Ziua de ieri, oboseala de maine

0
84
Ziua de ieri, oboseala de maine

Putine sunt persoanele care sa nu fi trecut printr-o stare de oboseala, mai mult sau putin severa si, ba chiar multi sunt cei care nu s-au odihnit atat cat ar fi trebuit dupa acest episod, ignorand semnele evidente ce ar fi trebuit sa le arate ca organismul lor este pe punctul de a claca din cauza factorilor de stres, noptilor nedormite sau zilelelor mult prea solicitante din toate punctele de vedere.

Si tocmai, oboseala nu trebuie ignorata in niciun chip, deoarece consecintele nu sunt doar starea continua de somn afisata pe chip, cearcanele adanci sau lipsa de concentrare, acestea putand fi urmate de depresie ori de alte afectiuni. Dar chiar si asa, tot mai multi oameni ajung sa fie intr-atat de obositi, incat nici nu se mai pot odihni cum de fapt ar trebui, cu atat mai mult cu cat pentru a recupera noptile nedormite, nu este nevoie sa se odihneasca numai intr-o noapte, timpul pierdut recuperandu-se pana la urma in decursul a mai multor nopti.

Pe de alta parte, oboseala poate aparea si in randul oamenilor care sufera de anumite afectiuni, de la gripa la bolile cardiovasculare. Bineinteles ca, in acest caz, oboseala este insotita si de alte simptome, sa nu mai spunem ca este mult mai intensa ca starea pe care o capatam in mod normal atunci cand nu ne odihnim indeajuns de mult si, bineinteles, indeajuns de bine, deoarece, totusi, odihna nu presupune neaparat sa dormim cel putin 7-8 ore/noapte, ci trebuie ca somnul sa fie si bun, adica sa nu dormim pe o perna mult mai inalta, ori pe un pat care ne incomodeaza s.a.m.d.

Totodata, se poate spune ca una dintre cele mai frecvente cauze ale aparitiei oboselii printre tinerii de pana in 25 de ani este tocmai viata de student. Fie ca este nevoie sa-si petreaca toata noaptea in fata cartilor, ca mai apoi sa se trezeasca la prima ora pentru a participa la cursuri, fie ca ia parte la o petrecere studenteasca, un lucru e cert: studentii sunt cei mai predispusi oboselii.

Sa nu mai pomenim si de faptul ca mare parte din ei isi rezerva tot timpul de dinaintea sesiunilor de examen pentru a invata, mai cu seama, lasa ceea ce ar fi putut face pe parcursul unui semestru, pentru ultima saptamana. Tocmai de aceea, nu numai ca studentii vor obosi, ci exista riscul ca puterea de concentrare sa fie mult mai mica, aproape de neajuns cat pentru a promova un examen.

oboseala la birou

Oricum, motivele sunt simple: ba nu reusesc sa se organizeze, ba au avut pe tot parcursul semestrului cu totul altceva de facut. In ceea ce priveste primul caz, ar fi indicat ca acestia sa-si organizeze cat mai eficient timpul lor, cu atat mai mult cu cat pana si participarea la un curs poate fi, pana la urma, un factor de stres, mai exact un factor solicitant ce poate duce la aparitia oboselii. Prin urmare, chiar si studentii care isi dorm toate noptile poti fi obositi.

Citește și:  Encefalomielita acută diseminată - Inflamarea creierului

In definitiv, oboseala nu inseamna neaparat o noapte sau mai multe nedormite. Pe de alta parte, mai sunt si tinerii care consuma in exces alcool, ba chiar si droguri. In acest caz, oboseala este una excesiva, deoarece, de pilda, substantele dar si alcoolul schimba parametrii de functionare cu care organismul era deja obisnuit, prin urmare, exista riscul ca oboseala sa fie continua, sa fie prezenta in momentele vii, in care nu s-au consumat droguri sau alcool.

Insa, cum se spunea si mai sus, exista boli care pot duce la aparitia oboselii. Cele mai frecvente sunt anemia si hipotiroidismul. Imediat ce se observa alte semne care insotesc oboseala, este indicat sa se ceara ajutorul unui medic, deoarece cauzele pot fi cu totul altele.

Chiar si asa, pentru cei care nu isi dorm noptile, trec prin zile extrem de solicitante, este recomandat sa se hraneasca foarte bine, sa consume cat mai multe fructe si legume, sa bea, de asemenea, cat mai multe lichide si sa nu se așeze cum ajunge acasa pe canapea. Medicii le recomanda acestora si putin efort fizic, deoarece este posibil ca nici acele opt ore de somn indicate sa nu le poata dormi.

Din nefericire, poate aparea si depresia, dar si alte stari nu tocmai placute pentru oricare persoana, cum ar fi lipsa poftei de mancare, stare generala proasta, dorinta de a nu mai face nimic, chiar daca exista resurse fizice etc. In acest caz, se va cere ajutorul unui specialist, de regula, a unui psiholog sau chiar psihiatru. In acelasi timp, sa nu uitam ca si alimentatia neadecvata ne poate face mai mult rau decat bine, indeosebi mancarea fast food, care ne oboseste creierul, caci este greu digerabila, nu ne lasa sa dormim asa cum de fapt ar trebui, ne ia puterea de concentrare s.a.m.d.

Cu alte cuvinte, prajelile de orice fel, alimentele bogate in grasimi ne fac foarte mult rau, drept pentru care ele trebuie evitate, mai ales in perioadele si asa stresante, in care, spre exemplu, avem un examen important de sustinut. Si disperarea de a scapa de oboseala cu ajutorul cafeinei este iarasi o cauza, nu a aparitiei oboselii, ci a intensificarii acestei stari. E drept ca ne da mai multa energie, insa numai pentru cateva ore, intrucat, mai apoi, ne vom simti si mai obositi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.