Expunerea la soare în sezonul cald trebuie să se facă până în ora 10 și după ora 16. Când vremea este frumoasă, oamenii se bucură de soare, de o plimbare în parc, de plajă și înot la ștrand, la piscină sau la mare. Băile de soare sunt plăcute dar atunci când se fac la ore nepotrivite, când radiațiile ultraviolete UV sunt puternice, pot deveni periculoase.
Fiecare om a suferit măcar o singură dată în viață de insolație sau de arsuri solare pe piele. Acest lucru uneori poate nu este atât de grav, dar cu siguranță faptul că soarele poate crește riscul de cancer de piele este alarmant. Află în acest articol când este potrivită expunerea la soare și cum trebuie să ne protejăm împotriva radiațiilor ultraviolete puternice.
Navigare rapidă în articol:
- Când este bine să te expui la soare?
- Cum se aleg cremele de protecție solară pentru piele?
- Cum ne protejăm ochii pe timpul verii?
- Cum ne protejăm părul de soare?
- De ce este bine să consumăm mai multă apă?
Când este bine să te expui la soare?
Expunerea la soare la ore nepotrivite, când radiațiile ultraviolete sunt puternice, este motivul invocat de medici pentru cancerul de piele. Din păcate numărul de cancere de piele s-a dublat în ultimii ani.
Expunerea la soare este nocivă între orele 11-16. Este important să ne ferim de arsurile solare, de radiațiile ultraviolete puternice. În perioada de vară, expunerea la soare:
- Se face dimineața, până în ora 10.
- Se face după-amiaza, abia după ora 16 sau chiar 17.
- Pe parcursul zilei, atunci când soarele este puternic, nu se stă mai mult 10 minute la soare. Acesta este timpul necesar absorbției vitaminei D.
- Pielea trebuie protejată cu creme de protecție solară, indiferent de ora când se face expunerea la soare.
- Hainele nu ne protejează mereu de soare.
- Vara, alimentația bogată în vitamine este utilă pentru a ne păstra sănătatea pielii.
- Plimbările în jurul orei prânzului trebuie evitate, pentru că atunci soarele arde cel mai tare.
Cum se aleg cremele de protecție solară pentru piele?
Vara nu trebuie să uităm să ne protejăm de radiațiile ultraviolete intense ale soarelui. Lumina soarelui este vitală pentru noi toți, ne oferă o stare de bine, un plus de energie. Totuși nu trebuie uitat faptul că trebuie să ne protejăm de expunerea la soare când radiațiile sunt intense, să nu ajungem să suferim de insolație și arsuri la nivelul pielii.
De fiecare dată când expunerea la soare se face la amiază și apar arsuri solare, crește riscul de apariție a cancerului de piele. Persoanele care au pielea sensibilă, care au alunițe pe piele și suferă frecvent de arsuri solare, pot fi în pericol din acest punct de vedere, au un risc mai amre de cancer de piele.
Radiațiile ultraviolete pot fi periculoase pentru piele
În timpul verii radiațiile ultraviolete sunt intense și pot fi periculoase pentru piele. Ele sunt invizibile, deci nu se pot vedea cu ochiul liber și ne pot afecta țesutul cutanat chiar și atunci când cerul nu este senin și credem că astfel razele nu vin direct asupra pielii. La orele prânzului nu se stă la soare pentru că aceste raze pot afecta pielea, iar uneori acest lucru va fi observat când este deja prea târziu.
Tipuri de raze ultraviolete:
- UVA – Acestea pot afecta direct pielea, pătrund în straturile profunde ale pielii. Radiațiile UVA sunt cele mai periculoase, pot duce la îmbătrânirea pielii, pierderea elasticității pielii, formarea ridurilor și dezvoltarea cancerului de piele.
- UVB – Acestea sunt mai scurte dar la fel de periculoase pentru piele ca razele UVA, dar nu acționează în straturile porfunde ale pielii.
- UVC – Acestea sunt absorbite în straturile superioare de aer, din atmosfera Pământului.
În special persoanele cu pielea sensibilă trebuie să se protejeze de radiațiile ultraviolete, cu produse care au factor SPF ridicat 30-50. Ele au în general pielea mai fină, uscată, deshidratată. Sunt predispuse la alergii și arsuri din cauza soarelui, se înroșesc repede dacă stau la plajă. Datorită radiațiilor ultraviolete intense pot suferi de simptome foarte neplăcute: iritații, mâncărimi, senzație de usturime, arsuri, prurit, exfolierea pielii.
