10 sporturi extreme pe care oamenii le preferă vara

0
1059

Oamenii aleg să practice sporturi extreme din dorința de a simți senzații tari, care probabil le lipsesc în viața de zi cu zi. Multe sporturi extreme le îmbunătățesc creativitatea, abilitățile fizice, îi face să trăiască senzații pe care doar adrenalina le poate intensifica.

Află care sunt cele mai populare sporturi extreme pentru vară.

Navigare rapidă în articol:

Sport extrem – Windsurfing, un amestec de navigație și surfing

Acesta este un sport nautic spectaculos care este recomandat persoanelor care au o condiție fizică destul de bună. Este un sport de apă, o combinație de surfing cu placa și navigație cu velă. Se folosește o placă Board care trebuie să aibă lungimea de 2-2,5 m și o velă prinsă de aceasta, cu o legătură flexibilă și rotativă. Schimbarea direcției se face prin rotirea și înclinarea velei.

Se pot face manevre de sărituri, întoarcere, învârtire. Pentru începători se recomandă anumite plăci care au volumul mai mare și stabilitatea mai bună și care se numesc daggerboard. Sportivul trebuie să aibă cască, vestă de salvare și încălțări speciale. La adolescenți se folosesc plăci mai mici, pentru ca forța de ridicare a velei să fie mai mică.

Windsurfing – Beneficii:

  • Poți naviga prin forțele proprii
  • Este un sport fascinant pentru cei care îl practică
  • Tonifiază musculatura întregului corp
  • Este un sport care dezvoltă mobilitatea și echilibrul
  • Ajută la menținerea formei fizice
  • Acest sport creează multă satisfacție
  • Este un sport care te face să uiți complet de probleme și griji.

Windsurfing se practică în SUA dar și în anumite țări ale Europei, face parte din categoria celor mai apreciate sporturi extreme de vară. Windsurfing-ul olimpic se diferențiază de windsurfing-ul distractiv, de agrement.

Vezi aici un video despre windsurfing.

Sporturi extreme – Fly Jet sau Fly Boarding

Acest sport nu este chiar pentru toată lumea, dar nici nu este foarte dificil. Se spune despre el că îți oferă posibilitatea de a sări prin apă ca un delfin.

Prin acest sport care folosește un sistem de tuburi prin care apa este propulsată și ai senzația că ești un fel de delfin sau un om zburător care țâșnește din apă. Sportul este fascinant, creează senzația că te plimbi pe luciul apei, sau faci sărituri interesante mai ales dacă ai și un pic de experiență practică.

Cei doritori pot face acest sport cu un instructor. Se face și un curs de pregătire, 10 min de teorie și cam 30 minute de practică. Echipamentul include vestă de protecție și cască, în rest costum de baie și desigur pe piele este recomandat să se utilizeze loțiune solară.

Sportul este distractiv și desigur promite foarte multă adrenalină. Se învață destul de repede, după câteva minute de repetiție poți sări asemenea unui delfin deasupra apei. Senzația este minunată mai ales când ajungi la o înălțime destul de mare deasupra apei, ceea ce este foarte posibil după un timp. Cei care au trăit astfel de senzații spun că Fly Board-ul este distractiv, perfect să fie practicat vara la mare.

La noi în țară se poate face un curs de Fly Board la Snagov Parc sau Lacul Snagov. Pentru a cumpăra un Fly Board se plătește 350 euro.

Vezi aici un video cu acest sport.

Wingsuit flying, sportul care îți îndeplinește visul de a zbura

Acest sport este practicat de foarte mulți ani de anumite persoane care nu au frică de înălțime și care de regulă sunt pasionați și de parașutism.

Pentru wingsuit flying este necesar un echipament asemănător celui de schi, care ajută în planare. Se remarcă printr-o membrană groasă care apare între membre și trunchi. Echipamentul include desigur și o parașută care este deschisă la încheierea zborului. Parașuta este folosită de zburător pentru a ateriza în siguranță pe pământ.

Zburătorul învață anumite tehnici ca de exemplu faptul că trebuie să țină mâinile și picioarele depărtate astfel încât membrana de planare să fie întinsă.

Planarea se face de la înălțime, dintr-un balon cu aer cald, sau de pe un munte.

Wingsuit flying – Avantaje:

  • Poți trăi o experiență cool, minunată
  • Adrenalina este mare
  • Oamenii care practică wingsuit flying simt nevoia de senzații tari
  • Astfel de persoane care practică acest sport se numesc teribiliști.

Vezi aici un video despre wingsuit flying.

