Tulburarile de tiroida sunt foarte diverse, gravitatea acestora fiind destul de variata. Cele mai frecvente tulburari de tiroida sunt: cancerul tiroidei, nodulul tiroidian, tiroiditele si gusa. Fiecare dintre ele prezinta o simptologie aparte si implicit un tratament pe masura.
Tiroida – parte integranta a sistemului endocrin – are un rol deosebit de important in procesul de metabolism al organismului uman, in controlul reactiilor organismului la actiunea celorlalti hormoni produsi de diverse organe sau hormoni artificiali. Activitatea acestei glande este in directa legatura cu activitate altor doua glande, respectiv hipofiza si hipotalamusul.
Un rol important in producerea de hormoni de catre tiroida il joaca iodul provenit din alimente (peste, sare iodata, etc). Insa excesul de iod sau carenta de iod poate produce dezechilibre importante in activitatea tiroidei. De asemenea dezechilibrele aparute in activitate hipofizei sau hipotalamusului pot determina la randul lor dezechilibre majore in functionarea echilibrata a tiroidei.
Tulburarile frecvente ale tiroidei sunt:
- Nodulul tirodian.
- Tiroiditele.
- Gusa.
- Cancerul tirodinian.
Tiroidita reprezinta marirea volumului glandei tiroide.
In functie de simptome, evolutia boli sau originea ei exista mai multe forme de manifestare al acestei afectiuni:
- Tiroida acuta de origine infectioasa: este o consecinta indirecta al unei infectii cu stafilococ, streptococ sau bacilul Koch din organismul uman. Din punct de vedere statistic aceasta forma de manifestare a tiroiditei este foarte rara. Din punct de vedere clinic, boala se manifesta prin abces a tiroidei, deosebit de dureros. Tratamentul presupune o interventie chirurgicala pentru drenarea abcesului, urmat post-operatoriu de un tratament cu antibiotice.
- Tiroida Hashimoto denumita in literatura de specialitate si tiroida limfocitara cronica este cea mai frecventa forma de manifestare a tiroidei. Modul de manifestare a boli este cresterea volumului glandei si dezvoltarea unei guse, dure la palpare. Examenul hematologic demonstreaza prezenta anticorpilor antitiroidieni, ceea ce are drept efect: incetinirea ritmului cardiac, ingrosarea pielii fetei si a gatului, precum si o piele deosebit de alba, de palida. In urma studiilor medicale s-a stabilit faptul ca aceasta boala are la baza o dereglare a sistemului imunitar, acesta secretand anticorpi antitiroidieni, anticorpi care ataca celulele sanatoase ale glandei. Tratamentul consta in administrarea zilnica de tiroxina pentru compensarea deficientelor aparute in functionarea normala a glandei, precum si disparitia simptomelor.
- Tiroida subacuta de Quervain se manifesta prin marirea volumului tiroidei, aceasta devenind dura si foarte dureroasa in momentul in care este palpata. Alte simptome caracteristice boli sunt: dureri puternice in partea din spate a gatului, febra, stare de epuizarea cronica. Se presupune ca aceasta bola are origine virala, tratamentul constand in administrarea de antiinflamatoare. Este o afectiune care tratata corect se vindeca in maxim 6 saptamani.
- Tiroidita post-partum este o afectiune deosebit de rara care apare imediat dupa ce femeia da nastere fatului, fiind datorata unei hipertidoidii moderate. Glanda creste, moderat, in volum determinand aparitia gusei. Aceasta afectiune nu necesita un tratament specific, boala vindecandu-se spontan in 2-4 luni.
Gusa reprezinta cresterea in volum a glandei tiroide, aceasta crestere fiind vizibila la nivelul gatului. Este o afectiune deosebit de frecventa, afectand peste 800 milioane de persoane.
