12 sfaturi de la nutriționiști pentru detoxifierea organismului

0
1971
12 sfaturi de la nutriționiști pentru detoxifierea organismului

Majoritatea problemelor de sănătate – afecțiunile și bolile – sunt provocate de regimul alimentar necorespunzător. Simptomele – durerile de cap, durerile de mușchi sau problemele digestive – se pot ameliora prin detoxifierea organismului. Somnul odihnitor, dieta sănătoasă și exercițiile fizice sunt esențiale pentru îmbunătățirea stării de sănătate. Eliminarea stresului are și el un rol deosebit de important în menținerea sănătății. Pentru a ne simți mai bine trebuie realizată detoxifierea organismului și schimbat regimul alimentar.

1Redu consumul de alimente care conțin gluten pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate a organismului. Pâinea din făină de grâu și alte produse de panificație de acest fel (ex. covrigei, fursecuri) au foarte mult gluten – proteina din grâu. Aceasta dacă este eliminată din consumul zilnic scade riscul de inflamații în organism. După cum se știe, culturile de grâu sunt stropite cu erbicide, insecticide, fungicide și alte substanțe chimice.

Grâul este alergenic și nu susține frumusețea corpului. Intoleranța la gluten apare în cazuri de: boală celiacă, hipertiroidie, artrită reumatoidă, boli de ficat, boli neurologice. Cele mai sănătoase cereale pentru organism sunt: quinoa, mei, hrișcă, fasole boabe, năut, amarant, linte. Acestea ajută la detoxifierea organismului și la îmbunătățirea frumuseții corpului.

2Alege alimentele care conțin calciu pentru a preveni osteoporoza și pentru a menține sănătatea dinților și a oaselor. Cele mai sănătoase sunt plantele care conțin calciu și în plus susțin și frumusețea corpului. Dintre acestea cele mai recomandate sunt: conopida, broccoli, varza Kale, varza chinezească, spanacul, semințele de susan, castravetele, frunzele de nap și salata Romaine. Pentru a acoperi deficitul de calciu se recomandă laptele și brânza de capră.

3Proteinele vegetale sunt cele mai bune suplimente pentru detoxifierea organismului. Oricine dorește să aibă mai multă energie trebuie să-și completeze dieta cu astfel de proteine. Avantajul este că furnizează substanțe vitale organismului, revitalizează și ajută la detoxifierea corpului.

Cele mai bune surse de proteine vegetale sunt fasolea boabe și legumele, îndeosebi mazărea verde, năutul, fasolea Lima, fasolea albă și neagră. Acestea au mulți nutrienți: minerale, vitamine și fitonutrienți. Sunt indicate mai ales în dieta vegetariană, sau în perioada când se ține post.

4Alege nucile crude dacă vrei să ții o dietă sănătoasă, cu proteine de calitate. Nucile au nutrienți și proprietăți antioxidante, au efect benefic asupra organismului, activității mentale și vaselor de sânge. Nucile previn îmbătrânirea prematură a organismului prin efectul antioxidant și capacitatea de a combate atacul nociv al radicalilor liberi.

Nutriționiștii recomandă nucile în alimentație pentru că pot ajuta la detoxifierea organismului (pot activa imunitatea pentru a detoxifia radicalii de oxigen), la promovarea sănătății. Radicalii de oxigen apar în organismul nostru datorită influențelor externe: radiațiile ultraviolete, fumul de țigară, poluarea, dieta nesănătoasă. Nucile au ingrediente care stimulează imunitatea organismului împotriva radicalilor liberi, stopează creșterea celulelor canceroase în intestin și pot preveni cancerul de colon.

5Unul din cele mai sănătoase fructe pentru organism este avocado. Acesta este foarte gustos, are efect detoxifiant, nutritiv și antioxidant, conține: grăsimi vegetale de calitate, vitamina A, B, C, D , E, K, mangan, magneziu, potasiu, fier, fosfor, calciu, aminoacizi, fitosteroli, fitochimicale, carotenoide.

Prin introducerea de avocado în alimentația zilnică se previn multe boli: anemia, tulburările metabolice, bolile cardiovasculare, atacul de cord, accidentul vascular cerebral și altele. Avocado crește imunitatea organismului, îmbunătățește aspectul și frumusețea pielii, combate stresul, ajută la scăderea în greutate.