Sport extrem – Surfing pe valuri uriașe

Acest sport este preferat de surfiști profesioniști. Cei care îl practică fac un adevărat spectacol. Oamenii cred că acest sport este periculos, dar cei care îl practică deja sunt fascinați de el. Desigur ideea de a te aventura în valurile uriașe este ca și cum ai vrea să te confrunți cu moartea, însă cei care au deja experiență în acest sport îl consideră un sport al vieții lor și își împărtășesc pasiunea pentru asta. Când sunt pe valuri, ei spun că cel mai important este să-și păstreze calmul și nu panica și să fie atenți la valuri.

Acest sport – surfing pe valuri uriașe – cu siguranță face parte din acele sporturi extreme care sfidează moartea. Pasionații de surfing practică acest sport în Hawaii.

Vezi aici un video cu acest sport.

Sport extrem – Scuba Diving

În acest sport se fac scufundări la adâncime mare. Ca sportiv trebuie să ai un echipament special, un echipament-mască, un tub pentru respirat sau un aparat de respirație subacvatică, labele din cauciuc și desigur un costum din neopren.

Sportul Scuba Diving este fascinant și foarte interesant. Oamenii care îl practică sunt de fapt îndrăgostiți de apă, de scufundări, au nevoie de acest sport pentru a se distra și a-și crea o plăcere liniștitoare excepțională. ei vor să exploreze viața atât de interesantă din apă, să privească de aproape viețuitoare marine, să se bucure de priveliștile magnifice.

Pentru ei, Scuba Diving este o călătorie superbă sub suprafața apei, care le oferă multă distracție, le relaxează mintea și îi fascinează prin faptul că descoperă frumusețea magnifică a multor specii de animale din lumea acvatică.

Mulți dintre pasionații de Scuba Diving fac asta pentru agrement sau din obiective profesionale. Sunt persoane care fac scufundări din alte puncte de vedere, legate de profesia lor, aceștia au și o pregătire adecvată pentru astfel de scufundări la adâncime mai mare.

Citește și:  Scapa de dureri de cap si de stres prin automasaj

Există și o altă variantă a acestui sport la adâncime mai mică numit Snorkeling.

Vezi aici un video în care apare acest sport.

Sport extrem – Wakeboarding

Acest sport este modern și foarte interesant, combină elemente de surf cu snowbording și waterski. Se fac sărituri cu raider-ul care este tractat de o barcă. Acesta folosește valurile ce sunt produse prin această ambarcațiune cu motor, care îl tractează.

Persoanele care fac wakeboarding sunt fascinate de acest sport, ele trăiesc senzații tar și ajung să facă adevărate cascadorii acrobatice. Cele care au experiență fac diferite trucuri, sărituri pe valuri, pe cont propriu. Totul se face însă cu un echipament corespunzător, nu oricum. Este necesar să se închirieze și o barcă pentru acest sport. Se poate închiria chiar și placa de surf, dar să fie una de calitate. Căderile în apă pot fi prevenite dacă sportivul are o poziție corectă și a prins experiență. În timp orice sportiv se va obișnui cu acest sport și va face salturi foarte frumoase.

Acest sport te face să te simți minunat pe creasta unui val, poți face surf cu adevărat, poți trăi emoții de neuitat, trebuie să încerci măcar o dată în viață.

Vezi aici un video prin care te poți convinge cât de interesant este acest sport.

Sport extrem – Scufundări libere în Indonezia

În Insulele Bali și Lombok se fac scufundări libere sau freediving, în apele Indoneziei. Cei care ajung în aceste zone într-o vacanță vor fi impresionați de insulele minunate dar și de recifurile de corali. Indonezia este cea mai frumoasă zonă pentru scufundări din Asia. Lumea subacvatică a insulelor din arhipelagul Indonezia este fascinantă.

Aceste scufundări libere erau practicate cu mulți ani în urmă de culegătorii de perle care aveau capacitatea de a-și ține respirația timp în care se scufundau la 100-200 m. În prezent se fac scufundări libere la 200 m adâncime, cu echipament special și tuburi de oxigen, folosind un cablu subacvatic pentru a urma un drum prestabilit, care era realizat și în acele vremuri de demult.

Cele mai renumite pentru recifuri de corali neatinse sunt Insulele Banda din estul Indoneziei.

Vezi aici un video de freediving în Indonezia.

Sărituri de pe stânci în apă

Acest sport extrem din Țara Galilor este foarte interesant. Face parte din categoria unor sporturi extreme la care ca să participi ai nevoie de încredere, condiție fizică, curaj. Sportivii care îl practică sunt curajoși dar și foarte buni înotători. Ei sar de pe o platformă de pe stâncă, de la 25 m înălțime, într-un mic golf în apă, în Laguna Albastră.

