Uleiul din salcie himalaiană (Gaultheria procumbens) – Proprietăți și aplicații terapeutice

0
762

Salcia himalaiană este de forma unui arbust târâtor foarte frumos, cu frunzișul verde-intens, care crește mai ales în pădurile de conifere, dar poate fi plantat în grădină în scop ornamental. Preferă solul cu un pH de 5,6-7,5 uneori chiar și nisipos, iubește lumina soarelui, dar se dezvoltă frumos și în zone cu penumbră. Este de origine din America de Nord și poate crește până la înălțimea de 15 cm. Are denumirea științifică Gaultheria procumbens și face parte din familia Ericaceae. Florile sunt mici, albe, au formă de clopoței. Frunzele sunt mici și ovale, au lățimea de 1-2 cm și lungimea de cel mult 5 cm. Florile acestui arbust dar și frunzele sale sunt frumos parfumate. Fructele sunt mici, rotunde, de culoare roșie, au diametrul de 6-9 mm și sunt comestibile. Salcia himalaiană este numită și rodia-pitică.

Gaultheria procumbens
Gaultheria procumbens

De la această plantă se folosesc frunzele, rădăcinile și tulpinile. Acestea au substanțe chimice active ca de exemplu: acid vanilic, acid cafeic, acid galic, acid p-cumaric, acid ferulic, salicilat de metil, tanin, ulei volatil. Vechii amerindieni utilizau această plantă pentru combaterea febrei.

Proprietățile uleiului din salcie himalaiană:

Uleiul din salcia himalaiană este distilat din frunze și utilizat mai ales în parfumerie ca aromatizant. Datorită conținutului mare de salicitat de metil (aproximativ 90%) el are efect antiinflamatoriu, asemănător cu aspirina. De asemenea, uleiul are efect analgezic, tonic, diuretic, stimulant și astringent.

Citește și:  Planta tractului urinar - Hortensia de padure (Hydrangea aborescens)

Planta este folosită în diverse aplicații, pentru calmarea durerilor reumatice, pentru ameliorarea simptomelor de artrită, împotriva balonărilor, durerilor de mușchi sau pentru calmarea colicilor. Frunzele se folosesc sub formă de infuzie și au efect foarte bun în calmarea inflamațiilor și durerilor.

Uleiul este folosit în medicina sportivă, el fiind un bun remediu pentru ameliorarea durerilor și contracțiilor musculare care apar din cauza efortului intens. De asemenea, este folosit de sportivi și înainte de efort, la încălzirea mușchilor și pregătirea acestora pentru exercițiul fizic.

Uleiul are proprietăți antiinflamatorii dar și exfoliante, ajută în tratamentul unor afecțiuni ale pielii cum sunt: eczeme, pete pigmentare, inflamații, aspect neuniform al tegumentului, piele îngroșată în zona călcâielor. Este folosit și în cosmetică, pentru exfolierea pielii, pentru tratamentul pielii picioarelor, a călcâielor, pentru regenerarea celulară, tonifierea epidermei. Proprietățile sale decongestionante, antiinflamatorii și analgezice il fac să fie apreciat ca remediu în cazuri de osteoartrită, reumatism, tulburări circulatorii, gută, poliartrite, artrite inflamatorii, artroză vertebrală, crampe musculare, tendinite, tuse, degajarea căilor respiratorii, inflamații dureroase, oboseală hepatică, cefalee, ateroscleroză, hipertensiune arterială, musculatură obosită și dureri ale sistemului osos și muscular.

Video – Planta  Gaultheria procumbens: 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.