Toamna este perioada alergiilor majore. De ce? Climatul contribuie la răspândirea particulelor de polen în aer. Diferența de temperatură dintre zi și noapte favorizează acest lucru (temperaturile de noapte fiind mai scăzute în jur de 10 grade Celsius, iar cele diurne de cel mult 18-20 grade Celsius).
Toamna este sezonul în care numeroase specii de ierburi înfloresc, iar polenul acestora este purtat de vânt în aer. Pelinul urzica, ambrozia, talpa gâștei sunt doar o parte din plantele care prin polenul lor pot declanșa reacții alergice la oameni. În funcție de polenul la care fiecare individ este alergic, febra fânului se poate manifesta la acesta, în astfel de momente. Cele mai frecvente simptome care pot să apară sunt cele nazale, de strănut repetat, mâncărime la nas, inflamația mucoasei nazale, scurgere nazală, lăcrimare excesivă, dificultăți respiratorii datorită secrețiilor nazale purulente.
Pentru combaterea alergiilor de toamnă se recomandă căteva remedii homeopatice și naturiste
Sabadilla este un produs homeopatic recomandat în cazuri de simptome ale alergiilor de toamnă cum sunt: secreții nazale, lăcrimare excesivă la ochi, uscăciune în gât. Un alt remediu homeopat pentru astfel de simptome este Wyethia.
Pentru calmarea congestiei nazale se folosește uleiul de eucalipt. Se pun câteva picături în apă simplă foarte caldă și se fac înhalații cu aburi. Inhalarea aburilor ajută la deblocarea sinusurilor, deschiderea căilor respiratorii, eliminarea mucusului și ușurarea respirației. Acest tratament grăbește vindecarea.
Turmericul este folosit pentru reducerea congestiei nazale. Lucerna sub formă de lichid ajută la consolidarea imunității. Aceasta are vitamina K și clorofilă. Se pune o linguriță de lucernă la un pahar de apă. Tratamennetul se face de 2 ori pe zi.
Sucul de noni este foarte sănătos pentru organism și ajută în tratamentul simptomelor febrei fânului. Noni este un fruct al arborelui Marinda citrifolia din Polinezia, care are 18 aminoacizi, magneziu, potasiu, fier, sodiu, seronină și alte substanțe active care sunt necesare menținerii sănătății. Acest suc previne 70% din bolile frecvent întâlnite la oameni, printre care și alergiile de orice fel.
Pentru tratamentul reacțiilor alergice severe sunt recomandate următoarele plante medicinale: lumânărica, coaja de cireș sălbatic, ungurașul. Acestea se fierb în apă simplă, apoi se fac inhalații cu aburi. Se pot folosi și în băi calde (se prepară cantități mai mari de înfuzii sau ceaiuri concentrate și se pun în apa caldă de baie).
Hreanul este recomandat pentru tratamentul febrei fânului deoarece are acțiune de calmare a congestiei nazale și de desfundare a nasului. Pliculețele de ceai negru infuzate și răcite ajută la ameliorarea mâncărimilor de la ochi. Acestea se aplică direct pe pleoape și se lasă să acționeze timp de 10 minute.
Feliile de castravete sunt un bun remediu pentru simptomele de alergii oculare. Se aplică pe pleoape, au efect răcoritor, calmant, de ameliorare a inflamațiilor, mâncărimilor și iritațiilor pielii. Alimentația trebuie să fie bogată în fibre, minerale și vitamine, de aceea trebuie servite fructe și legume, alune, semințe crude și cereale. Toate ajută la consolidarea sistemului imunitar al organismului.
În caz de astfel de alergii de toamnă este important să se evite fumul de țigară deoarece acesta poate irita ochii, mucoasele nasului, plămânii și astfel promovează producția de mucus. Iaurtul și produsele fermentate trebuie să facă parte din dieta zilnică. Cafeaua, ciocolata, alcoolul, prăjiturile trebuie eliminate din alimentație.