Vegetatii adenoide – Simptome, cauze si tratament

1
2165

Specialistii numesc asemenea vegetatii adenoide de fapt amigdalele faringiene care sunt alcatuite din tesutul limfatic din gatlej, ce se gasesc in zona dintre palat si peretele din spate a rinofaringelui. In primii ani de viata la copii poate sa apara hipertrofia adenoida care reprezinta o inflamatie sau crestere in volum a tesutului adenoid, cauzata de infectiile transmise prin intermediul cailor respiratorii.

Aceasta boala este frecventa in perioada de crestere, la varsta de 3-14 ani, dar mai ales la 7 ani. Cresterea in volum a amigdalelor nazofaringiene poarta numele de polipi si de regula se manifesta prin mucus in nas si dificultati de respiratie.

Polipii pot fi clasificatii in:

  • Polipi de gradul 1 cand insuficienta respiratorie apare numai in timpul somnului, copilul respira liber, doar cand sta in pozitie orizontala respira mai greu deoarece creste volumul vegetatiilor adenoide.
  • Polipi de gradul 2 cand apar dificultati respiratorii si ziua si noaptea, in timpul somnului copilul sforaie, iar ziua respira pe gura.
  • Polipi de gradul 3 cand tesutul limfoid blocheaza aproape de tot fluxul de aer si respiratia pe nas este aproape imposibil sa se realizeze, copilul respira pe gura. In cazurile in care o persoana dezvolta vegetatii adenoide de gradul 3 trebuie sa inceapa un tratament medical de urgenta.

Tesutul limfoid din cavitatea nazala are un rol de protectie a organismului pentru ca sprijina sistemul imunitar. Daca vegetatiile adenoide au crescut mult in volum arata ca au devenit un focar de virusi, ciuperci si bacterii. Respiratia pe gura poate duce la anumite complicatii ca de exemplu: laringita, amigdalita cronica, angina pectorala, pneumonie, bronsita, umflarea membranei mucoase a nasului, boli la nivelul urechii mijlocii.

Cauzele aparitiei acestor vegetatii adenoide sunt: scarlatina, tusea convulsiva, rujeola, gripa, in general bolile infectioase. Unii considera vegetatiile adenoide ca reprezentand o malformatie congenitala insa specialistii au demonstrat ca ele sunt cauzate de boli infectioase.

In medicina tibetana boala este asociata cu un dezechilibru al sistemului responsabil de metabolismul de baza, de functia suprafetei mucoaselor si organelor. Deci acest sistem are un rol important asupra sistemului imunitar al organismului. Dezechilibrul acestui sistem apare datorita alimentatiei necorespunzatoare, sau unor agenti externi (virusi, bacterii) care duc la inflamarea cailor respiratorii.

Simptomele in cazuri de vegetatii adenoide

Cele mai importante simptome care apar la copiii ce sufera de aceasta boala sunt: problemele respiratorii prin nas, secretia nazala, durerile de cap, starile de oboseala din cauza tulburarilor de somn, starile de letargie, dificultatile de invatare si pierderile de memorie datorita tulburarilor neurologice.

Citește și:  Cancer cutanat - o boala necrutatoare

Respiratia dificila duce la lipsa de oxigen la nivelul organelor interne dar si de la nivelul creierului si deci la stoparea activitatii mentale. Astfel se ajunge la scaderea memoriei, a capacitatii de concentrare, invatare si a performantelor copilului.

Deoarece vegetatiile adenoide se inflameaza duc la obstructionarea orificiului posterior nazal si impiedica secretiile nazale sa treaca spre gat. Acestea raman in interiorul nasului sau in sinusurile paranazale si astfel apare sinuzita. In cazuri mai grave apar simptome de guturai, secretie cu mucus nazal, tuse, dureri de cap si febra, ceea ce indica sindromul sinusal bronhial.

Boala poate duce la aparitia otitei medii deoarece inflamatiile vegetatiilor adenoide pot obstructiona si iesirea trompei lui Eustachio si astfel nu se mai face ventilarea timpanului, iar prin gat se transmite infectia la nivelul acesteia.

Copilul va prezenta in timp un aspect neobisnuit al fetei numit facies adenoidea pentru ca este nevoit sa respire mai mult pe gura. Va avea buza de sus mai in fata, dintii putin inclinati inauntru, gura intredeschisa si fata putin alungita. Pentru a se dezvolta normal trebuie redusa obstructia nazala si corectata hipertrofia adenoida.

Vegetatiile adenoide au rol in articularea cuvintelor si sunetelor, daca ele sunt inflamate cu siguranta trecerea aerului prin gatlej este ingreunata in timp ce se emit sunetele si astfel timbrul vocii este modificat. Este afectat si simtul mirosului pentru ca aerul trece mai greu prin nas, copilul respira pe gura.

Apneea apare in timpul somnului deoarece copilul sforaie din cauza obstructionarii cailor nazale de vegetatiile adenoide inflamate.

Metode de tratament pentru vegetatii adenoide

Lipsa de tratament duce la aparitia complicatiilor: polipi cronici, pneumonie, bronsita, otita medie sau infectia urechii medii, blefarita, conjuctivita.

Cel mai sigur tratament este cel chirurgical numit adenoidectomia. Prin el se inlatura vegetatiile adenoide in cazul in care pacientul sufera de apnee nocturna, otita, sindrom sinusal bronhial.

Tratamentul pe baza de medicamente este si el eficient in anumite cazuri. Se folosesc spray-uri nazale pe baza de beclometazon dipropinat pentru scaderea obstructiei nazale si eliminarea altor simptome.

In medicina tibetana se foloseste un tratament pe baza de plante care permite restabilirea respiratiei nazale, vindecarea racelii, imbunatatirea imunitatii copilului, normalizarea proceselor metabolice si a suprafetelor mucoaselor, cresterea energiei si a rezistentei organismului. Prin tratament polipii se trateaza, are loc o recuperare a organsimului copilului, consolidare a sistemului sau imunitar, crestere rezistentei in fata factorilor externi negativi.

1 COMENTARIU

  1. Care ar fi tratamentele naturale pentru refacerea respiratiei nazale? De obicei incerc sa tratez natural racelile, gatul, nasul. Folosesc des sare de mare pentru nas, iar pentru gat siropul Prospan, si amestecul de lapte cald, miere , unt, ceaiurile de ceapa si patlagina. Va rog sa scriti daca stiti aceste tratamente naturiste, nu vreau sa ajung pe masa de operatie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.