Citește și:  Dieta de jocheu te ajuta sa pierzi 3 kg in 3 zile. Descopera avantajele si dezavantajele acestei diete!

6Pentru a preveni îmbătrânirea prematură a organismului ai nevoie de aminoacizi esențiali: leucină, valină, fenilalanină, tripofan, lizină, treonină, metionină, izoleucină. De asemenea, pentru a-ți echilibra corpul și psihicul, ai nevoie de o cantitate echilibrată de aminoacizi și nutrienți.

Cercetătorii subliniază importanța aminoacizilor pentru sănătate, pentru o stare de bine pe termen lung. Aminoacizii se găsesc în legume, fructe, nuci, germeni și semințe. Alimentația zilnică trebuie să conțină varză Kale, broccoli, varză de Bruxelles, dovleac, varză și conopidă.

7Pentru a avea un corp frumos și un organism sănătos trebuie să mănânci fructe în fiecare zi. Fructele au multă apă și nutrienți, conțin minerale, vitamine și aminoacizi. Poți alege fructe de sezon, proaspete, ori fructe care îți oferă un plus de frumusețe prin conținutul lor.

Cele mai indicate sunt următoarele fructe: mere, avocado, afine, struguri, banane, mure, pepene, zmeură, rodii, prune, lămâi, nectarine, portocale, piersici, căpșuni, papaya, stafide, coacăze, smochine și altele. Pentru a reduce consumul de zahăr poți mânca fructe care nu sunt foarte dulci: mere verzi, kiwi, grapefruit, afine, coacăze, căpșuni, lămâi și rodii.

8Detoxifierea orgaismului se poate realiza foarte bine și cu ceaiuri din plante medicinale. Un amestec de plante medicinale (urzică, semințe de in, frunze de păpădie, fenicul, coriandru, mentă) poate fi folosit la realizarea unui ceai pentru stimularea metabolismului. Un ceai detoxifiant este acela realizat din ghimbir, frunze de păpădie și trifoi. De asemenea, sunt recomandate ceaiurile pentru detoxifierea ficatului, intestinului și a rinichilor.

Cele mai bune plante medicinale pentru eliminarea deșeurilor metabolice sunt anghinarea și păpădia. Pentru rinichi este foarte bun ceaiul din frunze de urzică și mesteacăn. Pentru detoxifierea pielii au efect bun ceaiurile din tei, soc și ghimbir. Acestea stimulează transpirația, sunt ușor diuretice, antispastice, liniștitoare și anti-inflamatoare.

9Oțetul de mere ajută la detoxifierea organismului, dar și la arderea grăsimilor, intensificarea metabolismului, reducerea retenției de apă în organism. Oțetul de mere este bogat în vitamine A și B, în enzime și minerale: fier, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, sulf, siliciu, calciu. Are efect detoxifiant foarte bun în organism, stimulează ficatul, ajută la scăderea în greutate, îmbunătățește flora intestinală, reduce infecțiile urinare. Nu se consumă în exces, se ia o lingură cu oțet de mere (amestecat în jumătate de pahar cu apă călduță) cu jumătate de oră înainte de a mânca.

10Salatele ușoare din legume și verdețuri proaspete sunt excelente pentru detoxifierea organismului. Cele mai adecvate ingrediente sunt: spanacul, salata verde, păpădia, castraveții, țelina, roșiile, feniculul și altele. Acestea se pot asezona cu puțină zeamă de lămâie sau oțet natural din mere, cu puțină sare și ulei de măsline.

11Uleiurile naturale ajută la detoxifierea organismului. Uleiul din cimbru are efect digestiv și detoxifiant asupra ficatului. Alte uleiuri eficiente pentru stimularea bilei și detoxifierea ficatului sunt uleiul din ienupăr și de rozmarin. Uleiul de ienupăr stimulează sistemul imunitar al organismului, reglează secrețiile digestive, intestinale, biliare, are efect detoxifiant, depurativ, tonic, sudorific, antiseptic, antifungic și poate îmbunătăți circulația sangvină.

12Pentru o bună detoxifiere a organismului beți foarte multă apă plată zilnic. Se recomandă o cantitate de 2-3 litri de apă pe zi. De asemenea, trebuie să evitați cafeaua, alcoolul și dulciurile în exces. În loc de zahăr folosiți miere de albine sau sirop de arțar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.