Un medic specialist în boli infecțioase face recomandări pentru români, despre cum își pot proteja sănătatea

0
1973

Dr. Ion Alexie este medicul care l-a îngrijit pe Michael Jackson, din Las Vegas. S-a născut în Craiova și a urmat cariera în SUA, unde s-a stabilit pentru o perioadă îndelungată de timp. Află în cele ce urmează care sunt principalele aspecte cu privire la virusul COVID-19 și cum ne putem proteja de infecție, în opinia acestui medic.

Navigare rapidă în articol:

  1. Recomandări de la medicul Ion Alexie despre COVID-19
  2. A fi calm vs. A fi panicat

1. Recomandări de la medicul Ion Alexie despre COVID-19

„Virusul trăiește 2-3 zile pe suprafețe neviabile, respectiv pe mese, pe scaune, pe suprafețele unde cineva tușește, strănută și astfel el poate să fie contractat de alți oameni, care ating acele suprafețe, iar apoi ei duc mâinile la nas, la gură și se infectează. Prin tuse sau strănut virusul ajunge în aer și poate trăi timp de 2-3 ore. Oamenii de știință nu sunt siguri că acea cantitate care rămâne în aer este infectivă sau nu. Părerea mea este că sunt foarte multe virusuri în aer, astfel că omul se poate îmbolnăvi rapid”, spune medicul Ion Alexie.

Toți oamenii trebuie să aibă măști pentru a se proteja, dar mai ales cei din spitale care au grijă de pacienții infectați.

Află care sunt principalele boli care se transmit pe calea aerului. Le poți lua folosind mijlocele de transport în comun.

Dezinfectanți pentru COVID-19

Șervețelele dezinfectante nu sunt atât de bune ca gelul dezinfectant. Cele mai indicate sunt antisepticele pe bază de alcool în concentrație mare.

Un prim dezinfectant este alcoolul, în concentrație mai mare de 70%, care poate să omoare virusul. Alcoolul nu poate fi folosit o perioadă îndelungată de timp pentru că are efect distructiv asupra tegumentului. De aceea este indicat un gel pe bază de alcool.

Cel mai bun dezinfectant în prezent este hipocloritul – acela folosit și pentru înălbirea rufelor.

De asemenea, este recomandată apa oxigenată în concentrație de 1% care poate ucide virusul.

Coronavirusul se multiplică în faringe – Cum putem combate asta?

„Acest COVID-19 se multiplică foarte mult în faringe în cantități imense, de aceea pacientul infectat care vorbește sau strănută poate infecta foarte mulți oamenii din jur. Aceasta este cauza pentru care a scăpat de sub control. Toți oamenii de știință au crezut că dacă e un coronavirus se va comporta la fel ca SARS, nu-și dădeau seama că acesta va fi altfel.

Oamenii trebuie să-și clătească gura cu apă la fiecare 15 minute, să arunce apoi apa din gură, iar restul să înghită pentru că va ajunge în stomac unde este foarte mult acid clorhidric, care va distruge virusul și astfel el nu se mai modifică. În caz contrar, virusul se va multiplica foarte mult în nazofaringe și va ajunge la plămâni; consecințele sunt grave în astfel de cazuri, pentru că pacienții vor face pneumonie și riscul de deces este mai mare”, spune Dr. Ion Alexie.

Citește și:  Cum se manifesta prima saptamana de sarcina?!

2. A fi calm vs. A fi panicat

Aș vrea să vă întreb ceva? A fost vreodată în viață vreun moment când panica v-a ajutat cu ceva? Nu! Panica nu duce la nimic bun, este dincolo de sfera voastră cognitivă de influență. Trebuie să reușiți să depășiți starea de panică, sentimentele de emoție negativă. Nu ajută la nimic să fiți deprimați emoționali, stresați, irascibili, distrași din punct de vedere emoțional.

Panica vă face să reacționați excesiv emoțional, să vă restrângeți câmpul vizual, să nu mai gândiți normal, să acționați irațional.

Tot ce aveți de făcut este să luați lucrurile cu calm, să respectați măsurile de autoprotecție și să aveți grijă de sănătatea voastră și de a celor din jur. Pentru a vă calma trebuie să respirați lent, concentrându-vă pe respirație, să faceți exerciții la aer curat, să nu luați contact cu pielea altor oameni. Evitați să atingeți animalele.

Din păcate unii oameni au ajuns să fie foarte îngrijorați și astfel au ajuns să fie considerați ipohondrici sau isterici. Panica este creată de faptul că ei au înțeles faptul că acest COVID-19 nu este un virus ca oricare altul, nu este o infecție la fel ca gripa sau răceala. Este un virus necunoscut, la care oamenii vor fi mai reactivi comparativ cu gripa. Simptomele sunt virale, de tuse, febră și dureri în gât.

De aceea oamenii sunt îngrijorați. Și totuși ei trebuie să-și păstreze calmul și să fie precauți.

Măsuri de autoprotecție

Principalele măsuri de autoprotecție sunt:

  • Să nu mergeți în zone aglomerate
  • Să evitați pe cât posibil zonele cu metrou, mall-uri, zonele unde se mănâncă
  • Să mergeți la supermarket sau farmacii doar pentru cumpărături urgente
  • Să stați cel puțin 14 zile în casă
  • Să respectați normele de igienă (curățarea și dezinfectarea suprafețelor)
  • Nu uitați să vă spălați cu apă și săpun cât mai des
  • Să vă clătiți cât mai des gura cu apă
  • Să purtați măști de protecție când mergeți afară.

Aceste măsuri nu trebuie să sperie oamenii și nici să creeze panică. Ele trebuie să fie bine primite de oameni, cu calm, pentru că au rolul de a-i proteja. Oamenii trebuie să stea cât mai mult acasă. Activitatea trebuie redusă la minim, nu trebuie să fie aglomerație pe străzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.