Cum se folosesc cremele de protecție solară?
Cremele de protecție solară se aleg în funcție de fototipul pielii, acesta arată capacitatea ei de a se bronza prin expunere la soare. Factorul de protecție SPF indică capacitatea produsului respectiv de a opri radiațiile solare și astfel de a preveni arsurile la nivelul pielii. Acest factor arată timpul de protecție, până când pielea se înroșește, deci protecția trebuie refăcută după acest timp. De exemplu:
- Dacă factorul de protecție SPF al cremei este 15, iar pielea se înroșește după 20 minute de expunere la soare neprotejată (ca în cazul persoanelor cu fototip I), timpul de protecție împotriva razelor solare va fi de 15 x 20 minute, deci de aproximativ 300 minute, echivalentul de 5 ore. Deci astfel de persoane care au fototipul I și folosesc creme cu SPF 15 pot sta de 15 ori mai mult decât timpul până când pielea se înroșește fără protecție (20 minute).
- Dacă factorul de protecție SPF este 15, iar pielea se înroșește după 30 minute de expunere la soare neprotejată (ca la persoanele cu fototip II), timpul de protecție împotriva razelor solare va fi de 15 x 30 minute, deci de aproximativ 450 minute, echivalentul a 7,5 ore.
Care sunt fototipurile pielii?
Sunt 5 fototipuri și anume:
- Fototipul I – Persoanele au pielea foarte albă, au multe alunițe și pistrui. Acestea nu se bronzează și dacă se expun la soare se pot înroși după 20 de minute și se pot arde foarte ușor. În general astfel de persoane au firele de păr deschise la culoare (sunt blonde sau roșcate) și au ochii albaștri. Se recomandă creme de protecție solară cu factor SPF 50.
- Fototipul II – Persoanele au pielea albă, se bronzează puțin la soare. Astfel de persoane sunt blonde sau șatene, au ochii albaștri, verzi, căprui. Pielea este sensibilă și se arde sub acțiunea razelor ultraviolete intense. Indicat ar fi să se folosească produse de protecție solară cu factor SPF 50.
- Fototipul III – Persoanele au pielea normală, cu o nuanță măslinie, se bronzează ușor. Când radiațiile solare sunt puternice, pielea se înroșește după 40 minute și se arde dacă nu este protejată. Se recomandă protejarea pielii cu creme sau loțiuni de plajă cu protecție solară cu factor SPF 30.
- Fototipul IV – Persoanele au părul castaniu, șaten, ochii căprui sau negri, iar pielea măslinie. Dacă pielea nu este protejată împotriva soarelui, se înroșește după 60 minute. Ele trebuie să folosească produse cu factor de protecție SPF 30.
- Fototipul V – Persoanele au pielea închisă, cu pigmentul maroniu, caracteristic celor de origine afro-americană. În acest caz părul este negru, iar ochii sunt și ei de culoare închisă. Acestea au avantajul de a se bronza rapid, frumos, dacă stau la plajă. În acest caz pentru protecția pielii se pot folosi produse cu factor SPF 15-25.
Riscurile expunerii la soare pentru fiecare fototip de piele
Acestea sunt diferite, pentru fiecare tip de piele:
- Pentru fototipul I apare riscul de melanom, cancer cutanat, fotoîmbătrânirea pielii.
- Pentru fototipul II există riscul de a suferi de arsuri, eritem, descuamarea pielii.
- Pentru fototipul III și IV există riscul de arsuri și afecțiuni ale pielii din cauza radiațiilor ultraviolete puternice.
- În cazul fototipului V nu există riscul de arsuri solare, dar pielea trebuie totuși protejată de soare.
Arsuri solare – Simptome
După cum se știe soarele îmbătrânește pielea dacă se stă la plajă la orele prânzului dar provoacă și arsuri solare. Primele semne ale arsurilor solare nu apar imediat, ele sunt vizibile abia după 6 ore după ce s-a stat la plajă.
Simptomele arsurilor solare sunt:
- Dacă pe piele apare o roșeață ușoară, acesta este un semn clar al faptului că pielea a suferit deja de arsuri solare de gradul unu. În acest caz se aplică tratamente pentru pielea înroșită de soare.
