Uleiul de in este realizat prin presarea la rece a semintelor de in. Prin aceasta tehnologie uleiul pastreaza proprietatile medicinale ale semintelor si este folosit foarte mult in scop medicinal, el ajuta in vindecarea multor boli si afectiuni, fiind unul din produsele importante pentru organism, indispensabile sanatatii.
Ce contine uleiul de in?
Acest ulei vegetal are o cantitate semnificativa de vitamine (A, E, K, F, complexul B), fibre, potasiu, proteine, acizi grasi polinesaturati Omega-3 si Omega-6. Comparativ cu alte uleiuri vegetale (de rapita, masline, soia, floarea-soarelui) care au acizi grasi Omega-6, doar la uleiul de in cantitatea de acizi grasi Omega-3 este semnificativa, suficient de mare astfel incat doar prin consumul unei mici cantitati din acest ulei se asigura necesarul de Omega-3 in organism.
Acesti acizi grasi polinesaturati sunt necesari functionarii normale a creierului si sistemului nervos. Uleiul de in contine lignani ce au substante antioxidante si extrogeni. Lignanii au rol important in prevenirea cancerului.
Care sunt proprietatile uleiului de in?
- Ajuta la normalizarea proceselor metabolice prin continutul de Omega-3 si Omega-6.
- Are efect bun asupra activitatii celulare.
- Este bun pentru normalizarea sistemului digestiv.
- Vindeca constipatia, gastrita, colita.
- Calmeaza si amelioreaza arsurile stomacale.
- Mentine sanatatea sistemului osos, amelioreaza durerile de artrita.
- Are efect antiparazitar, actioneaza impotriva viermilor intestinali.
- Substantele active din uleiul de seminte de in il fac sa aiba proprietati laxative.
- Scade riscul de a suferi de infarct miocardic.
- Ajuta la intarirea sistemului imunitar al organismului.
- Uleiul de in este absorbit cu usurinta de sistemul limfatic si are rolul de a neutraliza toxinele din ganglionii limfatici.
- La femeile insarcinate este indicat pentru ca ajuta la dezvoltarea creierului copilului.
- Este recomandat in calmarea simptomelor care apar in sindromul premenstrual, in reducerea durerilor menstruale.
- Amelioreaza starile proaste care apar la femeile aflate la menopauza.
- Previne si trateaza migrenele.
- Diminueaza crizele de astm bronsic.
- Stimuleaza sinteza colagenului in piele.
- Previne dezvoltarea starilor depresive.
- Previne dezvoltarea unor anumite forme de cancer, respectiv cel de colon si de san.
- Este un bun remediu pentru ficat, imbunatateste functia acestuia.
- La copii ajuta in dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a corpului.
- Uleiul de in previne bolile sistemului nervos, bolile de plamani si ale glandei tiroide.
- La barbati este un excelent tratament pentru potenta sexuala.
- Persoanele care folosesc acest ulei in alimentatie vor preveni bolile de rinichi si vezica urinara.
- Uleiul de in imbunatateste elasticitatea vaselor sanguine, scade vascozitatea sangelui si ajuta in reducerea colesterolului. Acest lucru este de ajutor celor care sufera de ateroscleroza, boli coronariene si hipertensiune arteriala.
- Vegetarienii folosesc uleiul de in ca un bun inlocuitor al uleiului de peste.
- Este indicat sa se ia o lingurita de ulei de in in fiecare zi, sau poate fi adaugat in salate si iaurturi. Trebuie tinut la frigider pentru a nu deveni ranced.
Uleiul de seminte de in cu lamaie
Se recomanda in tratamentul unor boli ca de exemplu: boli cardiovasculare, obezitate, ateroscleroza, diabet, boli care sunt asociate cu tulburarile metabolice. Se face tratament astfel: se ia zilnic cate o lingurita de ulei de in cu lamaie de 2 ori pe zi. Daca provoaca scaune moi (el fiind laxativ) este bine sa se reduca doza. In general organismul are nevoie de 4-5 zile pentru a se adapta la tratamentul cu ulei de in, apoi revine la normal.
Pentru ca are proprietati antibacteriene, de antiimbatranire prematura a organismului si o cantitate mare de vitamine este folosit la prepararea a numeroase produse cosmetice pentru par si piele. Este un bun hidratant pentru piele si recomandat mai ales persoanelor care au pielea uscata. Vindeca anumite afectiuni ale pielii (mai ales acneea) prin efectele antiinflamatorii, reduce ridurile mici si ofera pielii un aspect catifelat si stralucitor.
Persoanele cu maini uscate pot folosi uleiul de in pentru tratamentul pielii. Se maseaza pielea cu doar cateva picaturi de ulei de seminte de in timp de 20 minute. Efectul sau este mult mai bun decat al unei creme de maini.
Masca pentru fata
Se amesteca continutul unei capsule de vitamina E, o jumatate de lingurita ulei de seminte de in si un galbenus de ou. Se intinde pe fata in strat subtire si se sta timp de 30 minute, apoi se spala fata cu apa calduta. Acest tratament este indicat pentru tenul deteriorat si uscat.