Unde ne bronzam – la soare sau la solar

1
1200

Pentru a alege cat mai bine unde ne bronzam – la soare sau la solar – trebuie sa stim ce implica fiecare din aceste doua optiuni. In primul rand trebuie spus ca nu este nicio diferenta intre bronzul obtinut la soare si bronzul obtinut la solar.

Solarul are tuburile astfel realizate incat sa emita un procent mai mare de radiatii ultraviolete UVA si un procent mai mic de radiatii ultraviolete UVB. Aceasta este cauza datorita careia bronzul la solar se aseamana cu cel obtinut la soare.

Bronzarea la solar

In primul rand trebuie ales un solar potrivit dupa dorinta fiecaruia de a se bronza. Cu ajutorul solarului se poate obtine un bronz perfect, care sa reziste tot anul si care poate fi obtinut la soare doar dupa o expunere de cateva luni la radiatii ultraviolete. Expunerea la lampile de bronzare nu trebuie sa se faca cu superficialitate. Este necesar sa se respecte anumite criterii, foarte precise, care limiteaza foarte mult daunele ce pot fi cauzate de supraexpunerea la razele ultraviolete.

Radiatiile ultraviolete sunt de trei tipuri: UVA, UVB, UVC, insa bronzarea artificiala la solar presupune expunerea doar la lampi cu raze UVA, doar unele solare permit si emisia controlata de raze UVB.

In functie de utilizarea lor solarele au structuri si forme diferite. Sunt cunoscute doua categorii de solar – cu tuburi fluorescente de presiune scazuta si respectiv cu lampi luminescente de inalta presiune si de intensitate ridicata. Solarele pot fi de forma unor cabine, paturi sau lampi. Tuburile nu difera mult intre ele, dar au culori ce variaza, pot fi roz, verzi sau albastre. Tuburile pentru fata sau piept sunt mai rar de inalta calitate, de aceea sunt mai putin recomandate. Solarele de tip cabina nu implica puncte de contact cu corpul, de aceea sunt mai igienice si favorizeaza distribuirea razelor mai uniform pe suprafata corpului.

Prin bronzarea la solar sunt ameliorate anumite leziuni produse de psioriazis si acnee, de asemenea efectul bronzarii la solar se spune ca este relaxant prin eliberarea de endorfine. Bronzul este obtinut repede in cateva sedinte, este uniform, ajuta la cresterea rezistentei organismului si ii da energie. Inainte de expunerea la solar corpul trebuie curatat foarte bine de machiaj si diferite produse cosmetice.

Alunitele de pe corp este bine sa fie acoperite cu un plasture. Se poate folosi o crema accelerator care sa hidrateze pielea si sa grabeasca bronzarea. Nu trebuie folosite creme de protectie solara, decat in zonele de pe piele unde nu se doreste bronzarea. La solar nu se intra cu accesorii sau bijuterii pe corp, se poarta ochelari speciali de protectie dar in acelasi timp se tin si ochii inchisi. In interior trebuie schimbata din cand in cand pozitia corpului, astfel incat sa se evite inrosirea pielii prin sprijinirea pe placa acrilica.

Citește și:  Accesoriile în păr oferă un nou look părului tău - Vezi cele mai trendy modele din 2015!

Persoanele care au anumite boli, foarte multe alunite pe corp, un istoric de cancer, femeile cu sarcina sau la menstruatie nu trebuie sa se expuna la razele din solar, sau trebuie sa consulte un medic inainte de a face acest lucru. De asemenea bronzarea la solar nu este indicata persoanelor care au suferit interventii chirurgicale in urma cu cateva saptamani, sau care urmeaza un tratament cu medicamente sensibile la lumina – antibiotice, antidepresive, anticonceptionale, de hipertensiune si altele. Dupa o sedinta la solar nu este indicat sa se mearga la plaja in aceeasi zi, dar este bine sa se hidrateze foarte bine pielea, in profunzime.

Bronzarea la solar are si dezavantaje. Razele UV pot deshidrata pielea daca se depaseste timpul normal de expunere, sau pot produce arsuri solare. Daca nu se poarta ochelari de protectie razele ultraviolete penetreaza ploapele si pot produce afectiuni oculare foarte dureroase. Bronzarea la solar poate imbatrani mai rapid pielea, poate slabi sistemul imunitar si provoca chiar cancer de piele.

bronz la soare

Bronzarea la soare

Soarele poate fi un prieten pentru noi daca folosim cu intelepciune beneficiile sale. Bronzarea este benefica pentru sanatatea noastra, iar un bronz frumos auriu ne ofera un plus de farmec. Se pare ca soarele este necrutator cu persoanele care stau nemiscate pe plaja si putin ingaduitor cu oamenii care sunt in miscare, se plimba pe nisip sau in apa.

Deci pentru a obtine o bronzare uniforma si frumoasa este importanta miscarea pe plaja si nu trebuie sa se stea intins pe nisip. Capul trebuie protejat cu o palarie, cu o sapca sau cu o esarfa. Este obligatoriu sa se poarte ochelari de soare cu filtre ultraviolete, nu din aceia care se vand la standurile de pe strada. Pentru piele se foloseste o crema cu factor de protectie corespunzator tipului de piele si intensitatii radiatiilor.

Pentru a se obtine un bronz frumos si pentru a se mentine pielea sanatoasa este obligatoriu sa se respecte cateva conditii:

  • Trebuie sa se evite expunerea la soare intre orele 11-16 deoarece atunci radiatiile solare sunt foarte puternice, ele pot provoca arsuri solare si pot declansa chiar un accident cerebral.
  • Cu cateva zile inainte de a merge la plaja nu trebuie sa se foloseasca creme ce contin vitamina A si C, care pot provoca alergii si pete pe piele sub influenta soarelui.
  • In prima zi este bine ca expunerea la soare sa fie doar de 15 minute.
  • Inainte de a merge la plaja nu este bine sa se foloseasca produsele cosmetice pe baza de alcool deoarece ele pot provoca iritatii in timpul expunerii la radiatiile solare.
  • Nu trebuie folosite parfumuri, deodorante sau alte produse de machiaj – ele pot provoca pete pe piele.

Vara cand temperaturile sunt ridicate trebuie acordata o atentie deosebita hidratarii organismului – sa se bea multe lichide, sa se consume multe legume si fructe proaspete

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.