărsături mai ales după săptămâna a șasea de sarcină, sau în primele 3-4 luni. Ele sunt foarte sensibile la arome, mirosuri, multe dintre acestea le provoacă stări de greață. Simptomele pot să apară dimineața dar și în timpul zilei. În cazuri foarte rare apare voma anormală sau așa numita hyperemesis gravidarum care produce stări de acidoză, deshidratare, scădere în greutate.

Uneori pentru salvarea fătului este necesar un tratament de hrănire intravenoasă pentru combaterea stărilor de greață. Un bun remediu pentru combaterea simptomelor este vitamina B6 care poate fi administrată împreună cu magneziu, astfel efectul este și mai bun pentru a scăpa de starea insuportabilă de greață.

Accidentele soldate cu leziuni la cap pot da stări de vomă și în această situație este necesar transportul de urgență a victimei la spital prin intermediul ambulanței. Traumatismele craniene și contuziile cerebrale pot da și stări de somnolență, cefalee severă, dilatarea pupilelor, hemoragie intracraniană. În cazul unui anevrism cerebral care poate da stări de greață și vărsături se aplică intervenția chirurgicală.

Răul de mișcare

Este o altă cauză a acestor simptome. Mișcarea în timpul călătoriei cu mașina, vaporul, trenul sau avionul, poate provoca la anumite persoane pierderea echilibrului, senzația de vertij, stări de amețeală, greață și vomă, datorită nervilor senzoriali, ochilor și aparatului vestibular al urechii care transmit semnale contradictorii spre creier.

Simptomele răului de mișcare sunt de greață, amețeală, salivație excesivă, transpirație rece, vărsături și dureri de cap, paloare și somnolență, toate pot fi ameliorate cu ajutorul remediilor naturiste. Ceaiul verde, ceaiul de ghimbir, suplimentele de magneziul și vitamina B6 ajută în calmarea stărilor de nervi și combaterea simptomelor de greață.

anorexia
anorexia

Vărsăturile apar ca semne ale unor boli, cum este de exemplu diabetul. De asemenea astfel de stări se datorează indigestiei, gastritei, ulcerului gastro-duodenal, apendicitei, enterocolitei, colitei biliare, bolilor de rinichi, bolilor de nervi, intoxicației alimentare, bolilor infecțioase, hepatitei, icterului, herniei hietale, ocluziei intestinale, cancerului gastric, cancerului faringian, cancerului colorectal, stărilor exagerate de anxietate, de stres și efort.

Citește și:  Cauzele reflexogene cu componenta psihogenă a leșinului

Bulimia și anorexia

Sunt boli de care suferă anumite persoane și care își provoacă intenționat vărsături. Acest comportament anormal duce la deshidratarea organismului, la scăderea în greutate, la tulburări metabolice și la malnutriție. Persoanele care au anorexie sau bulimie trebuie să ceară ajutor medical pentru tratarea acestor boli. Ele eu nevoie de sfaturile unui medic nutriționist dar și de ale unui medic psihiatru.

Tratamentul se face cu medicamente antidepresive și antipsihotice. Persoanele care suferă de bulimie sunt obsedate de propria imagine, după ce consumă o cantitate semnificativă de alimente își provoacă vărsături sau consumă medicamente diuretice și laxative în exces în scopul eliminării hranei îngerate. Astfel de bolnavi ajung să sufere de palpitații, tahicardie, bradicardie, au vărsături sanguinolente, scaun negru și lipicios, dureri abdominale și probleme în eliminarea urinei.

Pentru tratament se folosesc anumite medicamente antidepresive, dar trebuie să se renunțe și la sentimentele de vinovăție, să își impună să-și dezvolte un autocontrol emoțional cu ajutorul consilierii psihologice. Astfel se pot urma terapii nutriționale și psihiatrice, exerciții de respirație, masaj terapeutic, tratamente simple caracteristice aromaterapiei, un regim dietetic echilibrat, un tratament de recuperare, un program prin care să se schimbe modelul comportamental anormal ce a provocat boala și să se înțeleagă factorii care au dus la producerea crizelor bulimice.

Pentru a scăpa de vărsături trebuie identificată cauza care le-a produs și apoi aplicat un tratament medicamentos și o dietă ușoară pentru vindecare. Pentru tratamentul bolilor se recomandă medicamente adecvate care ajută în ameliorarea simptomelor. Unele sunt sub formă de comprimate, altele sunt injectabile. Hidratarea corespunzătoare a corpului este obligatorie deoarece prin vomă cu siguranță s-au eliminat prea multe lichide din organism.

Pentru tratamentul stărilor de greață este indicat ceaiul din lămâie și ghimbir, anghinare, coada-șoricelului, roiniță, anason, coada-calului, săpunăriță, semințe de mărar, cerențel, păducel și busuioc. Sucul de ridiche este un bun remediu contra vărsăturilor dar se bea cu moderație. Sucul de gutuie ajută în tratamentul vărsăturilor și are efect calmat.

Limonada din zeamă de lămâie, puțină sare și apă plată este recomandată pentru combaterea stărilor de vomă. La fel de eficient pentru tratamentul vărsăturilor este și ceaiul de lămâie îndulcit cu o linguriță de miere.

1 COMENTARIU

  1. Bune sfaturi! Păcat că oamenii nu le prea citesc! Ei prefea orice alta activitate, dar nu au cea mai mică intenție de a citi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.