Tulburări de anxietate – simptomele în cazuri de fobii sociale

0
339
Tulburări de anxietate – simptomele în cazuri de fobii sociale

Fobiile sociale apar la fel de frecvent la femei și la bărbați, ceea ce nu se poate spune despre alte tipuri de fobii. Specialiștii în domeniul medical spun că ele țin de tulburările de anxietate și se manifestă prin simptome de palpitații, stare de frică, tremurături, stare de greață și de leșin, furnicături, amorțeală, senzație de slăbiciune, apăsarea în piept și zona abdominală, senzație de sufocare, teama de a fi lipsit de putere, pierderea autocontrolului și chiar se ajunge la atacuri de panică și nebunie (în cazuri grave).

La multe persoane care suferă de fobie socială, simptomele apar încă din perioada adolescenței, acestea au tendința de a evita situațiile sociale, au stimă de sine scăzută, traiesc izolate, au o teamă de a vorbi în public, de a nu fi criticate sau respinse de alții și chiar se feresc și de a mânca în public, nu doresc să participe la petreceri sau la conferințe, nu pot scrie atunci când sunt privite de cineva, evită situațiile în care ar putea fi în centrul atenției.

Mulți oameni au frică de a nu se face de râs, de a nu se bâlbâi, de a nu se încurca sau a greși ceva, ceea ce reprezintă semne clare ale fobiei sociale, ale tulburărilor de anxietate. Astfel de persoane cu fobie socială sunt considerate ca fiind anxioase și introvertite, iar în cazuri grave se ajunge chiar la tulburări de personalitate, la jenă, timiditate exagerată, anxietate, tensiune, dorința de afecțiune, sentimente de inferioritate, hipersensibilitate la refuz, la critici, la respingere, teama de a intra în relații și de a fi în centrul atenției.

Din punct de vedere fizic apar tulburări vegetative și anume: palpitații, transpirații, creșterea tensiunii arteriale, amețeli, senzație de greață și vărsături, bătăi rapide ale inimii, uscăciunea gurii, nevoia de urinare, durerile și senzația de presiune la cap, tensiune musculară și apăsare în timpul respirației.

Citește și:  Tehnici de relaxare toamna – Cum putem scăpa rapid de stres?

anxietate

Medicii amintesc și despre diferite stări cognitive, astfel pacienții cu fobie socială au gânduri negative și sentimente de inferioritate. Din păcate fobia socială are consecințe asupra individului care suferă de ea, îi afectează bunăstarea, activitatea, vitalitatea, performanța mentală, îi scade vitalitatea și îi poate limita sănătatea fizică și mintală.

Unii bolnavi au tendința de a lua medicamente antidepresive și sedative, de a consuma alcool în exces, de a se droga cu cocaină, marijuana, etc. Abuzul de alcool le afectează sistemul nervos, duce la dependență, la intoxicație cu alcool, la tulburări mentale. De asemenea se accentuează depresia, fobiile, temerile și tulburările obsesive de alt gen. Fobia socială este de obicei diagnosticată în fază avansată deoarece oamenii nu merg la medic din dorința lor de a rămâne singuri și astfel suferința lor nu poate fi depistată pentru a fi tratată.

În societatea de azi anxietatea socială este ușor de observat în fragilitatea multor relații și în incertitudinea de la locul de muncă. Fobia socială se poate trata cu ajutorul unor medici și psihologi.

Fără tratament boala se agravează și poate avea consecințe debilitante în timp. O astfel de persoană trebuie tratată cu atenție, are nevoie să fie ascultată, să-i fie acceptată suferința, să primească ajutor, medicamente (tranchilizante, beta-blocante, neuroleptice sau de combatere a tulburărilor de anxietate, remedii pe bază de plante) și psihoterapie (confruntarea pacientului cu frica sa, acceptarea acestei fobii, revizuirea imaginii de sine, etc).

În acest fel va face față temerilor sale, va fi motivat, se va ajuta și singur mai ales dacă este calm, dar va avea nevoie și de spijinul familiei și a prietenilor. De ajutor sunt și alte terapii: masajul, dușurile călduțe, reflexologia, băile relaxante cu plante medicinale, aromaterapia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.