Otita la copil, o boala ce apare vara

0
249
Otita la copil, o boala ce apare vara

Otita la copil este o boala infectioasa a canalului urechii provocata de o gama larga de diferite tipuri de bacterii si ciuperci. Vara acest flagel afecteaza mai ales copiii care stau mult timp in apa, se joaca sau inoata. Bacteriile patogene intra impreuna cu apa in ureche si irita pielea, provocand daune in canalul auditiv.

Alaturi de inot exista si alti factori care pot cauza aceasta boala. Dintre acestia fac parte: anumite zgaraieturi la nivelul urechii, eczeme, uscarea pielii, utilizarea unor obiecte de curatare pentru urechi (betisoare).

Otita externa este provocata de puroiul creat in ureche de otita medie, care se scurge in canalul auditiv extern prin timpan. Aceasta boala nu este contagioasa si nu apare foarte frecvent.  

Simptomele bolii

  • La inceput apare o senzatie de mancarime, apoi se instaleaza durerea la nivelul urechii, cand presiunea este pe partea exteriora a acesteia. De regula aceasta durere este destul de greu de suportat. Majoritatea persoanelor simt durerea in momentul cand mesteca alimentele sau cand le inghit.
  • Starea de disconfort este semnalata de copil prin plans. El simte mancarimi si furnicaturi in ureche, ceea ce il determina sa se scarpine si astfel urechea exteriora se inroseste si se umfla. De asemenea si ganglionii limfatici se maresc.
  • In momentul cand apare puroi in canalul urechii, poate fi afectat partial auzul, deoarece aceste reziduri blocheaza sunetul in ureche.
Citește și:  Gura-leului (Antirrhinum majus), planta medicinala si de ornament

otita la copil

Metode de tratament si prevenire

  • In cazul otitei externe medicul va prescrie un tratament pe baza de antibiotice pentru a combate infectia. Acest tratament se face timp de 10 zile si are rol si de a reduce inflamatia.
  • Uneori medicul va curata urechea de puroi si abia apoi va aplica picaturile pentru ureche, astfel va spori eficienta acestora.
  • Durerea insuportabila va fi calmata cu medicamente analgezice, astfel copilul va suporta tratamentul mai usor.
  • Tratamentul va da rezultate in 10 zile, dupa care copilul se va simti mult mai bine.
  • Pentru a preveni boala, cand se merge la mare sau dupa baie, urechile copilului trebuie sterse cu capatul unui prosop uscat.
  • Nu sunt recomandate copiilor betele speciale de urechi pe care le folosesc adultii. In acest mod se pot evita multe probleme nedorite.
  • O metoda foarte simpla pentru a scoate apa din urechi dupa baie este prin inclinarea capului spre dreapta si apoi spre stanga si invers.

Daca un copil este predispus la infectii este bine ca urechile sale sa fie protejate. In farmacii se gasesc picaturi de ureche care sunt foarte eficiente. Intotdeauna inainte de folosirea lor trebuie citit cu atentie prospectul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.