În orice familie de români se mănâncă mămăligă. Acest preparat este foarte sănătos, despre el și oamenii de știință au spus că merită consumat. Tradiționala mămăligă se gătește simplu și rapid acasă (din făină de porumb, sare și apă) astfel:
- Se pun 3 căni de apă la fiert într-un ceaun; se adaugă o linguriță de sare grunjoasă
- Imediat ce apa începe să fiarbă se toarnă încet o cană de făină de porumb, amestecând cu o lingură de lemn, la foc mic
- Se amestecă mălaiul până ce acesta absoarbe toată apa
- Sunt necesare cam 5-6 minute ca amestecul să se întărească
- Când mămăliga este fiartă bine, se răstoarnă pe o farfurie întinsă.
De ce este atât de bună mămăliga pentru sănătatea ta?
Făina de porumb este un produs dietetic, nu are gluten, nu produce flatulență și balonare. Aceasta este recomandată în caz de anemie, deficit de minerale și vitamine, afecțiuni biliare, afecțiuni vasculare.
Făina din porumb se obține din boabe de porumb. Potrivit cercetătorilor, boabele de porumb sunt foarte sănătoase pentru organism, deoarece:
- Conțin vitamine A, B3, B5, B6, B9, E și K
- Au acizi graşi nesaturaţi, amidon, fibre
- Sunt bogate în minerale precum potasiu, fier, fosfor, magneziu, zinc.
Potrivit experților, prin fierbere se păstrează mai mult de 50% dintre aceste substanțe nutritive.
Studiile cercetătorilor arată că porumbul:
- Conține foarte multe vitamine care sunt importante pentru vedere, sistemul nervos, funcția creierului, sănătatea pielii și imunitatea organismului
- Are fosfor, magneziu și potasiu care susțin creșterea și sănătatea țesuturilor corpului, ajută în normalizarea tensiunii arteriale
- Îmbunătățește sănătatea inimii și scade riscul de boli cronice
- Conține luteină și zeaxantină care au acțiune antioxidantă, îmbunătățesc sănătatea ochilor și reduc riscul de cataractă, degenerescența maculară
- Are fibre și ajută în menținerea sănătății colonului, previne constipația, crampele, balonarea și flatulența.
Boabele de porumb nu conțin gluten, de aceea mămăliga este un produs indicat oamenilor care suferă de boala celiacă. Din boabe de porumb se produc și paste care pot fi consumate de cei cu boala celiacă. Pastele din porumb se găsesc la supermarket.
Un studiu din 2021 realizat de cercetători sugerează că porumbul galben are proprietăți antioxidante. Boabele de porumb au polifenoli, antociani și alte flavonoide, carotenoide care mențin sănătatea organismului și reduc riscul de tulburări legate de înaintarea în vârstă, de boli cardiovasculare și cancer.
Porumbul este un aliment care combate anemia și problemele de vedere. Este bogat în vitamine și minerale, are: acid ferulic, luteină, zeaxantină și antioxidanți. Carotenoizii conferă culoarea galbenă boabelor de porumb și sunt o sursă de antioxidanți; β-carotenul și β-criptoxantina din boabele de porumb au activitate precum vitamina A, funcționează ca pigmenți retinieni.
Licopenul din porumb oferă beneficii sănătății organismului, ajută în reducerea bolilor coronariene. De asemenea, luteina și zeaxantina sunt pigmenți retinieni, pot ajuta în prevenirea deteriorării vederii la oamenii în vârstă.
Mămăliga este un aliment sănătos
Mămăliga are un indice glicemic mediu, ajută digestia, menține un intestin sănătos, poate fi consumată și de persoanele cu diabet. Din punct de vedere caloric, 100 g de mămăligă are în jur de 150 kcal. Mămăliga poate fi folosită în dietele de slăbire în cantitate redusă, pentru a înlocui pâinea.
Mămăliga este indicată în perioada de post, alălturi de alte preparate culinare realizate din fasole, ciuperci, mazăre, linte, etc. Poate fi utilizată în dietele pentru pierderea în greutate pentru că:
- Oferă rapid o senzație de sațietate, reducând aportul general de alimente și prevenind supraalimentarea
- Menține un microbiom intestinal sănătos important pentru gestionarea greutății
- Este bogată în fibre care sunt esențiale în controlul greutății organismului.
Mămăliga – alte beneficii pentru organism:
- Nu produce o senzație de balonare de aceea este un aliment bun pentru cei cu sindrom de intestin iritabil
- Crește secreția biliară, ajută la buna funcționare a bilei și a ficatului
- Este indicată oamenilor care au indigestie, dispepsie, colecistită, dischinezie biliară, afecțiuni ale ficatului
- Are un conținut ridicat de fibre, care îmbunătățesc digestia și mențin sănătatea colonului
- Reduce aciditatea stomacului, poate fi consumată de oamenii care suferă de gastrită hiperacidă și dureri de stomac
- Ajută în reducerea simptomelor de hipotiroidism (de somnolență, obezitate, letargie)
- Ajută la dezvoltarea bacteriilor prietenoase din intestine
- Previne bolile gastrointestinale, precum indigestia sau cancerul de colon.
Mămăliga susține sănătatea digestivă, previne constipația, promovează digestia și reduce inflamația. Făina de porumb conține fosfor care este bun pentru sănătatea oaselor. Acest mineral alături de calciu ajută la crearea și menținerea densității osoase, la reducerea riscului de osteoporoză.