De regulă cei care se aventurează în acest sport sunt scafandri care vor să învețe mereu ceva nou în materie de sărituri în apă și scufundări. Cei care sunt profesioniști fac un adevărat spectacol, răsuciri în aer, sincronizarea rotațiilor, intrarea perfectă în apă. Vara vin și turiști care au talent de buni înotători.

Vezi aici un video cu sărituri de pe stânci.

Sport extrem – Zorbing ball

Acest sport extrem a apărut și în țara noastră. Se realizează cu o sferă gonflabilă care are un diametru foarte mare, este rezistentă la temperaturi extreme și zgârieturi. Are diametrul cuprins între 2,6-3,8 m și greutatea de 76 kg.

Sfera are două straturi din poliuretan termoplastic. Între aceste straturi se pompează aer pentru ca impactul cu solul să fie eliminat de perna de aer dintre cele două sfere.

Zorbing ball se practică în SUA, Australia, India, în mai mult de 20 de țări, printre care se află Anglia, Germania, Ungaria, Italia, Elveția. A apărut pentru prima dată în Noua Zeelandă.

În sferă pot intra una sau două persoane. Acest sport se practică pe o zonă plană, pe gazon, pământ, zăpadă, sau pe apă. Atunci când se practică pe apă, acest sport este numit Water Walking. Activitatea este foarte interesantă, persoana care se află în sferă se poate rostogoli pe apă fără a se uda. Este un sport care poate fi practicat de orice persoană, indiferent de vârstă, doar să nu aibă probleme de sănătate. Pentru acest sport nu contează capacitatea fizică a individului.

Zorbing ball a devenit foarte popular în lume pentru că este un joc distractiv dar oferă și alte avantaje. Produce distracție celui care se află în sferă dar și persoanelor din jur.

Sfera în timp ce se rostogolește poate produce la unele persoane amețeală sau durere de cap deci acest sport nu este recomandat persoanelor care au astfel de probleme.

Vezi aici un video despre cum se practică zorbing ball pe apă.

Snorkeling pentru a observa frumusețea lumii subacvatice

Acest sport de agrement este practicat de anumiți oameni, mai curajoși, care sunt pasionați de lumea subacvatică. Echipamentul este format din mască de snorkeling full-face, tub de respirat, costum de neopren,  labele din cauciuc și eventual o pereche de aqua shoes care protejează picioarele.

Snorkeling – Beneficii:

  • Scade riscul de anumite probleme de sănătate
  • Mărește ritmul cardiac, întărește mușchiul inimii, susține sănătatea sistemului cardiovascular
  • Este mai bun decât fitness-ul aerob pentru că mărește absorbția de oxigen , îmbunătățește respirația
  • Ajută al tonifierea corpului, crește rezistența, reduce stresul
  • Îmbunătățește mobilitatea articulațiilor, scade rigiditatea și ameliorează durerea acestora
  • Ajută la arderea a 300 calorii într-o oră, astfel facilitează eliminarea kg în plus
  • Elimină teama de scufundări
  • Combate anxietatea, relaxează, calmează, menține sănătatea mentală
  • Îmbunătățește starea de spirit prin creșterea nivelului de endorfine
  • Oferă o senzație uimitoare atunci când întâlnești cele mai fascinante creaturi acvatice.

Vezi aici un video care prezintă acest sport în Maldive.

Despre oamenii care practică sporturi extreme

După cum se știe, astfel de oameni iubitori de adrenalină se numesc teribiliști. Au nevoie să trăiască senzații tari, să simtă adrenalina, să experimenteze lucruri noi pentru a simți viața la maxim.

Indiferent de sport – parașutism, bungee jumping sau alt sport, cert este că practicarea lor poate avea numite efecte asupra organismului printre care:

  • Crește adrenalina, se accelerează bătăile inimii
  • Adrenalina induce creșterea glucozei
  • Adrenalina are acțiune stimulatoare asupra sistemului circulator și asupra inimii
  • Crește presiunea sangvină și se contractă vasele de sânge
  • Se măresc pupilele ochilor, se intensifică transpirația
  • Crește cantitatea de sânge către plămâni, se dilată bronhiile, se ard mai multe lipide
  • Crește frecvența respiratorie și reduce activitatea digestivă și peristaltismul intestinal
  • Adrenalina produce uscarea mucoaselor, creează senzația de gură uscată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.