- Atunci când pe piele apare senzația de mâncărime nu este bine, pentru că acest lucru arată că pielea nu a fost protejată cum trebuie împotriva razelor ultraviolete intense.
- Dacă pe piele apar umflături, senzație de durere și beșicuțe, înseamnă că s-a produs deja o arsură de gradul doi.
Cum ne protejăm ochii pe timpul verii?
Căldura și radiațiile solare ne pot afecta ochii sensibili. Este suficient să te uiți câteva secunde la soare și riscul ca razele intense să-ți afecteze retina este mare. Experții recomandă oamenilor să poarte ochelari de soare pentru o protecție optimă a ochilor pe timpul verii. În sezonul cald, atât pielea cât și ochii pot suferi din cauza razelor intense ale soarelui. Pupila ochilor se contractă din cauza luminii puternice a soarelui.
Cum alegem ochelarii de soare? Sfaturi utile:
- Ochelarii de soare trebuie să fie de calitate, să protejeze ochii împotriva razelor soarelui până la sprâncene și chiar până la tâmple.
- Lentilele colorate trebuie să permită o vizibilitate optimă (necesară mai ales atunci când se conduce mașina).
- Ochelarii trebuie să aibă marcaje CE, marcaje de tipul filtru UV 100% sau UV 400, care arată faptul că asigură o bună protecție a ochilor împotriva soarelui. Contează numărul de filtru solar 0-4, dar și numele producătorului. Tipul de filtru solar poate fi de mai multe feluri: fotocromatic, degrade, polarizant și normal.
Dacă ochelarii de soare sunt ieftini, de calitate îndoielnică și nu au marcajul CE sau al filtrului UV 100% este posibil să nu protejeze retina de soare. Cei care simt un disconfort la ochi, din cauza faptului că merg prin soare, este posibil ca razele ultraviolete intense să le fi pătruns în ochi, ele sunt cauza acestor probleme oculare. Dacă au purtat ochelari de soare și au senzația de ochi uscat, este posibil ca aceștia să fi fost de proastă calitate.
Sfaturi pentru ochi sănătoși în timpul verii
Iată câteva sfaturi utile recomandate de specialiști pentru a ne proteja și menține sănătatea ochilor:
- Alimentația în timpul verii trebuie să conțină legume verzi deoarece acestea au luteină – substanță care susține metabolismul ochilor și protejează vederea.
- Pe cât posibil, trebuie să renunțăm la conservanți și la produsele care au substanțe care ne afectează sănătatea (aditivi, coloranți sintetici, E-uri). Chiar și unele produse pentru ochi, cum sunt picăturile pentru tratamentul conjunctivitei pot avea conservanți. Deci trebuie să citim prospectele, etichetele produselor cu mare atenție și să le alegem pe acelea fără conservanți.
- Femeile care simt că au senzația de nisip în ochi, trebuie să folosească picături pentru ochi, lacrimi artificiale care umezesc ochii. De asemenea ele trebuie să aplice creme spreciale de ochi pe pleoape.
- Ochii trebuie protejați și de aerul condiționat, mai ales în timpul călătoriilor foarte lungi, cu mașina, trenul sau avionul. Curenții de aer care acționează în mod constant asupra ochilor pot afecta sănătatea acestora, producând uscarea peliculei de lacrimi de pe suprafața lor, care are rol de protecție și hidratare. În acest caz se recomandă picărurile de ochi pentru a asigura o bună hidratare a ochilor.
- La piscină ochii trebuie feriți de apă, cu ochelari speciali de înot, deoarece aceasta poate conține clor. Din păcate, când expunerea la soare este mare, mulți oameni se plâng de simptome la ochi din cauza apei de la piscină. Apa care a fost tratată cu clor poate irita conjunctiva ochilor și produce inflamații, roșeață, mâncărime și senzație de arsură.
Cum ne protejăm părul de soare?
Majoritatea femeilor se gândesc la protejarea pielii de soare. Dar părul nu este și el afectat de soare? Cu siguranță și părul are de suferit din cauza radiațiilor puternice ale soarelui.
Nu plecați niciodată de acasă vara, când radiațiile ultraviolete sunt intense, dacă nu ați folosit un produs de protecție solară pentru păr. Din cauza soarelui structura firului de păr se poate deteriora mai ales dacă contribuie și alți factori cum sunt: apa sărată, vântul, clorul din apa din piscină.
