Laringita

0
486

Dupa cum spune si numele, laringinta reprezinta o inflamare a laringelui si a corzilor vocale, si poate fi o adevarata bataie de cap in timpul sezonului rece. Laringita presupune ingreunarea vorbirii sau chiar pierderea temporara a vocii, din cauza iritarii corzilor vocale. Guturaiul sau pierderea vocii poarta numele medical de disfonie.

Laringita poate fi de doua feluri: acuta, care dureaza doar cateva zile si se trateaza usor, si cronica, aceasta durand aproximativ 3 saptamani. Mai mult decat atat, laringita cronica se repeta intr-un interval scurt de timp.

Alaturi de gripa, viroza, amigdalita sau pneumonie, laringita este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale sezonului rece. Atat copiii, cat si adulti pot fi afectati in egala masura de larinigita, insa in cazul copiilor foarte mici aceasta afectiune trebuie tratata cu mare precautie deoarece poate provoca grave probleme respiratorii.

Cauzele laringitei

Unii dintre factorii care produc aceasta afectiune a laringelui nu pot fi evitati. Vorbirea excesiva, tipetele si strigatele de bucurie din timpul unui concert, o seara la karaoke sunt factori care duc la inflamarea laringelui si aparitia laringitei. Insa exista si bacterii care produc infectii, in aceasta situatie vizita la medic fiind obligatorie.

Chiar daca cele mai multe forme de laringita sunt rezultatul vorbitului timp indelungat, exista si situatii in care un virus este principalul factor. Mai mult decat atat, o infectie de tip bacterian poate cauza inflamarea laringelui. Laringita poate sa apara si in asociere cu o infectie a cailor respiratorii sau cu pneumonia. In acest caz, tratamentul medicamentos este esential.

Cei care fumeaza sau sunt expusi la praf sau alte substante iritante, sunt mult mai predispusi acestei afectiuni. Si alergia la diferite substante, fum, praf sau creta, poate cauza alergii. Refluxul gastric irita laringele, iar laringita poate sa apara din cauza aciditatii foarte crescute.

Cum se manifesta laringita

Un prim simptom al laringitei acute este raguseala, tusea seaca, dureroasa si febra joasa. Senzatia de iritare a gatului si de usturime este, de asemenea, prezenta. Durerea in timpul inghitirii este un alt simptom caracteristic laringitei.

In unele cazuri pot sa apara simptome mult mai grave, cum ar fi spasme ale laringelui, umflarea gatului, febra ridicata. Aceste simptome cer un examen medical de urgenta deoarece umflarea laringelui poate duce la ingreunarea respiratiei, iar in cazul copiilor mici acest lucru poate fi fatal.

Simptomele laringitei acute sunt mai usoare si pot fi tratate fara administrarea de antibiotice, vocea revenind treptat in aproximativ 7 zile. Pe de alta parte, laringita cronica se manifesta mult mai grav, prin ingreunarea respiratiei, fapt care poate duce la sufocare.

Citește și:  Care sunt tulburarile de tiroida sau afectiunile glandei tiroide?

laringita

Daca nu este tratata la timp si prin tratamentul corespunzatror, laringita poate evolua intr-o infectie mult mai grava, iar vocea dumneavoastra va avea de suferit un timp mult mai indelungat. Laringita poate fi contagioasa.

Cum se trateaza laringita

Indiferent de tipul laringitei, vizita la medic este obligatorie, deoarece doar acesta poate pune un diagnostic corect si poate prescrie tratamentul corespunzator.

In primul rand, pentru vindecarea completa a laringelui si pentru ca vocea sa fie recapatata complet, repaosul vocal este obligatoriu. Mai mult decat atat este recomandat si repaosul la pat, pentru a evita substantele care va pot agrava starea de sanatate, cum ar fi praful, fumul sau substantele chimice iritante.

In cazul laringitei acute, antibioticele nu sunt necesare. Aceasta se va ameliora in cateva zile, daca urmati cateva metode traditionale. Bauturile caldute, mierea si inhalatiile sunt foarte indicate pentru ameliorarea durerilor de gat si guturaiului. Uneori sunt prescrise si antihistaminice. Iar in cazul in care laringita este provocata de refluxul gastro-esofagian, vor fi prescrise medicamente pentru reducerea acestuia.

Ceaiul de lamaie indulcit cu miere este un remediu naturist excelent pentru laringita. In cazul unei laringite provocate de o bacterie, sau in momentul in care aceasta este insotita si de bronsita, antibioticul este necesar. Mai este recomandat si cortizonul, utilizat de obicei sub forma de spray.

Cum evitam laringita

Uneori este chiar imposibil sa eviti aceasta afectiune, in special in randul fumatorilor. Un prim pas in evitarea laringitei este renuntatul la fumat. Fumul este foarte iritant. Sa nu credeti insa ca daca nu fumati nu sunteti predispusi laringitei. Fumatul pasiv este uneori mult mai daunator, in special pentru cei mici.

Asa ca evitati sa fumati in incaperi unde se afla si copii, sau evitati sa frecventati locuri in care se fumeaza foarte mult si nu exista un bun sistem de aerisire, cum este cazul anumitor baruri unde nu se respecta zona special amenajata pentru persoanele nefumatoare. Mergeti la un concert al formatiei preferate? Cu siguranta veti striga si veti scoate sunete inalte pentru a va sustine artistii preferati, insa este indicat sa va manifestati in alt fel, deoarece laringita va va da batai de cap cu siguranta in urmatoarele zile.

Profesorii si avocatii sunt printre persoanele cele mai expuse acestei afectiuni deoarece vorbesc foarte mult. Mai mult decat atat, profesorii pot fi alergici si la creta, laringita agravandu-se.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.