Hreanul este foarte bun pentru sănătate, are proprietăți antimicrobiene care ajută în combaterea problemelor dentare. Rădăcina de hrean are vitamine (B1, B2, B3, B6, C, E) acid folic, fitoncide, minerale (magneziu, potasiu, calciu, cupru, fier, mangan, fosfor, sodiu), fibre, aminoacizi și uleiuri esențiale. Concentrația de vitamina C din rădăcina de hrean este mai mare decât în portocale și lămâi. Hreanul are și proprietăți diuretice, expectorante, antitusive, antiinflamatorii, calmante, antioxidante, de reducere a colesterolului din sânge.
Parodontoza și gingivita sunt două boli despre care stomatologii spun că produc inflamarea gingiilor și leziuni ale altor țesuturi din cavitatea orală. În caz de gingivită, gingiile încep să se umfle, să se înroșească și chiar să sângereze. În timp, gingivita duce la dezvoltarea plăcii bacteriene care se transformă în tartru în apropierea marginii gingivale. Anumite bacterii invadează țesuturile parodontale și pot cauza gingivită.
Principalii agenți patogeni orali sunt: Campylobacter, Tannerella, Veillonella parvula, Prevotella, Parvimonas, Fusobacterium, Porphyromonas (vezi mai multe aspecte despre ei în acest studiu).
Gingiile pot fi afectate și de alți factori, cum ar fi: fumatul, mâncarea aspră, alimentele foarte reci sau fierbinți, igiena orală slabă, protezele dentare incorecte, diabetul și alte boli cronice.
În ziua de azi, alternativele la antibiotice trebuie luate în considerare, deoarece aceste medicamente au și efecte secundare. Prin urmare, folosirea unor plante în tratamentul și prevenirea unor boli infecțioase este importantă.
Un zâmbet sănătos cu ajutorul hreanului – Studiu despre activitatea antimicrobiană
Conform unui studiu recent, rădăcina de hrean (care are denumirea științifică Armoraciae rusticanae radix) are proprietăți antimicrobiene. Studiul sugerează că planta poate ajuta în combaterea agenților patogeni bacterieni orali, în tratamentul unor boli precum:
- Gingivită, parodontoză, pulpită
- Alte boli infecțioase.
Rădăcina de hrean are izotiocianați și ajută în combaterea agenților patogeni: Campylobacter, Tanerella, Prevotella, Parvimonas, Fusobacterium, Porphyromonas. De asemenea, rădăcina de hrean are o substanță proteică bactericidă lizozimă și compuși organici.
Hreanul are efecte antimicrobiene și ajută în combaterea unor infecții, precum sunt acelea cu Staphylococcus aureus, Escherichia coli, streptococ, enterococ, Pseudomonas. Hreanul stimulează producția de sucuri digestive, întărește sistemul imunitar al organismului, îmbunătățește pofta de mâncare.
Despre aceste bacterii s-a spus că sunt rezistente la anumite medicamente. De exemplu:
- Staphylococcus aureus este rezistent la meticilină
- Escherichia coli este rezistentă la penicilină, la fel și streptococul
- Enterococul este rezistent la vancomicină.
Hreanul este bun pentru sănătate, este eficient și în combaterea virusurilor. Sucul de hrean are o concentrație mare de componente active, protejează organismul de răceli și de infecții virale, ajută în caz de infecții respiratorii, tuse, răceală, gripă.
Hreanul poate deveni astfel o alternativă bună la antibiotice. El se poate folosi în tratamentul infecțiilor orofaringiene (cum este și candidoza bucală), dar mai ales în tratamentul parodontitei și bolilor asociate acesteia.
Alte beneficii ale hreanului
Hreanul este folosit în medicina populară pentru că este bogat în elemente active esențiale, mai ales în antioxidanți. Rădăcina de hrean ajută în lupta împotriva bacteriilor (care pot afecta sistemul urinar și respirator), este foarte bună în tratamentul bolilor cavității bucale și alte gâtului (deoarece ajută în reducerea inflamațiilor).
Consumul de hrean este benefic pentru că:
- Ajută în prevenirea și combaterea gripei și răcelii
- Îmbunătățește tonusul corpului, crește imunitatea organismului
- Previne apariția cariilor, protejează împotriva proliferării bacteriilor care provoacă această problemă de sănătate
- Normalizează circulația sângelui, oferă un plus de energie în organism
- Are proprietăți diuretice, bactericide, antiinflamatorii
- Normalizează nivelul de zahăr din sânge, deci este bun pentru diabetici
- Ajută în tratamentul durerii de gât, faringitei, laringitei, stomatitei
- Stimulează digestia, îmbunătățește peristaltismul intestinal al tractului digestiv
- Ajută în normalizarea metabolismului și în detoxifierea corpului
- Susține funcționarea sistemului nervos și a contracției musculare deoarece are potasiu
- Este bun pentru sănătatea inimii, menține echilibrul hidric al organismului și normalizează tensiunea arterială
- Ajută în scăderea în greutate, în prevenirea obezității
- Îmbunătățește sănătatea generală a organismului.
Hreanul ajută în caz de hipotermie, se recomandă aplicarea de cataplasme de hrean la picioare.
Un preparat naturist foarte bun pentru tuse și eliminarea flegmei este hreanul cu miere. Despre hreanul cu oțet și miere se spune că este un leac din bătrâni pentru infecțiile din organism.
O altă plantă cu activitate antimicrobiană este nasturtium (care are denumirea științifică Tropaeoli maji herba). Și această plantă are izotiocianați și este apreciată în medicina populară și pentru efectele sale benefice, de combatere a infecțiilor tractului urinar și respirator.
Există studii care arată că această plantă în combinație cu rădăcina de hrean ajută în caz de infecții ale sinusurilor, bronhiilor, tractului urinar.