Acidul oleic Omega-9: Compusul minune din uleiul de măsline

0
6

Conform unui studiu realizat de cercetători, dieta mediteraneană bogată în ulei de măsline reduce riscul de cancer și boli cardiovasculare.

Uleiul de măsline extravirgin este bogat în polifenoli, tocoferoli și biofenoli, în compuși aromatici și antioxidanți. Fenolii din acest ulei natural întârzie oxidarea acizilor grași și râncezirea lui. Polifenolii din măsline protejează lipidele din sânge de efectele nedorite ale stresului oxidativ. Astfel uleiul de măsline este important pentru sănătatea umană și trebuie inclus în dieta zilnică.

Din clasa acizilor Omega-9 fac parte acizii eicosenoic, erucic și nervonic. Acești acizi grași apar în mod natural în alimente precum: ulei de canola, alge, plante crucifere, somon.

În corpul nostru, acești acizi grași sunt în cantitate redusă. Cercetătorii spun că în primele 3 zile după naștera unui copil, la 100 g grăsime din lapte:

  • Conținutul de acid eicosenoic este de 0,9 g
  • Conținutul de acid erucic este de 0,2 g
  • Conținutul de acid nervonic este de 0,4 g.

Acizii grași Omega-9 sunt sintetizați în organism, iar acizi grași omega-3 pot fi obținuți din alimente, sunt prezenți de exemplu în lapte.

Uleiul de măsline are acid oleil, care este clasificat ca un acid gras Omega-9. Din acesta se sintetizează acizii eicosenoic, erucic și nervonic, spun cercetătorii. Prin urmare, acidul oleic este foarte important pentru sănătatea organismului, se găsesște în celulele noastre și în laptele matern. Acidul oleic înlocuiește grăsimile animale saturate în dietă și ajută la îmbunătățirea metabolismului grăsimilor și colesterolului. El se găsește și în ulei de avocado, nuci caju și alune de pădure.

Un alt acid gras frecvent întâlnit în celulele noastre este acidul palmitic.

Uleiul de măsline conține o cantitate mare de antioxidanți și de alte substanțe biologic active foarte importante pentru sănătate.

Suplimentarea de acid nervonic este benefică pentru sănătatea organismului

Despre acidul nervonic (de tip Omega-9) se spune că are rol în sistemul nervos. El este esențial pentru creier, pentru tecile de mielină ale neuronilor. Laptele matern, în primele zile dupa naștere (colostrul) conține aproape la fel de mult acid nervonic ca acidul omega-3-docosahexaenoic, care este important pentru creier. Prin urmare, acidul nervonic este important pentru formarea sistemului nervos al copilului.

La bătrânețe, corpul își pierde capacitatea de a sintetiza activ acid nervonic și de a compensa pierderea acestuia. La persoanele în vârstă care suferă de boli neurodegenerative ale creierului, o creștere a nivelului de acid nervonic în sânge poate indica distrugerea elementelor structurale ale neuronilor, a tecilor de mielină.

Citește și:  10 beneficii ale consumului de varză pentru sănătatea organismului

Cercetătorii sugerează prin studiile lor că suplimentele de acid nervonic ar putea ajuta în prevenirea modificărilor legate de vârstă în sistemul nervos central, în îmbunătățirea sănătății în caz de boli neurologice, cancere, obezitate, diabet și complicații ale acestora.

Cum poate uleiul de măsline îmbunătăți sănătatea orală? Află totul aici!

Poate uleiul de măsline extravirgin să mențină sănătatea orală și să prevină cu adevărat parodontita? Cercetătorii spun că uleiul de măsline este un remediu natural pentru gingii sănătoase, ajută în protejarea acestora și poate reduce riscul de dezvoltare a parodontitei.

Există studii care sugerează că uleiul de măsline poate ajuta la prevenirea cariilor dentare. Prin folosirea lui frecventă se poate îmbunătăți sănătatea orală gererală la oameni.

Parodontita se poate reduce cu ulei de măsline. Prin consumul frecvent al uleiului de măsline se pot observa efectele acestuia asupra danturii și gingiilor. Pentru a avea un zâmbet frumos trebuie să previi cariile. Acestea dacă nu sunt tratate la timp pot cauza infecții și chiar pierderea dinților.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că o metodă de protejare împotriva acestor probleme este folosirea uleiului de măsline în mod frecvent. Desigur ei spun că trebuie respectată și o bună igienă orală, ceea ce include: periajul cu pastă de dinți, utilizarea apei de gură și folosirea aței dentare.

Consumul de ulei de măsline poate preveni parodontita

Uleiul de măsline are acid oleic Omega-9 care ajută în prevenirea formării biofilmului, care protejează împotriva cariilor dentare și a parodontitei.

Uleiul de măsline oferă multe beneficii:

  • Face pielea mai sănătoasă
  • Ajută în tratamentul gingivitei care duce la boli parodontale; după 30 de zile de tratament cu ulei de măsline este redusă cu 64% sângerarea gingiilor și cu 48% placa bacteriană (arată acest studiu)
  • Ajută la albirea dinților.

Tratamentul cu ulei de măsline este simplu: se ține în gură o lingură de ulei de măsline timp de 15-20 de minute, apoi se scuipă. Acest tratament ajută la menținerea sănătății bucale și dentare și se face zilnic.

Uleiul de măsline este un scut natural împotriva problemelor dentare. Dieta mediteraneană este caracterizată prin utilizarea frecventă a uleiului de măsline, dar și a fructelor și legumelor ce au vitamine și antioxidanți. Prin alegerea acestei diete se poate menține sănătatea dentară și se reduce riscul de boli sistemice și inflamatorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.