Aceasta afectiune se manifesta fie datorita secretii excesive a hormonului Basedow, fie al unei deficiente in secretia acestui hormon. In cazul unui cantitati excesive boala se manifesta prin scaderea in greutate, tulburari ale ritmului cardiac, tremur al membrelor superioare. In cazul unui deficit, boala se manifesta prin piele ingrosata, constipatie si frilozitate.
Cauzele care determina declansarea acestui dezechilibru hormonal sunt: deficienta de iod, sinteza imperfecta al acestui hormon.
Pentru diagnosticarea bolii pacientul trebuie, in primul rand sa fie examinat fizic de un medic specialist. In timpul acestui consult fizic, medicul va palpa zona gatului stabilind dimensiunea gusei, precum si tipul de gusa si gradul de sensibilitate. Apoi pacientul va efectua o ecografie a zonei tiroidiene, o scintografie tiroidiana, precum si analize sangvine.
In functie de rezultatul analizelor, medicul specialist va stabili tratamentul adecvat pentru fiecare pacient in parte. Astfel in functie de factorul care a generat afectiunea si modul de evolutie a boli medicul va propune fie: administrarea unui aport de iod, administrarea unor hormoni tiroidieni, fie ablatia partiala.
Nodulul tiroidian reprezinta o tumefactie a glandei tiroide de origine benigna
Afectiunea este foarte frecventa in randul femeilor. Aceasta afectiune nu prezinta o simptologie clara si specifica. De cele mai multe ori afectiunea se descopera in cursul unui examen clinic general. Foarte rar aceasta afectiune poate provoca o oarecare senzatie de jena la nivelul gatului.
Cauzele care determina aparitia si dezvoltarea acestei afectiuni sunt fie o insuficienta hormonala a glandei tioidiene, fie o secretie excesiva de hormoni specifici glandei.
In functie de modul de fixare sau nu a iodului avem doua tipuri de noduri: nodulul rece si nodulul cald. Nodulul rece fixeaza iodul, ceea ce inseamna ca tumefactia este de origine benigna, glanda functionand normal. Nodulul cald se manifesta prin tahicardie, senzatie de termofobie, o scaderea brusca in greutate si diaree.
Tratamentul cel mai adecvat al acestei afectiuni depinde foarte mult de tipul de nodul. Pentru nodulul rece, in functie de caracterul nodulului malign sau benign poate fi extipart partial sau nu, urmat de un tratament bazat pe hormoni tiroidieni. In cazul nodulului cald se impune obligativitatea ablatiei glandei.
Cancerul tiroidei reprezinta o divizare necontrolata a celulelor maligne la nivelul glandei
In functie de tipul de manifestare si momentul in care este descoperita afectiunea se stabileste pronosticul pacientului. In general aceasta forma de cancer are un pronostic favorabil, sansele de deces fiind deosebit de reduse. In functie de stadiul de evolutie, simptomele acestei afectiuni, pacientul poate avea:
- Vocea ragusita datorata faptului ca nervul faringian a fost afectat.
- Tumoarea fiind foarte voluminoasa comprima tiroida impeidicand-o sa functioneze.
- Ganglionii cervicali sunt afectati, acestia marindu-si volumul.
- In caz de metastaza sunt afectati plamanii, sistemul osos, etc.
Diagnosticarea bolii se face pe baza unui examen fizic, urmat de o ecografie a glandei, scintigrafie, tomografie computerizata, etc.
In functie de stadiul de evolutie a cancerului se poate interveni chirurgical, glanda urmand a fi extirpata, urmand aministrarea de iod radioactiv pentru a distruge orice urma de tesut tiroidian care ar putea exista. De asemenea dupa ablatie se recomanda sau nu radioterapia sau chimioterapia.
Tiroida fiind localizata la nivelul gatului se poate usura foarte mult observarea cresterii in volum a acesteia. Astfel, la cel mai mic semn prezentati-va la medicul de familie pentru consult. Acesta va stabili daca aveti nevoie de un control de specialitate. Chiar daca aparent aceste tulburari de tiroida nu sunt grave este obligatoriu a avea opinia unui medic.