Acest articol este pentru toți iubitorii de pisici care doresc să-și ia un astfel de animal de companie. Un astfel de animal mustăcios și blănos poate fi distractiv, foarte afectuos, îți poate schimba starea de spirit în bine dar, deseori te poate și enerva având în vedere faptul că face și multe pozne, sau chiar poate transforma ordinea unor obiecte din apartament într-un adevărat dezastru. Iată de ce nu trebuie să ții pisica în casă sau apartament:
- Cred că știi deja că pisicile se trezesc în zori, și desigur mă refer la ora 4-5 dimineața. Ei bine acest lucru s-ar putea să fie o problemă pentru tine mai ales dacă ești foarte obosit și ai nevoie de 7-8 ore de somn. Dacă îți iei o pisică ca animal de companie, ea cu siguranță nu te va mai lăsa să dormi cât vrei dimineața. Probabil te gândești că soluția ar fi să închizi ușa dormitorului și să o lași prin casă. Ei bine, pisica va sta dincolo de ușă, va mieuna și urla să-i deschizi pentru a-i acorda puțină atenție și a-i da de mâncare. Ea va fi ca un „ceas deșteptător” pentru tine, dar care „va suna” la ora nepotrivită.
- Pisicile adoră să stea la înălțime și de aceea se vor urca pe mobilă sau chiar pe masa din bucătărie. Faptul că animalul stă pe suprafețele pe care tu pui un pahar cu apă sau chiar mâncarea nu este igienic pentru tine chiar dacă acesta este bine îngrijit (spălat, periat, ținut în casă). Este destul de greu să dezveți o pisică de acest obicei prost, mai ales că acest animal când nu este lăsat să facă ce vrea, are și obiceiul de a se răzbuna pe tine în tot felul de moduri.
- De cele mai multe ori pisica îți va ocupa locul preferat de pe canapea. Lipsa de atenție și chiar gelozia o pot face să aibă un comportament dificil și chiar să zgârie cu ghearele lemnul sau tapițeria acesteia.
- Pisica miaună foarte mult și tare când este în călduri pentru că are o stare de rău, sau are disponibilitatea de a accepta masculul pentru a se împerechea. În această perioadă se plimbă tot timpul prin casă, este agitată, iși freacă capul de mobilier și alte lucruri din calea ei, adoptă poziția lordoză și miaună des ca și cum ar plânge.
- Dacă ai un acvariu cu pești și o pisică în casă s-ar putea să ai și distracție. Pisica va manifesta un interes excesiv pentru peștii care înoată în apă, îi va urmări, îi va speria, îi va stresa și chiar va băga lăbuța după ei prin apă dacă acvariul este fără capac. Când acvariul este acoperit există posibilitatea ca pisica să se urce deasupra acestuia și chiar să-l răstoarne fără să vrea.
- Un alt obicei ciudat la o pisică este să doarmă pe fața ta, pe gât sau pe cap. Astfel poți avea surpriza să te trezești din somn cu nasul la picioarele animalului care toarce bucuros pe fața ta. Specialiștii spun despre pisici că au acest obicei pentru că sunt în căutarea unei surse de căldură externă și o găsește la om. De asemenea, este posibil ca pisica să se simtă astfel confortabil lângă stăpânul ei, pentru că îi simte mirosul, sau vrea doar să ocupe cel mai înalt loc din pat.
- Dacă îți iei o pisică ca animal de companie trebuie să ai grijă de ea aproape tot timpul și chiar să o duci și la medicul veterinar atunci când nu se simte bine, pentru că și ea se va îmbolnăvi la un moment dat. Principalele simptome care arată că are o stare de sănătate proastă sunt: îi scade pofta de mâncare sau chiar refuză mâncarea preferată, vomită, stă mai mult abătută, miaună des, bea numai apă.
- Pisicile au obiceiul să guste din mâncarea de pe masă, să răstoarne mâncarea și să facă murdărie împrăștiind-o pe jos. Când stăpânii pleacă de acasă cu siguranță va face ce vrea, va putea sta chiar tolănită pe masă.
- Mulți oameni sunt indignați că pisica preferă să stea pe pervarzul ferestrei, că le răstoarnă ghiveciul cu flori sau că se cațără pe perdea (producând astfel agățarea sau ruperea acesteia). Dacă ai pisică nu vei putea ține nici vaza cu flori pe masă pentru că există riscul să o răstoarne și pe ea.
- Pisicile rup lucrurile din casă mai ales atunci când vor să se joace, să se răzbune sau când nu sunt băgate în seamă.
- Foarte rar o pisică va fi prietenă cu un câine. De obicei ea va fi cea care face pozne, apoi va da vina pe câine și în plus îl va și zgâria.
- Pisicile sunt active noaptea, astfel pot sări pe dulapuri și canapele, pot răsturna lucruri, pot face zgomot și te pot trezi din somn.
- Pisicile au gheare ascuțite și dacă le deranjezi când nu au chef de joacă te poți alege destul de rapid cu una sau câteva zgârieturi.
- Prin natura lor sunt animale independente și de aceea vor fi situații când se vor face că nu te aud, nu vor răspunde la numele lor, se vor preface că dorm ca să fie lăsate în pace. Cel mai bine este să trăiască afară, la o casă cu grădină, unde să aibă libertate.