Umflarea picioarelor, ciuperca unghiilor și mirosul urât al tălpilor sunt doar câteva dintre problemele care ne enervează aproape în fiecare zi. Mirosul urât al picioarelor este o problemă comună multor oameni, indiferent de vârstă. Există mai multe cauze din care fac parte: anumite afecțiuni dermatologice, calitatea proastă a pantofilor, șosetele sintetice sau murdare, transpirația excesivă, igiena precară, infecțiile bacteriene, ciuperca unghiilor, stresul, consumul unor medicamente, menopauza, schimbările hormonale, alcoolul, drogurile și altele.
Remedii contra picioarelor urât mirositoare:
1. Aromaterapia te ajută în această problemă prin intermediul uleiurilor esențiale naturale. Băile cu apă caldă în care adaugi și 4-8 picături de ulei esențial parfumat îți vor oferi posibilitatea de a te relaxa și de a-ți îmbunătăți starea de sănătate a picioarelor. Foarte bun este uleiul esențial de lavandă pentru că are proprietăți antiseptice, antibacteriene și poate ajuta în combaterea infecțiilor pielii. De asemenea, lavanda ajută în vindecarea rănilor, calmează durerile, are efect analgezic.
2. Oțetul de mere este foarte eficient pentru picioare, se recomandă să fie adăugat în apa pentru baie. Oțetul de mere elimină mirosul urât al transpirației, reglează pH-ul pielii, vindecă eczemele și infecțiile cutanate, are efect antifungic, calmează mâncărimile, inflamațiile și alte simptome ale unor afecțiuni ale pielii, îmbunătățește aspectul pielii și crește imunitatea.
3. Antiperspirantele pentru picioare ajută în combaterea transpirației și a mirosului neplăcut al pielii. Le poți folosi doar după ce te-ai spălat pe picioare și te-ai șters cu un prosop astfel încât pielea să fie curată și bine uscată.
4. Pentru a nu-ți mirosi urât picioarele dezinfectează și păstrează pantofii curați și uscați.
5. Nu purta ciorapi sintetici pentru că aceștia nu lasă pielea picioarelor să respire. Întotdeauna sunt indicați ciorapii din fibre naturale (de exemplu din bumbac) deoarece sunt confortabili, absorb transpirația picioarelor. Trebuie să-ți schimbi ciorapii des, zilnic pentru picioare trebuie mereu să folosești doar ciorapi curați.
6. Stai cât mai mult cu picioarele libere. În caz de nevoie ia-ți pantofi de schimb la servici care să fie destul de lejeri pentru a evita să stai toată ziua cu picioarele într-o pereche de pantofi incomozi și care să nu-ți permită aerisirea pielii la membrele inferioare.
7. Spală-te cât mai des pe picioare cu apă călduță și săpun, măcar de două ori pe zi, apoi cu un prosop moale șterge-ți picioarele și insistă și pe zonele dintre degetele pentru ca pielea să fie perfect uscată. Igiena picioarelor este importantă în prevenirea bolilor infecțioase, a bătăturilor, transpirației, afecțiunilor fungice, etc.
8. Nu uita să-ți faci pedichiura ori de câte ori este nevoie. Îngrijirea unghiilor și a călcâielor, eliminarea pielii moarte ajută în combaterea mirosului urât al picioarelor.
9. Băi cu plante medicinale la picioare sunt un bun remediu contra mirosului neplăcut al acestora și în eliminarea altor simptome. Iată câteva tratamente eficiente, băi cu plante, cu decocturi și infuzii naturale:
- Baia cu infuzie din ramuri de pin ajută în combaterea transpirației excesive a picioarelor.
- Baia cu infuzie din scoarță de stejar este un bun remediu contra mirosului urât al picioarelor.
- Pentru combaterea diferitelor afecțiuni ale picioarelor sunt indicate băile cu infuzii sau decocturi din urzică, salvie, gălbenele, tătănească, rostopască, păducel, frunze de brusture sau mușețel.
10. În caz de nevoie este bine să consulți și un medic. Pentru îngrijirea picioarelor este foarte important să faci și un control medical. Sunt situații în care doar un medic îți poate oferi sfaturi utile cu privire la eliminarea mirosului urât al picioarelor, mai ales dacă este vorba despre o afecțiune dermatologică. El va prescrie anumite creme sau unguente care pot combate infecțiile pielii sau anumite micoze și simptomele (de mâncărime, miros urât, usturime) provocate de acestea.