Un păr deteriorat din cauza soarelui se prezintă astfel:
- Are aspectul de păr aspru, uscat sau de păr casant.
- Arată ca un păr care se rupe ușor.
- Va arăta decolorat, cu zone arse.
Cum ne îngrijim părul vara?
Când vine vorba de a ne plimba prin soare trebuie să ținem cont de anumite reguli de frumusețe specifice în timpul verii. Pielea și părul pot fi afectate de radiațiile puternice, pentru că sunt cele mai expuse la acestea.
De asemenea buzele pot suferi din cauza soarelui dacă nu sunt îngrijite adecvat. Pentru ele, când expunerea la soare este mare, se recomandă balsamul de buze care trebuie să aibă factor de protecție mare. Se pot folosi și rujurile hidratante, dar nu acelea mate. Cele mai bune sunt glossurile, rujurile grase sau lucioase.
Îngrijirea părului pe timpul verii se face astfel:
- Se folosesc produse pentru păr care au filtre împotriva razelor ultraviolete UVA și UVB.
- Produsele trebuie să conțină nutrienți și ingrediente benefice pentru păr, care să hrănească și să prevină deteriorarea podoabei capilare.
- Părul trebuie protejat de apa din piscină atunci când se înoată pentru că aceasta este clorinată și poate afecta permanent culoarea părului. O soluție ar fi udarea părului cu apă potabilă sau folosirea unor produse de păr speciale, înainte de a înota în piscină, astfel părul va absorbi mai puțin clor sau apă sărată.
- Evitarea vopsirii părului vara pentru că astfel acesta va deveni mai sensibil și va fi afectat mai ușor de soare. Femeile care totuși doresc să se vopseasă trebuie să folosească produse de calitate înaltă, care nu deteriorează părul.
- Vara trebuie să folosim un balsam de calitate care să prevină uscarea și decolorarea părului din cauza razelor UV, mai ales când expunerea la soare este mare.
- Există produse sub formă de spray pentru protecția părului care se pot aplica și pe plajă, când se stă la soare.
- Părul trebuie ferit de soare cu pălării cu boruri largi, turbane, șepci, eșarfe. Cele mai indicate pentru femei sunt pălăriile pentru că sunt elegante și în trend.
De ce este bine să consumăm mai multă apă?
Apa este vitală pentru organism și trebuie consumată în cantitate mare vara, pentru că riscul de deshidratare este mai ridicat. Vara, temperaturile cresc iar organismul transpiră mai mult, deci are nevoie de lichide.
Cu siguranță este recomandat să se bea suficientă apă tot timpul, indiferent de sezon. Vara însă cerințele de lichide pentru organism sunt mai mari, mai ales dacă expunerea la soare este mare. Acum organismul produce transpirația pentru a normaliza temperatura corpului. Prin urmare, noi trebuie să compensăm pierderea de lichide și deci să bem mai multă apă. În plus, apa conține minerale care sunt importante pentru sănătatea organismului.
De ce nu este bine să bem mereu apa fiartă și răcită? Prin fierbere apa pierde informații biologice valoroase și deci structura sa este schimbată. Este adevărat că apa pe care o bem și care provine de la robinet poate avea anumite substanțe, din care o parte pot fi nocive pentru organism. Prin fierbere acestea sunt înlăturate, dar în același timp se elimină și forma activă de oxigen care este importantă pentru sănătatea organismului.
Apa minerală carbogazoasă nu îngrașă, deși unii cred acest lucru! Mulți oameni consumă zilnic apă minerală carbogazoasă. Unii folosesc această apă chiar și pentru gătit.
Zilnic trebuie să bem o cantitate suficientă de apă deoarece aceasta oferă următoarele avantaje organismului:
- Apa ne menține temperatura corpului constantă.
- Apa ajută la detoxifierea organismului.
- Specialiștii spun că în organism, apa menține sănătatea tuturor organelor. Sângele este format din 90% apă, iar în rest din elemente figurate. Țesutul creierului este alcătuit din 85% apă.
- Apa ne dă putere, energie, ne scapă de stres.
- Apa transportă nutrienții la celule.
- Apa hidratează celulele, îmbunătățește circulația sângelui și frumusețea pielii.
- Apa ajută digestia, reduce crampele musculare, lubrifiază articulațiile.
Dacă vreți să vă păstrați sănătatea, beți suficientă apă! Evitați setea în timpul verii!