Stiati ca vinul rosu este bun pentru inima, daca este consumat in cantitate mica? Acest lucru il spun cercetatorii care au studiat efectele vinului rosu asupra sanatatii. Se pare ca atentia lor a fost atrasa de locuitorii care traiesc in sudul Frantei si care au obiceiul sa serveasca zilnic la masa vin rosu, acestia au un risc scazut de a suferi de boli cardiovasculare.
Dupa cum se stie inima trebuie protejata, de aceea trebuie sa incepi ziua cu calm, sa nu iti soliciti corpul foarte tare iar daca nu ai incotro sa faci pauze scurte, dar cat mai dese. Bolile cardiovasculare se datoreaza: hipertensiunii arteriale, obezitatii, colesterolului ridicat si fumatului.
Care sunt avantajele consumului moderat de vin rosu
Vinul rosu contine fenoli, mai bine spus acizi fenolici, resveratrol si catechine care reduc acumularea de trombocite si astfel scad riscul de formare a cheagurilor de sange.
De asemenea vinul rosu are un puternic efect antioxidant, mai mare decat vinul alb. Acest lucru a fost explicat de cercetatori prin faptul ca are in compozitie o concentratie ridicata de antociani ce provin din strugurii rosii.
Consumul in cantitate mica de vin rosu scade riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.
Vinul rosu creste colesterolul ,,bun” din sange si scade concentratia de fibrinogen care provoaca coagularea sangelui, deci este recomandat pentru prevenirea trombozei.
Cantitatea de alcool recomandata pe zi este de 10-40 g/ zi. O cantitate de 200 ml vin rosu (cam cat un pahar) are 20 g alcool. Daca se respecta aceasta doza se obtin beneficiile prezentate mai sus.
Daca se depaseste doza, si se consuma mai mult de 600 ml alcool pe zi (deci mai mult de 3 pahare) nu este deloc bine, deoarece se creste riscul de atac de cord.
Persoanele in varsta trebuie sa reduca consumul de alcool, la ele un singur pahar de vin rosu pe zi este mai mult decat suficient, mai ales ca riscul de a suferi de boli cardiovasculare este mai ridicat.
La persoanele mai tinere, daca se exagereaza cu consumul de vin rosu se ajunge la hipertensiune arteriala sau in cazuri mai grave la accident vascular.
Consumul de vin rosu nu este recomandat pentru:
- Persoanele care sufera de boli de ficat. Consumul exagerat de vin rosu duce la deteriorarea ficatului.
- La persoanele care beau mult alcool, sunt afectate negativ absorbtia si metabolismul substantelor nutritive in corp.
- Consumul intens de alcool poate duce la cresterea riscului de a face cancer de laringe, faringe si ficat.
- Persoanelor care iau medicamente, sau care sufera de anumite boli grave nu trebuie sa bea vin rosu.
- Alcoolul este contraindicat copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate sau care alapteaza.