Tulburarile de vedere, o adevarata corvoada

0
135
Tulburarile de vedere, o adevarata corvoada

Nu exista nicio indoiala in afirmatia conform careia tulburarile de vedere pot reprezenta o adevarata problema pentru oricare dintre noi, mai ales atunci cand aceasta ne afecteaza modul de a lucra si, de cele mai multe ori, si stilul de viata.

Fie ca apar in adolescenta, fie dupa o varsta inaintata, tulburarile de vedere sunt, inainte de toate, piedici, cu care, ce-i drept, trebuie sa ne obisnuim si cu care, totodata, trebuie sa luptam, caci indiferent de varsta, vederea este, fara doar si poate, cea mai de pret. Iar cauzele medicale ale acestor tulburari de vedere pot fi pe cat de multe, pe atat de neinteles pentru unele persoane.

Printre acestea, amintim hipermetropia, astigmatismul, presbiopia si glaucomul. O alta cauza ar fi strabismul, care, de regula, creeaza si neplaceri persoanei in cauza, neplaceri psihice, cu atat mai mult cu cat respectiva persoana este copil. Si la fel ca-n cazul tuturor afectiunilor, strabismul, daca este detectat la timp, se poate trata, rezultatele fiind, in mare parte din situatii, mai mult decat satisfacatoare pentru pacient si, bineinteles, benefice pentru vederea acestuia.

Si statisticile sunt ingrijoratoare in ceea ce priveste strabismul, afectand aproximativ 5 % din copii, atat baieti cat si fete. De fapt, dupa spusele medicilor, strabismul afecteaza atat baietii, cat si fetele, neexistand nicio diferenta de severitate a afectiunii intre sexe. Ba mai mult decat atat, daca strabismul nu este detectat la timp, exista riscul ca persoana in cauza sa-si piarda acuitatea vizuala, in cele mai multe cazuri, la ochiul cel mai slab.

Imediat ce parintii observa ceva in neregula cu ochii micutilor, trebuie sa ceara ajutorul unui medic. Sa nu uitam, insa, ca atat timp cat strabismul este detectat la timp, exista nenumarate sanse de tratare, respectiv de amelioare a vederii. Si totusi, cand ne referim la strabism, trebuie sa facem cateva distinctii foarte importante, mai cu seama, trebuie sa diferentiem formele acestei afectiuni, dupa cum urmeaza: esotropia sau exotropia. De pilda, cand cel mic are ochii usor incrucisati, vorbim despre esotropie.

De mentionat este faptul ca, in pofida celor crezute, strabismul nu se poate vindeca de la sine, ba chiar, in unele cazuri, nu se vindeca, aparand complicatii, cu atat mai mult cu cat nu se descopera devreme, in vederea tratarii. Si, spre deosebire de strabism, de pilda, afectiune care este vizibila, ambliopia nu este. Putine sunt situatiile in care un copil isi va da seama ca are vederea oarecum slabita la un ochi.

Tulburarile de vedere

Si tocmai un examen al acuitatii vizuale ar rezolva aceasta dilema a parintilor, bineinteles, daca este cazul. Totodata, ca si-n cazul strabismului, ambliopia trebuie descoperita la timp, pentru a fi tratata corespunzator. De la strabism si amblipie, trecem la glaucom, care, fara doar si poate, este una dintre cele de temut afectiuni.

Citește și:  Greseli in make-up: castrarea frumusetii naturale

Tulburarile de vedere pot apare in liniste, fara sa existe vreun simptom care sa ne puna pe ganduri. Cu alte cuvinte, glaucomul, numit, de asemenea, si hotul tacut care fura vederea, nu se manifesta intr-atat de mult incat persoanele in cauza sa realizeze ca nu este ceva in ordine. Si cand isi dau seama, tulburarile de vedere deja au aparut. De retinut este ca riscul acestei afectiuni creste odata cu inaintarea in varsta, mai precis odata cu 10 ani de viata. Un alt studiu arata, de pilda, ca oamenii negrii sunt mai predispusi glaucomului.

Si nu trebuie sa uitam, totusi, faptul ca si eventualele leziuni pot afecta oamenii, cu atat mai mult cu cat acestia deja sufera de glaucom. Pe de alta parte, din nefericire, tot persoanele care au miopie sunt mai expuse riscului de a face glaucom, ba chiar, cercetatorii vorbesc de un procent cu adevarat ingrijorator, riscul fiind cu 60 % mai mare ca-n cazul persoanelor care nu au miopie.

Apoi, daca tulburarile de vedere sunt insotite de dureri de cap, de senzatia permanenta ca ochii ne sunt obositi, ori daca vedem obiectele din jurul nostru incetosate, invaluite intr-o ceata, este posibil sa suferim de presbiopie. Aceasta afectiune apare cu precadere in randul persoanelor de peste 40 de ani.

In acelasi timp, astigmatismul se manifesta altfel, mai cu seama, vederea ne este intr-atat de afectata incat anumite zone din campul nostru vizual apar distorsionate. De pilda, in ceea ce priveste aceasta afectiune, liniile drepte din imaginile pe care le vedem sunt la fel, si-anume distorsionate. Imediat ce observam astfel de tulburari de vedere, trebuie sa cerem ajutorul unui medic, cu atat mai mult cu cat suntem constienti de faptul ca riscurile se inmultesc odata cu trecerea timpului.

Pe de alta parte, hipermetropia, asa cum ne dam seama si din alcatuirea acestui termen de specialitate, se refera la acea afectiune care nu ne da diferite dificultati atunci cand vederea este atintita pe obiectele apropiate. Altfel spus, avem probleme in a distinge obiectele apropiate ochilor nostri, acestea, desi apropiate, parandu-ni-se a fi clare.

Totodata, pe langa aceste dificultati intalnite, vom mai avea si dureri de cap, ba chiar, si un disconfort ocular aproape permanent. Oricum, de indata ce observam aceste tulburari de vedere, este indicat sa apelam la ajutorul unui specialist, fara sa credem ca este ceva trecator— si chiar daca ar fi astfel, tulburarile de vedere, chiar daca apar rar, in timp se pot inmulti, prin urmare, vor aparea si complicatiile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.